Artėjant šventėms – pavojaus signalas dėl gripo ir COVID-19: fiksuoja epideminį sergamumą

Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugėja susirgimų gripu ir koronavirusu. Pusėje Lietuvos savivaldybių jau pasiektas epideminis sergamumo lygis. Specialistai ragina vengti susibūrimų, jei įmanoma, dirbti iš namų, o pajutus ligos simptomus, kreiptis į gydymo įstaigą.

Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugėja susirgimų gripu ir koronavirusu.<br>lrytas.lt koliažas
Artėjant didžiosioms metų šventėms, daugėja susirgimų gripu ir koronavirusu.<br>lrytas.lt koliažas
Rimvydas Blynas.<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas.<br>Camelia nuotr.
ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
ligoninė<br>ELTA
ligoninė<br>ELTA
ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
ligoninė<br>T.Bauro nuotr.
ligoninė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 7:27 PM

Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC) praėjusią savaitę paragino Europos valstybės turėtų sustiprinti skiepijimo kampanijas ir pasiruošti galimam poreikiui didinti pajėgumus ligoninių skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriuose.

Infekcijų plitimo tendencijos stebimos ir Lietuvoje. Daugiausiai sergančiųjų – Vilniaus mieste ir rajone, taip pat Šiauliuose. Kai kurios ugdymo įstaigos pamokas jau organizuoja nuotoliu.

„Praėjusią savaitę sulaukėme prašymų iš 3 ugdymo įstaigų, kuriose sergamumas buvo pakankamai didelis ir nebuvo galima užtikrinti ugdymo kontaktiniu būdu. Jos paprašė 5 ar 7 dienoms paskelbti infekcijų plitimą ribojantį režimą ir buvo pasiųstos į nuotolį“, – pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Greta Gargasienė.

Įprato atlikti testą

Drėgni iš šilti orai – palankios sąlygos plisti virusinėms infekcijoms. Kvėpavimo takų ligų simptomus – gerklės skausmą, slogą, kosulį – pajutę gyventojai plūsta į gydymo įstaigas ir vaistines.

„Vis dėlto, išlieka pirmumas kovidui, serga tiek suaguę, tiek vaikai, net šeimomis“, – pastebėjo Vilniaus Šeškinės poliklinikos šeimos medicinos skyriaus vedėja, gydytoja Rima Račkienė.

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad per pandemiją gyventojai, pajutę simptomus, įprato iš karto pirkti koronaviruso testą.

„Svarbiausia dalis paimti tą mėginėlį, jei iš nosies imame, tai pakankamai giliai įkišti tą pagaliuką. Aantras dalykas, jei jaučiame ligos simptomus ir atliekame COVID-19 testą ir jis yra neigiamas, gal derėtų jį pakartoti už dienos ar dviejų dar kartą“, – patarė R.Blynas.

Dar nevėlu pasiskiepyti

Švenčių metu tikimybė susirgti ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis didėja. Gyventojai pasakoja, kad imasi prevencinių priemonių. Vieni eidami į viešą vietą užsideda veido kaukę, o kiti pabrėžia, kad stengiasi palaikyti stiprų imunitetą.

„Skiepijimasis, rankų plovimas, atstumų laikymasis, dažnas patalpų vėdinimas, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas – infekcijų plitimo kontrolės priemones vardijo G.Gargasienė. – Pajutus simptomus, jeigu yra būtinybė išeiti, pavyzdžiui, į parduotuvę, tai reikėtų dėvėti medicininę kaukę arba respiratorių.“

„Dažniausiai sergamumą pasiekiam vasario pradžioje, sausio pabaigoje. Todėl dar nėra vėlus metas pavartoti ežiuolės preparatų ar multivitaminų, taip sustiprinti organizmą, kad nesusirgtume apskritai arba susirgus liga lengviau praeitų“, – patarė R.Blynas.

Veiksmingiausia priemonė nuo gripo ir COVID-19 ligos, anot specialistų, yra skiepai. Itin rekomenduojama pasiskiepyti rizikos grupės asmenims.

„Išgirstame tokius pasisakymus, kad pasiskiepijau ir susirgau... Taip, tai gali įvykti, bet nuo komplikacijų žmogus yra apsaugotas. Komplikacijos, kaip žinome, būna tikrai sunkios, plaučių uždegimas, kuris baigiasi gydymu ligoninės stacionare“, – įspėjo R.Račkienė.

Nuo rugsėjo gripo vakcina pasiskiepijo per 211 tūkst. gyventojų, o nuo koronaviruso – keturis kartus mažiau. Nuo šių infekcijų galima apsisaugoti pasiskiepijant vieno vizito pas gydytoją metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.