Europa peržiemos be Rusijos. O kas toliau?

Güntheris Oettingeris, kadenciją baigiantis ES energetikos komisaras, užtikrino Europos žmones, kad žiemą niekam neteks šalti.

Europa nežino kaip nupjauti bambagyslę, jungiančią ją su Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europa nežino kaip nupjauti bambagyslę, jungiančią ją su Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 4:14 PM

„Tai nuramina“, - rašo Austrijos portalo „Die Presse.com“ apžvalgininkas Matthias Aueris. Atliktas Europos energetikos sistemos pasirengimo funkcionuoti nepalankiausiomis sąlygomis tyrimas, anot komisaro, garantuoja, kad „su nauja energija įsiplieskęs Ukrainos ir Rusijos – pagrindinio gamtinių dujų tiekėjo Europai – konfliktas netaps žmonių mirčių nuo šalčio priežastimi, kaip kad buvo 2006 ir 2009 metais“.

„Ir vis dėlto, tai nėra pagrindas traukti iš Briuselio rūsių Krymo šampaną ir kelti taures už energetinę nepriklausomybę“, - pažymi autorius. –Tas faktas, kaip greitai Kremlius sužaidė dujų korta Krymo konflikte ir tokiu būdu privertė nerimauti visą Europą, atvirkščiai, rodo, kokia yra priklausoma Europos Sąjunga nuo Rusijos tiekėjo nuotaikos“.

Taip, dabar Europa „ pasirengė žymiai geriau dujų tiekimo sutrikimams, negu ankstesniais metais: Europos dujotiekiai buvo rekonstruoti taip, kad nuo šiol dujos gali tekėti abiem kryptimis, ir Vokietija nepaprastosios padėties atveju gali aprūpinti dujomis Lenkiją ir, atitinkamai, Ukrainą. Bendra dujų saugyklų talpa buvo padidinta 81 mlrd. kubinių metrų, ir visos jos beveik visiškai užpildytos“, - sakoma straipsnyje. Be to, dujų sunaudojimas sumažėjo, o trečdalį europiečiams reikalingų 450 mlrd. kubų dujų Europa gali išgauti pati.

„Bet 125 mlrd. kubinių metrų vis tiek patiekia pusiau valstybinis Rusijos koncernas „Gazprom“, - tęsia M.Aueris. – Šiam dujų kiekiui, žinoma, galima gana greitai rasti pakaitalą, bet tai kainuos labai brangiai“. Todėl visi „Europos politikų pareiškimai apie dujų tanklaivius, pripildytus pigių amerikietiškų skalūnų dujų, byloja tik apie ES bejėgiškumą“.

Pasak autoriaus, Europa taip ir nesugebėjo rasti atsakymo į klausimą, kaip nupjauti bambagyslę, jungiančią ją su Rusija, tačiau ji trykšta optimizmu. „O 90 proc. užpildytos dujų saugyklos neduoda jokios garantijos, kad žiema nebus atšiauri. Tokią garantiją gali duoti tik sutartis su gamtos dievu“. Ir G. Oettingeris tai supranta. „Aš dėkingas už kiekvieną dieną, kuri atitolina besiartinančią žiemą“, - pastebėjo jis.

„Maskva, žinoma, taip pat yra priklausoma nuo Europos pinigų ir investicijų, kaip Europa – nuo Rusijos energijos, teigia straipsnio autorius. – Tad nenuostabu, jog Rusijos ekonomika dabar neblizga, ir netgi valdžiai patys ištikimiausi koncernų vadovai, tokie kaip „Sberbank“ prezidentas Germanas Grefas, reiškia nepasitenkinimą Kremliumi. Tačiau Kremliaus šeimininkas akivaizdžiai rodo, kad jis yra pasirengęs aukoti ekonominį pagrįstumą dėl geopolitinės naudos. Jis ištisas dienas kėlė į padanges draugystę su rusiškų dujų pirkėjais iš Kinijos“. Anot autoriaus, Kinjoje V.Putinas negalės uždirbti tiek, kiek Europoje, „bet jam ir dujos, ir dujų kainos visų pirma yra politinis ginklas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.