Briuselio taikinys – vengrų elektrinė

Budapešto ir Maskvos sandoriui dėl atominės elektrinės Vengrijoje plėtros gali sukliudyti Briuselis. ES pareigūnai tiria, ar tokie planai neprieštarauja Bendrijos politikai.

Pakšo mieste esančios atominės elektrinės plėtra pažadėjo pasirūpinti Rusija, bet į tokius planus šnairuoja Briuselis.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Pakšo mieste esančios atominės elektrinės plėtra pažadėjo pasirūpinti Rusija, bet į tokius planus šnairuoja Briuselis.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 24, 2015, 8:17 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:22 PM

Britų leidinio „Financial Times“ šaltinis Briuselyje pranešė, kad ES lygiu net dvi komisijos narplioja vengrų ir rusų sandorį. Tiksliau, ar jis atitinka Europoje galiojančias normas.

Anot šaltinio, nemažai klaustukų yra tiek dėl techninės, tiek dėl finansinės šios sutarties dalių. Jei Europos Sąjungos valdininkai ras pažeidimų, Budapeštas turės arba atsisakyti šios sutarties, arba mokėti didžiules baudas.

Pernai gruodį Rusijos valstybinė kompanija „Rosatom“ pasirašė sutartį, pagal kurią ji įsipareigojo pastatyti du naujus blokus Pakšo mieste esančioje vienintelėje Vengrijos atominėje elektrinėje. Ši elektrinė patenkina 42 proc. valstybės elektros poreikio, rašo Rbc.ru.

Kadangi Budapeštas biudžeto pertekliumi pasigirti negali, Kremlius sutiko skirti 10 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 8,85 mlrd. eurų) paskolą, iš kurios ir būtų sumokėta už „Rosatom“ atliktus darbus. Pinigus rusams vengrai pradėtų grąžinti po to, kai pradės veikti abu papildomi elektrinės blokai.

Apie galimus pavojus jau pernai trimitavo šios ES šalies opozicija. Jos nuomone, toks projektas valstybei yra gerokai per brangus, be to, jis padidins šalies priklausomybę nuo Rusijos.

Anot „Financial Times“, kol kas Briuselis tik pradėjo narplioti sandorio sąlygas, todėl vengrai turi pakankamai laiko pasiaiškinimams pateikti. Tačiau jau dabar kliūva tai, kad atlikti darbų „Rosatom“ pasamdyta nepaskelbus jokio konkurso.

Be to, Vengrija, prieš pasirašydama sutartį su rusais, negavo leidimo iš ES agentūros, užsiimančios atominės energetikos priežiūra.

Kad Vengrijos ir Rusijos santykiai yra glaudūs, pastebima jau ne pirmus metus. Praėjusią savaitę Budapešte viešėjusį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną širdingai sutikęs premjeras Viktoras Orbanas sugebėjo susitarti, kad jo valstybė nemokės už nepanaudotas rusiškas dujas.

Kitaip tariant, vengrams nebus taikomas „imk arba mokėk“ atsiskaitymo būdas.

Todėl nenuostabu, kad V.Orbanas ryžtingai gina ir sandorį su „Rosatom“. Anot premjero, dalyvauti statant atominę elektrinę labai norėjo JAV, kurios dabar ir stengiasi kaišioti pagalius į ratus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.