R. Rudzkis: „Po 10 metų nebebus kam dirbti“

Darbo ir socialinių tyrumų instituto atlikto tyrimo duomenimis, 2021 metais gyventojų skaičius Lietuvoje sumažės iki 2,67 mln. Per 12 metų Lietuvoje sumažėjo 14 proc. gyventojų. 11 proc. iš jų – emigrantai, likę dingo dėl mažėjančio gimstamumo. Pasak prof. Rimanto Rudzkio, didžiausia bėda gresia „Sodrai“: „Bus be galo sudėtinga išlaikyti žmones, per 10 metų Lietuvoje nebebus kam dirbti“.

Problema ne tik, kad mažėja, bet ir keičiasi gyventojų struktūra – vis mažiau darbingo amžiaus žmonių. Tokiu atveju, krizė neišvengiama<br>J. Stacevičius.
Problema ne tik, kad mažėja, bet ir keičiasi gyventojų struktūra – vis mažiau darbingo amžiaus žmonių. Tokiu atveju, krizė neišvengiama<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Sep 19, 2012, 6:54 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:44 PM

„Nežiūrėkime pro rožinius akinius - „Sodrai“ gresia didžiulės bėdos“, - sako ekonomikos analitikas.

Anot R. Rudzkio, emigracija – vienas populiariausių žodžių Lietuvoje ir ne veltui, emigracijos stabdymo priemonių vis dar nėra.

„Problema ne tik, kad mažėja, bet ir keičiasi gyventojų struktūra – vis mažiau darbingo amžiaus žmonių. Tokiu atveju, krizė neišvengiama“, - sakė R. Rudzkis.

R. Rudzkis teigė, jog jau dabar trūksta kvalifikuotos darbo jėgos.

„Politikai į verslo perspektyvas žiūri pro rožinius akinius. Jie mano, jog viskas gerai, nes ekonomika auga sparčiausiai iš Baltijos valstybių“.

Jei pasaulis susidurs su recesija – neišvengiamai klius ir Rusijai. Tai reiškia, kad Lietuvos ekonomikai tai atsilieps skaudžiai.

 Jo nuomone, valstybė turi skirti lėšas investicijoms – tai yra verslo ateitis, tačiau lėšas reikia skirstyti protingai ir atsižvelgti į verslo problemas.

„Ar valstybė turi lėšų Visagino atominei elektrinei, jei neturi pinigų socialinėms išmokoms? Jei padidinsime šalies konkurencingumą – eksportas ateityje kils, gerės verslo aplinka“, - sakė R. Rudzkis.

Anot jo, valstybės prioritetas – konkurencingumo kėlimas ir emigracijos banga nuslūgs savaime.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis teigė, jog socialinis užimtumas yra komplikuotas – daugiau nei pusė gyventojų (60 proc.) yra ekonomiškai neaktyvūs ir slepiasi po šešėline ekonomika.

„Valstybė privalo sieti investicijas su demografijos ir emigracijos problemomis, kurti darbo vietas ir investuoti ten, kur matoma perspektyva. Pamąstykime, kas bus 2025 metais su pastatais kuriuos statome bei renovuojame.

Jei Lietuvoje verslo aplinka nesikeis, žmonės ir toliau emigruos, Lietuva artimiausiu metu taps gražus žalias kraštas, laukiantis savo paskutiniosios dienos“, - teigė R. Dargis.

Darbo ir socialinių tyrimų instituvo vadovas Boguslavas Gruževskis, akcentavo, jog turime žemiausią užimtumo ir nedarbo santykį Europos Sąjungoje.

„Kiekvienam dirbančiajam tenka didžiausias išlaikytinių skaičius“, - kalbėjo R. Gruževskis.

Tačiau imigracijos skaičiai džiugina - per praėjusius metus į šalį atvyko 15 tūkst., 2010 metais – 10 tūkst. žmonių.

„Malonu žinoti, kad žmonės grįžta į Lietuvą“, - sakė R. Gruževskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.