Rinkų apžvalga: „Fitch“ grasina sumažinti JAV reitingą

Antradienį Europos akcijos dienos metu slydusios žemyn, atsidarius JAV biržoms ėmė atkilti. Buvo paskelbti neblogi JAV mažmeninės prekybos rodikliai. Tačiau JAV akcijos prekybos sesiją pradėjo raudonoje teritorijoje investuotojams belaukiant bankų ketvirtojo ketvirčio rezultatų, daugiausiai skelbiamų trečiadienį ir ketvirtadienį.

Fitch – viena iš trijų didžiųjų skolos reitingų agentūrų – yra nusitaikiusi sumažinti JAV ir Ispanijos skolos reitingus.<br>AP
Fitch – viena iš trijų didžiųjų skolos reitingų agentūrų – yra nusitaikiusi sumažinti JAV ir Ispanijos skolos reitingus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2013, 5:58 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:41 PM

Paskelbta, kad JAV pagrindinė mažmeninė prekyba gruodį augo 0,3 proc., palyginti su lapkričiu. Įtraukiant ir automobilių pardavimus, prekyba per mėnesį išaugo 0,5 procento. Gamintojų kainų indeksas, išankstinis infliacijos indikatorius, gruodį smuko 0,2 proc., patirdamas trečią neigiamą mėnesį iš eilės.

Empire State gamybos indeksas, paremtas Niujorko valstijos gamintojų apklausomis sausį buvo neigiamas šeštą mėnesį iš eilės, vadinasi jau pusmetį gamintojai mano, kad verslo sąlygos prastėja.

Vokietijos BVP ketvirtąjį ketvirtį susitraukė 0,5 proc., o per visus 2012 m. paaugo tik 0,7 procento. Tai ženklus sulėtėjimas, nes 2011 m. Vokietijos ekonomika augo 3 proc., o 2010 m. – 4,2 procento. Vokietijos vyriausybė gali sumažinti BVP augimo prognozę 2013 m., kuri ir šiuo metu yra kukli: 1 procentas.

Vokietijos BVP smarkiai priklauso nuo eksporto ir investicijų. 2012 m. investicijos į įrangą krito 4,4 proc., investicijos į pastatus susitraukė 1,1 proc., tačiau eksportas augo 4,1 procento.

Fitch – viena iš trijų didžiųjų skolos reitingų agentūrų – yra nusitaikiusi sumažinti JAV ir Ispanijos skolos reitingus. Agentūra pranešė, kad JAV gali prarasti savo AAA reitingą netgi tuo atveju, jei politikai susitars dėl skolos lubų pakėlimo.

Tuo tarpu Ispanija gali prarasti savo investicinį reitingą BBB netgi tuomet, jei šaliai neprireiks tarptautinės finansinės pagalbos. Ispanijos skolos reitingas pagal Fitch yra tik dviem laipteliais aukštesnis nei spekuliacinis reitingas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.