Staigmena - aludariai pritaria blaivybės šaukliui A. Matului

Lietuvos aludarių gildijos (LAG) prezidentas Saulius Galadauskas apgailestauja, kad Europos komisija (EK) neįsigilino į vadinamųjų bambalių grėsmę į stiprų ir pigų alų įnikusiems lietuviams. Seime kovo mėnesį turėtų būti dar kartą balsuojama už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios panaikintų anksčiau priimtus stipresnio nei 7,5 proc. alaus prekybos ir talpos ribojimą.

Socialiai atsakingi aludariai siekia išsaugoti gerą alaus įvaizdį.<br>M. Patašius.
Socialiai atsakingi aludariai siekia išsaugoti gerą alaus įvaizdį.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 16, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:09 PM

Sunkiai įtikėtina, bet dalies aludarių interesai šįkart sutampa su neformalaus Seimo blaivininkų vado, konservatoriaus Antano Matulo pozicija.

S. Galadauskas tikina, kad visiškai atšaukti alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis ribojamas alaus ir sidro pakuotės dydis bei stiprumas yra netikslinga, su tuo nesutinka socialiai atsakingi aludariai.

Jis linkęs nepritarti „darbietės“ Dangutės Mikutienės pasiūlytoms „bambalių“ epochą sugrąžinančiomis liberaliomis įstatymo pataisomis, remia A. Matulo siūlymui ir toliau drausti prekybą stipriu pigiu alumi didelėse pakuotėse. Iki tol aludariai ir A. Matulas diskutuodavo tik būdami priešiškose barikadų pusėse.

„Dvi pagrindinės priežastys, skatinančios mus nepritarti įstatymo pataisoms: didžiosios įmonės ir dauguma mažųjų investavo į gamybos ir prekybos pertvarkymą, o atšaukus įstatymo galiojimą, investicijos taps beprasmėmis.

Antra, būtų skatinamas girtuokliavimas, juk stiprus alus ir sidras didelėse pakuotėse yra pigiausiais ir lengviausiai pasiekiamas svaigalas“, – aiškino S. Galadauskas.

Jis atmetė dalies smulkiųjų gamintojų priekaištus, esą alaus didelės talpos PET buteliuose ribojimas naudingas tik didžiosioms alaus darykloms. Trijų didžiųjų aludarių "bambaliai" sudaro apie 80 proc PET buteliuose parduodamo alaus rinkos.

„Tačiau mes norime išsaugoti gerą aludarių vardą, alų kaip tautinės kultūros elementą, kad jo nesuterštų produkcija, kurią iš esmės vartoja girtuokliai. Jiems nerūpi nei alaus skonis, nei kokybė, tik svaiginamasis poveikis“, – kalbėjo LAG prezidentas.

Šiai gildijai priklauso ne tik didžiosios alaus daryklos, bet ir dalis mažųjų, tokių kaip Biržų „Rinkuškiai“. Jie irgi pritaria, kad būtų puoselėjamas geras alaus ir jo gamintojų įvaizdis. Tiesa, gildija neragina riboti alaus stiprumo – ES yra šalių, kuriose stipresnis nei 6 laipsnių alus yra ilgametes tradicijas turintis, prestižinis gaminys – visų pirma tokia šalis yra Belgija.

Tik belgiškas stiprus alus yra brangus, pilstomas į 0,33 litrų talpos butelius. Panašią praktiką LAG siūlo taikyti ir Lietuvoje.

„Norime atkreipti dėmesį, kad alus, o ypač sidras ir alkoholiniai kokteiliai, net ir silpnesni nei 7,5 proc. alkoholio tūrio, didelėse pakuotėse didina žalingą ir pavojingą vartojimą. Todėl reikėtų palikti pakuotės dydžio ribojimą, atsisakant bereikalingų ribojimų – draudimo parduoti alų dideliuose suvenyriniuose stikliniuose arba keraminiuose buteliuose ir metalinėse statinėse.

Taip pat būtina įvesti pakuotės ribojimą spirituotam vaisių ir uogų vynui, nes jis greitai užpildytų atsiveriančią nišą pigaus alkoholio rinkoje, bei įvairiems mišiniams, kuriais prisidengiant būtų bandoma didelėse pakuotėse parduoti sidrą ir alkoholinius kokteilius“, – atsakingųjų aludarių nuostatas apibendrino S. Galadauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.