Mokėjimo kortelė - pirmas vaiko žingsnis į finansų pasaulį

Supažindinant vaiką su finansų pasauliu nebeužtenka leisti skaičiuoti piniginėje esančių monetų. Grynuosius vis labiau išstumia pinigai, esantys banko sąskaitoje, todėl skaičiuoti tenka mokytis iš naujo. Vaikams ir jaunimui skirtos specialios mokėjimo kortelės ugdo suvokimą apie grynųjų ir pinigų sąskaitoje ryšį, leidžia turimas žinias apie finansus išbandyti praktiškai.

Mokėjimo kortele naudotis vaikui saugiau negu grynaisiais.<br>M. Astrausko asociatyvi nuotrauka
Mokėjimo kortele naudotis vaikui saugiau negu grynaisiais.<br>M. Astrausko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Gerimanta Stankutė

May 17, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:25 PM

Kada vaikas jau pasiruošęs valdyti pinigus sąskaitoje, ir ką turi žinoti tėvai?

Pirmosios pamokos

Šiuolaikiniame pasaulyje vis labiau įsigali pinigai sąskaitoje, todėl, be abejonės, vaikas, priimdamas savarankiškus finansinius sprendimus, su jais susidurs ir ateityje. Taigi, mokėti skaičiuoti reikės visokius – ir grynuosius, ir sąskaitoje esančius pinigus. Efektyviausias būdas atžalą supažindinti su finansų pasauliu – leisti teorines žinias išbandyti praktiškai.

Šiuo metu intensyviausiai jaunimo mokėjimo kortelėmis naudojasi 16–18 metų amžiaus paaugliai – jiems tenka daugiau nei pusė visų šiomis kortelėmis atliekamų operacijų. Mokėjimo kortelėmis naudojasi ir jaunesni: ketvirtadalis operacijų tenka 13–15 metų, kiek mažiau nei dešimtadalis – 10–12 metų amžiaus vaikams. Berniukų ir mergaičių naudojimosi mokėjimo kortelėmis intensyvumas labai panašus – atliktų operacijų skaičiai pasiskirsto apylygiai.

Kortelės, elektroninė bankininkystė – patogios finansų valdymo ir atsiskaitymo priemonės. Neteisinga galvoti, kad jos yra tik suaugusiųjų privilegija.

Paruošimas naudotis

Lietuvoje su tėvų žinia banko paslaugomis gali pradėti naudotis septynerių metų ir vyresni vaikai. Speciali vaikų ir jaunimo mokėjimo kortelė yra skirta teisingiems finansiniams įgūdžiams formuoti – nepilnamečiai gali atsiskaityti už prekes ar paslaugas, mokytis naudotis elektronine bankininkyste ir taip analizuoti savo pajamas bei išlaidas.

Be to, mokėjimo kortele naudotis vaikui saugiau negu grynaisiais – net ir pavogus kortelę pasisavinti jos sąskaitoje esančius pinigus faktiškai neįmanoma. Iš dalies ir dėl to turintys jaunimo kortelę beveik 3 kartus dažniau ja atsiskaito už prekes ar paslaugas negu pinigus grynina.

Be abejo, prieš pradedant naudotis mokėjimo kortele vaikui būtina paaiškinti, kaip jis turėtų elgtis su ja ir jos informacija, kokių veiksmų turėtų imtis ją pametęs ar kitaip praradęs. Į mokėjimo kortelę vaikas turi žiūrėti ne kaip į naują žaislą, o suprasti, kad daiktai perkami už pinigus, kurie nei piniginėje, nei kortelėje savaime neatsiranda – juos reikia uždirbti.

Mokėjimo kortelė vaikui turi asocijuotis su didesne atsakomybe, galimybe valdyti ir planuoti savo finansus bei taupyti. Tuo tarpu tėvams mokėjimo kortelė suteikia ir saugumo jausmo, ir atsakomybės, toliau stebint savo vaiko finansinius sprendimus.

Tėvų vaidmuo

Išimti kortelę ir tikėtis, kad atžala iš karto ja naudosis kaip ir grynaisiais pinigais, negalima – tėvai turi toliau sekti vaiko elgesį, nuolat su juo aptarti planuojamus ir jau priimtus finansinius sprendimus.

Šiuo klausimu pasitarnauja elektroninės bankininkystės sistema bei galimybė operatyviai gauti informaciją apie atliktas operacijas SMS žinutėmis. Pavyzdžiui, statistika rodo, jog vidutinė jaunimo mokėjimo kortele atliktos operacijos suma siekia apie 54 litus.

Tėvai turi ir galimybę nustatyti galimą vaiko išlaidų limitą atsiskaitant ar išgryninant pinigus bankomatuose. Taigi, priešingai nei vaikui valdant grynuosius, tėvams suteikiama kur kas daugiau galimybių stebėti atžalos veiksmus – galima žinoti, kada ir kam jis leidžia sąskaitoje esančius pinigus.

Taigi tėvai gali aktyviai dalyvauti ne tik padėdami vaikams įsisavinti teorines žinias, bet ir jas taikyti praktikoje. Taip gilinamas vaiko supratimas apie pinigus, jų vertę, mokomasi teisingai susidėlioti prioritetus.

Atsakomybė – palaipsniui

Be abejonės, tam, kad vaikas galėtų iš tikrųjų naudotis mokėjimo kortele, o tėvai – sekti priimamus finansinius sprendimus, sąskaita neturi būti tuščia. Tėvai kartu su vaiku turi susitarti ir dėl pervedamų pinigų sumos, ir dėl jų paskirties.

Kortelės sąskaitą reikėtų pildyti reguliariai, susitarus su vaiku, o jo atsakomybę didinti palaipsniui. Pavyzdžiui, iš pradžių pervesti pinigų, už kuriuos vaikas galėtų pats kas savaitę įsigyti mėgstamą žurnaliuką, o vėliau pervesti ir pinigų pietums mokykloje, viešojo transporto bilietams.

Išmokęs skirstyti pinigus ir supratęs pirkinių prioritetus, vaikas galės pradėti dalį pinigų ir taupyti. Be to, naudodamasis banko kortele, vaikas gali ne tik taupyti, bet ir mokytis uždirbti pirmuosius savo pinigus kaupdamas indėlį. Tad net ir mažametis įsigudrina geriau valdyti savo pajamas, jeigu turi ir grynųjų pinigų, ir kortelę. Padedant suaugusiesiems, jis gali susikurti efektyvią išlaidų ir taupymo planavimo sistemą.

Komentarą parengė „Danske Bank“ Socialinės veiklos ir aptarnavimo kokybės skyriaus vadovė Gerimanta Stankutė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.