V. Klyvienė: „Lietuvos ekonomikos augimas išliko spartus“

Remiantis išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, antrojo ketvirčio metinis Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempas paspartėjo nuo 3,5 proc. pirmąjį šių metų ketvirtį iki 3,7 proc. Tai buvo šiek tiek mažiau nei „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų prognozių vidurkis (4,2 proc.), tačiau beveik atitiko „Danske Bank“ prognozę – 3,8 proc.

Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims V. Klyvienė.<br>Įmonės nuotrauka
Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims V. Klyvienė.<br>Įmonės nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Violeta Klyvienė

2013-07-30 15:45, atnaujinta 2018-03-02 12:29

Šiandien pirmą kartą buvo paskelbtas ir metinis BVP, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką įvertis, kurio augimas siekė 4,1 proc., ir buvo tik 0,1 procentinio punkto mažesnis nei 2013 m. pirmąjį ketvirtį.

Nors detalios statistikos dar nėra paskelbta, tačiau sprendžiant iš pirmojo pusmečio eksporto, pramonės bei mažmeninės prekybos rezultatų, spartų augimą iš esmės nulėmė vartojimo išlaidų augimas (vartojimo augimo paspartėjimas antrąjį ketvirtį galėtų siekti 4,0 proc., palyginus su atitinkamu laikotarpiu 2012 m., neįvertinus darbo dienų skaičiaus įtakos) bei eksporto rezultatai (įvertintas augimas atitinkamai apie 10 proc.).

Teigiamas vartojimo tendencijas lėmė atsigaunanti darbo rinka bei mažėjanti infliacija, tačiau antrąjį šių metų pusmetį vartojimo augimo apsukos greičiausiai sulėtės. Išorinėse aplinkos tendencijose – vis daugiau neigiamų nuotaikų, kurios persiduoda ir verslui, ir namų ūkiams.

Eksporto tendencijos rodo laipsnišką lėtėjimą, tačiau antrąjį pusmetį jos turėtų sustiprėti. Praėjusiais metais išskirtinius eksporto rezultatus lėmė keletas vienkartinio pobūdžio veiksnių, tame tarpe ir išskirtinis grūdų derlius. Nors ir šiemet tikimasi gerų rezultatų, tačiau dėl aukštos palyginamosios bazės vargu ar bus pasiekti nauji augimo rekordai.

Tam tikri nerimo ženklai matyti ir vienoje iš svarbiausių Lietuvai – Rusijos rinkoje, kurios augimo tendencijos akivaizdžiai lėtėja ir greičiausiai šiemet ekonomikos augimas sieks mažiau nei 3 proc. Kita vertus, vidaus vartojimas išlaiko stabilumą ir, „Danske Bank“ ekonomistų vertinimu, šiais metais augimas išliks apie 5 proc. Didelė dalis į Rusiją eksportuojamų prekių yra skirtos galutiniam ir tarpiniam vartojimui, todėl tikėtina, kad išskirtinai neigiamo poveikio eksporto tendencijoms lėtėjanti Rusijos ekonomika nesukels.

Didesnė rizika, kurią rodo ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos atlikta Pramonės lūkesčio indekso apklausa, yra susijusi su euro zonos krize ir vis dar stagnuojančiu euro zonos atsigavimu. Neigiami lūkesčiai dėl šių rinkų atsigavimo mažina eksportuojančios pramonės paskatas investuoti į naujas technologijas bei plėtrą. O tai netolimoje ateityje gali tapti reikšmingu trukdžiu tvariam eksporto augimui.

Komentarą parengė „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.