Teks giliai įkvėpti: pasakė, kas laukia viso pasaulio ekonomikos

Ateinančiais metais pasaulio laukia itin daug pokyčių ir iššūkių, kurie kaip reikiant gali sukrėsti ir visą Europą, ir Lietuvą. Apie tai prakalbo „Danske Bank“ pasaulio makroekonomikos tyrimų vadovas Allanas von Mehrenas.

Anot ekonomisto A.Mehreno, D.Trumpas nelabai galės laikytis izoliuotos politikos Kinijos atžvilgiu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anot ekonomisto A.Mehreno, D.Trumpas nelabai galės laikytis izoliuotos politikos Kinijos atžvilgiu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 1:11 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:06 AM

„Iššūkiai visada egzistavo ir visada egzistuos. Visas ekonomikos augimas šiuo metu yra labai banguotas. Tai – normalu, nors mūsų ir laukia rimti išbandymai“, – sakė A. Mehrenas.

Padėtis grėsminga

Pastaruoju metu pasaulį ir jo ekonomiką smarkiai sukrėtė daugybė dalykų. Rusijos įsiveržimas į Ukrainą 2014-aisiais,  „Brexit“, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimai. Tai – tik keletas nerimą sukėlusių įvykių.

„2015 m. besivystančiose rinkose buvo neramu. Ką  jau bekalbėti apie šiųmetį „Brexit“ ir jo rezultatus, kurie pasėjo didžiulį nerimą visoje Europoje ir pasaulyje“, – sakė ekonomistas.

A.Mehrenas teigimu, ne mažiau nerimo kelia ir išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Manau, kad 2017-aisiais mūsų geopolitinė įtampa neatlėgs. Visi baiminasi, kas bus, kai D.Trumpas įgyvendins savo sumanymus. Jo išrinkimas prezidentu sukėlė didžiulį šoką. Įtampa išliks, nes nežinia, ko iš jo tikėtis ateityje“, – kalbėjo A.Mehrenas.

Pasak specialisto, akivaizdu ir tai, kad D.Trumpui priimti sprendimus nebus lengva, todėl staigių pokyčių, susijusių su svarbiausiomis – JAV ir Kinijos rinkomis, neturėtų būti.

„Iš esmės Kinijoje veikia vienpartinė sistema. Tai suteikia galimybę JAV ir Kinijai tarpusavyje intensyviau prekiauti. Manome, kad D.Trumpas negalės izoliuoti Kinijos“, – prognozavo A. Mehrenas. 

Pokyčių virtinė

Anot ekonomisto, ateinančiais metais Europos laukia daug pokyčių.

„Vienas jų - Prancūzijos prezidento rinkimai. Tendencija vargu ar keisis - Europoje į valdžią ateina partijos, kurių politika yra nukreipta prieš Europos Sąjungą (ES). Kiek vėliau vyks ir Italijos referendumas“, – vardino A. Mehrenas.

Nors gąsdinančių pokyčių bus daug, laukia ir gerų dalykų. Specialistas teigė, kad po truputį atsigaunančios pagrindinės ir didžiosios ekonomikos rinkos ir toliau plėsis.

„Šiemet Kinija pradėjo atsigauti, joje suaktyvėjo būsto rinka, infrastruktūra.

Oficialūs BVP rodikliai nėra labai patikimi, tačiau matome, kad Kinijoje ekonomika nebesirita nuokalnėn. 

Būsto rinka joje, tikėtina, kitąmet mažės, tačiau labai nesmarkiai ir naujos krizės tai nesukels“, – įžvalgomis apie Kiniją dalijosi A.Mehrenas.

Nuosmukis nesužlugdys

Ekonomistas pateikė gerų prognozių ir Europai.

„Euro zona ir Europos rinka įgaus pagreitį. Nors ekonomikos augimas bus lėtas, tačiau stabilus.

Kitąmet pradės augti ir JAV ekonomika, o ES ekonomika bus stabili. Tad pagrindinėse pasaulio rinkose matysime ekonomikos augimą“, – prognozavo specialistas.

Pasak A. Mehreno, nors ateinančiais metais ir susidursime su iššūkiais, visgi tai neužgoš ekonomikos.

„Matėme jau daug ką ir daug ką patyrėme, tačiau sugebėjome augti. Turime susidoroti su iššūkiais ir pastebėti visas galimybes“, – teigė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.