Elektros kainoms mažėjant gyventojai suskubo keisti sutartis: kokiais atvejais už tai teks susimokėti papildomai

Elektros kainoms sumažėjus nepriklausomi elektros energijos tiekėjai pastaruoju metu sulaukia nemažai gyventojų skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo. Portalas lrytas.lt pasidomėjo sutarčių nutraukimo galimybėmis, taikomais mokesčiais.

Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tiekėjai sulaukia nemažai gyventoju skambučių ir užklausų dėl sutarčių keitimo, nutraukimo ar naujų pasirašymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Giga.<br>Bendrovės nuotr.
M.Giga.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 3:42 PM

Telefonai kaista

„Elektrum Lietuvos“ telefonai pastarąsias savaites kaista kaip niekada – skambučių skaičius išaugo net 10 kartų, laiškų sulaukiama triskart daugiau nei įprastai.

„Naujų sutarčių paskutinėmis sausio dienomis sudarėme maždaug 4 kartus daugiau, palyginti su mėnesio pradžia. Praėjusią savaitę turėjome net rekordines dienas, kada sudarėme daugiau nei po 1000 sutarčių per dieną.

Tokius srautus paskutinį kartą fiksavome tik pernai birželį, prieš pat antrosios liberalizavimo bangos termino pabaigą, kai gyventojai masiškai suskubo pasirašinėti sutartis“, – portalui lrytas.lt komentavo įmonės vadovas Martynas Giga.

Sutartis pasirašo ir nauji, ir esami klientai. Iš visų pastaruoju metu pasirašytų sutarčių apie 30 proc. yra esamų klientų, o didžioji dalis, apie 70 proc., yra nauji klientai.

M.Giga aiškina, kad naujas fiksuotos kainos sutartis turintys gyventojai be jokių baudų ir mokesčių jas gali nutraukti anksčiau, nei pasibaigė numatytas kainos fiksavimo terminas. Tai galioja 36 mėn. planui „Atviras“ ir 6 mėn. planui „Praktiškas“.

„Tik klientams, kurie turi pasirinkę dar anksčiau mūsų siūlytus fiksuotos kainos planus, pavyzdžiui, 36 mėn. „Stabilus“, nutraukiant senąsias sutartis galioja viena sąlyga, numatyta ir sutartyse – reikia grąžinti anksčiau suteiktas nuolaidas, kurios dažniausiai galioja pirmajai sąskaitai ir vidutiniškai siekia apie 20 eurų“, – paaiškino M.Giga.

Kokiomis sąlygomis galima fiksuoti naujas kainas, priklauso nuo anksčiau pasirinkto plano ir jam taikomų sutarties sąlygų.

Pavyzdžiui, klientams, kurie kažkuriuo metu jau buvo pasirinkę planą „Atviras“ su aukštesne kaina, nei siūloma dabar, sutarties nutraukti nereikia, jiems įmonė toje pačioje sutartyje užfiksuos naują žemesnę kainą. Šis planas suteikia galimybę kainas keisti kartą per pusmetį.

O klientai, kurie anksčiau buvo pasirinkę kitą „Elektrum Lietuvos“ planą su fiksuota kaina, turi nutraukti ankstesnę sutartį ir pasirašyti naują, kurioje fiksuojamos naujų kainų planas.

„Sutarties nutraukimo atveju, keičiant vieną planą į kitą, taikomos nutraukimo sąlygos, kokios jos buvo numatytos sutartyje, t. y. reikia grąžinti anksčiau suteiktas nuolaidas“, – papildė M.Giga.

Tektų grąžinti nuolaidas

Ignitis“ taip pat jaučia gyventojų suaktyvėjimą – skambučių skaičius išaugo trečdaliu. Įmonės atstovė Laura Beganskienė patikslino, jog klientai domisi pasiūlymais ir galimybėmis, tačiau esami klientai labiau linkę keisti planą ir užfiksuoti naują mažesnę kainą, nei nutraukti sutartį.

Visgi, jei sutartį nuspręsta pakeisti ar ją nutraukti dar nepasibaigus fiksavimo sutarties laikotarpiui, gali tekti grąžinti visas suteiktas nuolaidas.

„Grąžinama nuolaida gali būti konkreti suma, suteikta pirmajai tiekimo sąskaitai, arba nuolaida, pritaikyta kiekvienai suvartotai kilovatvalandei.

Antruoju atveju – kuo daugiau suvartojama, tuo daugiau nuolaidų gauta, tuo didesnė suma turėtų būti grąžinama. Pavyzdžiui, vidutinis vartotojas, fiksavęs kainą 24 mėn. ir nutraukęs fiksuotos kainos sutartį praėjus tik metams nuo tiekimo pradžios, turėtų grąžinti apie 10 eurų“, – portalui lrytas.lt paskaičiavo L.Beganskienė.

Dalis susimokėtų rezervavimo mokestį

Enefit“ klientai, sudarę 24 ar 36 mėn. sutartis, gali jas nutraukti arba pakeisti į palankesnes bet kuriuo metu, jokie papildomi mokesčiai dėl to nėra taikomi.

Tačiau išimtis –  84 mėnesių planas. Portalas lrytas.lt jau rašė, kad tokie klientai, norėdami nutraukti ar persirašyti sutartis, privalo sumokėti rezervavimo paslaugos mokestį.

„Tokias ilgalaikes sutartis mes paverčiame investicijomis į žaliąją energetiką, t. y. statome vėjo ir saulės jėgaines, kad galėtume užtikrintai tiekti sutartą žaliosios elektros energijos kiekį.

Dėl to tokioms sutartims taikome rezervavimo paslaugos mokestį. Jis taikomas tiek esamiems, tiek naujiems klientams. Tai sutarties sąlyga, kurios negalime išvengti, nes, klientui pasirašius ilgalaikę fiksuotos kainos sutartį, jam reikiamą elektros kiekį nuperkame ir rezervuojame ta kaina, kuri tuo metu yra biržoje. Tai įgyvendinama įsigyjant kainos svyravimo draudimo finansines priemones, todėl kaštai, susiję su konkrečia sutartimi, yra patiriami iškart vos ją pasirašius.

Bet kol sutartis galioja, „Enefit“ savo klientams suteikia 100 proc. nuolaidą šiam mokesčiui, kuris išskaidomas per visą sutarties galiojimo laiką“, – komentavo „Enefit“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.

Jei sutartis nutraukiama anksčiau, už kiekvieną likusį sutarties mėnesį skaičiuojama po 3,6 euro, bet galutinė mokesčio suma gali mažėti net iki 5 kartų. Viskas priklauso nuo faktiškai kliento suvartojamo elektros kiekio – kuo jis mažesnis, tuo mažesnis bus ir rezervavimo paslaugos mokestis.

Skatina peržiūrėti sutartis

Elektros energijos kainai biržoje mažėjant Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius ragina sutartis peržiūrėti ir ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.

Pasak R. Pociaus, pakeitę tiekėją ir pasirašę sutartis mažesne nei 28 ct/kWh kaina vartotojai galėtų padėti sutaupyti kompensacijoms skirtas valstybės biudžeto lėšas.

Jis skatino imtis tokių veiksmų, mat valstybės kompensacija, mokantiems daugiau nei 28 ct/kWh, numatyta tik iki liepos, tad dar neaišku, ar praėjus šiam laikotarpiui kompensacijos bus mokamos ir toliau. Gali nutikti taip, kad nuo liepos 1 d. gyventojai turės mokėti tokią kainą, kokia yra įrašyta sutartyse.

Peržvelgti sutartis ragino ir „Žinių radijuje“ kalbėjęs energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas, mat, pasak jo, šių metų pirmąjį pusmetį elektros kaina tikrai neturėtų viršyti 28 ct/kWh, o ji gali būti ir gerokai mažesnė.

Vartotojų aljanso viceprezidentas Rytis Jokubauskas paaiškino, jog norint pasikeisti sutartį, pirmiausia reikia kreiptis į savo tiekėją ir derėtis, išsiaiškinti sutarties pakeitimo galimybes. Jeigu pasiūlymai gyventojo netenkina, tiekėją galima keisti ir sutartį pasirašyti su kitu.

Jei išeities nepavyksta rasti gražiuoju ir vartotojas jaučiasi apgautas, už savo teises kovoti galima ir reikia.

„Pirmiausia reikia pateikti skundą pačiam elektros tiekėjui, jei jis su skundu nesutinka, vartotojas gali kreiptis į VERT“, – „Žinių radijuje“ paminėjo R.Jokubauskas.

Tiekėjai mažina kainas

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, šią savaitę dalis nepriklausomų elektros energijos tiekėjų toliau mažino fiksuotų kainų planų kainas. „Ignitis“ kainas sumažino 9 proc., „Elektrum Lietuva“ – 4 proc., „Enefit“ kainų nekeitė.

Vasario 7 d. duomenimis, vienos laiko zonos 36 mėnesių „Elektrum Lietuva“ kaina siekė 26,8 ct/kWh, „Enefit“ – 29,8 ct/kWh. „Ignitis“ interneto svetainėje skelbiama, jog 24 mėnesių plano elektros kilovatvalandės kaina siekia 28,44 ct/kWh.

Visų 3 tiekėjų siūlomos dviejų laiko zonų naktinio tarifo kainos yra mažesnės nei 0,28 Eur/kWh.

Vasario 1–7 d. vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina, palyginti su sausio mėnesio vidutine kaina (0,103 Eur/kWh), padidėjo 34 proc. – iki 0,138 Eur/kWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.