Amerikiečiams nusibodo alus, kuriame per daug vandens

Didžiausias pasaulio alaus gamybos koncernas „Anheuser-Bush Inbev“ priverstas teisintis teisme. JAV vartotojai kaltina gamintojus, kad šie į alų bei kitus gėrimus pylė pernelyg daug vandens ir taip mažino alkoholio kiekį. Koncerno atstovai tą neigia.

„Anheuser-Bush Inbev“ teks teisintis dėl per didelio vandens kiekio aluje.<br>AP
„Anheuser-Bush Inbev“ teks teisintis dėl per didelio vandens kiekio aluje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Feb 27, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Nov 1, 2022, 12:50 PM

Amerikoje populiariausias alaus rūšis europiečiai niekina jau seniai ir vadina jas tiesiog birzgalu. Regis, tai nusibodo ir patiems amerikiečiams: dėl pernelyg atskiesto alaus jo mėgėjai kreipėsi į teismą.

Ieškovai teigia, kad JAV gaminamas „Budweiser“ (tik nepainiokite su to paties pavadinimo čekišku) bei dar kelios alaus rūšys buvo tyčia skiedžiamos, kad „Anheuser-Bush Inbev“ gautų didesnį pelną. Tačiau etiketėse tai nebuvo nurodyta.

Reikalauja 5 milijonų dolerių

Vartotojai jau kreipėsi į San Francisko, Pensilvanijos, Kalifornijos ir kitų valstijų teismus. Anot jų advokatų, apie didesnį vandens kiekį aluje ir klaidinančias etiketes prasitarė kai kurie buvę alaus gamybos kompanijos darbuotojai. Bendra ieškinių suma jau siekia 5 milijonus JAV dolerių, tačiau jų gali dar pagausėti.

Netgi kai kurie aukštesnio lygio jos vadovai neslėpė, kad skiesti vandeniu „Premium“ klasės alų yra įprasta.

Savaime suprantama, „Anheuser-Bush Inbev“ tą neigia ir tvirtina, kad alus gaminamas griežtai laikantis receptūros. „Mes laikomės aukščiausių aludarystės standartų ir tai lėmė, kad mūsų alus yra labiausiai perkamas JAV bei visame pasaulyje“, - skelbiama kompanijos pranešime.

Lietuvoje taip niekas nesielgia

Lietuvos aludarių asociacijos vadovą Saulių Galadauską nustebino žinia apie JAV vartotojų ieškinius.

„Į alaus bokalą vandens įpilti gali net ir barmenas. Net ir Alaus reglamentas leidžia po fermentacijos įpilti iki 25 procentų vandens. Tačiau Lietuvoje nėra prasmės tą daryti.

Galbūt JAV gamintojai naudoja "high gravity" technologiją, kai išverdama didelio tankio misa, kuri vėliau skiedžiama, dedama įvairiausių aromatizatorių. Mūsų šalyje didieji aludariai taip tikrai nesielgia. Galiausiai juk pagal reglamentą alus yra ne kas kita, kaip vanduo, salyklas, apyniai ir mielės", - aiškino S.Galadauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.