Piniginė išduoda mūsų įpročius, charakterį ir net profesiją (papildyta)

Piniginė – tai ne tik pinigams saugoti skirtas kasdien naudojamas daiktas, bet ir aksesuaras, daug pasakantis ne tik apie žmogaus turtinę ir visuomeninę padėtį, bet ir apie jo skonį bei stilių. 

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Vartai")

2013-03-04 07:44, atnaujinta 2018-03-10 16:36

Jokių taisyklių renkantis piniginę nėra.

„Kokios piniginės aš noriu? Jos pasirinkimą lemia žmogaus charakteris, gyvenimo būdas, profesija, o kartais – tiesiog tos dienos nuotaika ar net metų laikas”, – sakė mados namų „Sirena” įkūrėja ir vadovė, rankinių dizainerė Irena Serapinienė.

Vieni žmonės nemėgsta atsiskaityti bankų kortelėmis, o kiti atvirkščiai – turi jų daugybę, vieniems reikia talpios piniginės, kurioje tvarkingai sudėliotų savo pinigus jų neglamžydami, nelenkdami perpus, o kitiems svarbiausia, kad jų piniginė tilptų į kišenę ar mažą rankinę. 

Visur skubantys atvėrę piniginę nori viską joje matyti, o kiti mėgsta pamažu ir su džiaugsmu atverti savo piniginės slaptus skyrelius.

Bemaž du dešimtmečius odos meną puoselėjanti – odines rankines kurianti I.Serapinienė neatsisako savo klientams pagaminti ir piniginių.

Ne viena moteris ateina į mados namus „Sirena” nešina prieš keliolika metų įsigyta pinigine ir prašo pagaminti panašią į ją ar net tokią pat.

Dizainerė pastebėjo, kad lietuviai dažniausiai renkasi odines santūrių spalvų – juodos, tamsiai ar šviesiai rudos – pinigines.

Pavasarį ir vasarą nuperkama daugiau ryškesnių ir šviesesnių, o rudenį ir žiemą – tamsesnių, ramesnių spalvų piniginių.

Piniginių naujovėmis – net nežymiais dekoro ar modelio pokyčiais visada susižavi ir juos įvertina moterys, vyrams tai ne tiek svarbu, jie – klasikos gerbėjai.

Geriausia – pagaminta iš odos

Anksčiau, prieš kokius du dešimtmečius, žmonėms buvo labai svarbu, kad piniginė būtų pagaminta užsienyje, o dabar daugelis labiau atsižvelgia į kokybę ir vertina, ieško Lietuvoje pagamintų gaminių.

„Žmonės tapo pragmatiškesni, daiktą perka dėl jo savybių, už tikrąją vertę”, – patvirtino I.Serapinienė.

Puikią piniginę šiandien galima įsigyti už 200–300 litų, tačiau paieškojus galima rasti ir už 100 litų. Tokios piniginės paprastai gali būti naudojamos ne mažiau nei 8 metus, joms nereikia išskirtinės priežiūros.

Piniginės kainą lemia gamintojo ženklas ir vardas.

Piniginės būna vyriškos ir moteriškos, skiriasi konstrukcija ir dizainu.

Vyrams skirtos piniginės yra plokštesnės, kompaktiškesnės, telpančios į švarko ar kelnių kišenę, o moteriškų piniginių dydis ar dizainas nėra griežtai apibrėžtas, nes jos paprastai nešiojamos rankinėje.

Piniginės gaminamos iš natūralios ir dirbtinės odos bei tekstilės.

Nebrangiai kainuojančia dirbtinės odos pinigine galima naudotis ilgai, tačiau po kiek laiko joje gali atsirasti įtrūkių, apsitrins kampai.

Pigios iš tekstilės pagamintos piniginės atrodo dailiai, tačiau jomis pasidžiaugsite trumpai – jos greitai susitepa, plyšta. Bet jos idealiai tinka paaugliams.

Svarbiausia geros piniginės savybė – kokybiška, tvirta oda.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į gamintoją – patikimas, žinomas gamintojas visada garantuoja kokybę.

Dizainerė pastebėjo, kad vis dažniau vyrai ieško vien tik kortelėms skirtų piniginių. Moterims tokių prireikia rečiau.

„Daug visokių kortelių turintys žmonės naują piniginę renkasi apgalvotai, iš anksto suskaičiavę turimas korteles.

Kas ieško, tikrai randa. Vieni įsigyja po atskirą piniginę banknotams ir monetoms bei kortelėms ir dokumentams, kiti viską bando sutalpinti į vieną”, – teigė I.Serapinienė.

Kortelių turėtojams, įpratusiems jų nešiotis daugiau negu reikia, moteris siūlo jas parūšiuoti ir piniginėje turėti tik tas, kuriomis naudojamasi dažnai.

Ji pati piniginę keičia nedažnai, kas 8–10 metų. Dabar dizainerės rankinėje yra prieš 6 metus įsigyta tvirtos odos juoda piniginė.

Piniginėje turi būti tvarka

Ne viena pažįstama skundėsi, kad piniginė greitai suplyšta arba sugenda jos užtrauktukas, spaustukas, mat į ją norima sutalpinti gausybę plastikinių bankų, nuolaidų, lojalumo, vizitinių ir kitokių kortelių, pirkimo čekių, asmens dokumentų, loterijos bilietų ar net artimųjų nuotraukų. Dar reikia vietos ir pinigams – monetoms ir banknotams.

Tai blogas įprotis ar piniginė nekokybiška?

„Ateityje piniginės turėtų keistis, nes vis dažniau atsiskaitoma bankų kortelėmis, vis mažiau piniginėse nešiojamės banknotų ir monetų.

Piniginė yra skirta pinigams ir jos turinys turėtų būti tvarkingas, kaip ir rankinės. Tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas ir viena pagrindinė kortelė, kurioje yra pinigų, taip pat reikalingi, tačiau visokių užrašėlių, vizitinių kortelių, iškarpų piniginėje neturėtų būti.

Piniginė daug ką gali pasakyti apie žmogų, jo įpročius, organizuotumą.

Nekokį įspūdį sudarysite, jei papietavę su verslo partneriu ar pakvietę į pasimatymą merginą, norėdami apmokėti sąskaitą, išsitrauksite aptrintą, visko prikimštą piniginę”, – sakė įvaizdžio konsultantė Alvyda Jasilionytė.

Iš asmeninės patirties ji rekomendavo visas korteles nešiotis atskirame dėkle ir pasiimti jį tik tada, kai planingai susiruošėte apsipirkti.

Banknotų segtukai

Pasak konsultantės, piniginė turi būti paprasta. Užsegamos užtrauktuku saugo viską, pailgos plonos patogios keliaujant, o perlenkiamos yra elegantiškos.

Perlenkiamas juodos spalvos pinigines dažniausiai renkasi vyrai, nes jos puikiai telpa į švarko kišenę ir yra vienas aksesuarų, kurį kiekvienas vyras turėtų įsigyti.

Tiems, kurie nenori apsikrauti daiktais, A.Jasilionytė pasiūlė įsigyti žalvarinį, varinį, sidabrinį ar auksinį segtuką keletui banknotų suspausti, o į kelnių kišenę įsidėti apvalią piniginę monetoms – jei prireiktų palikti arbatpinigių ar sumokėti už automobilio stovėjimą.

„Metaliniu segtuku neturėtumėte spausti kiekvieno pirkinio čekio, fotografijos ar kredito kortelių”, – perspėjo įvaizdžio konsultantė.

Vyrams piniginę reikėtų derinti prie diržo, batų ar portfelio spalvos, o moterims – prie rankinės, avalynės ir kitų aksesuarų.

Moterims, kurios linkusios pasidemonstruoti, siūloma rinktis kuo žavesnę, įmantresnę piniginę, o dalykiškoms – kokybišką ir elegantišką.

Nors moterys mėgsta įvairesnių spalvų pinigines, visada solidžiau atrodysite pasirinkusios vienspalvę, o ne margą ar labai rėksmingų spalvų.

Žmogui vienos piniginės neužtenka, jų reikėtų turėti keletą: kasdienai, laisvalaikiui, kelionei. Eidamos į teatrą ar pobūvį moterys nesineša savo kasdienės pamėgtos didelės piniginės, o renkasi dailią, puošnią, telpančią į mažą rankinę.

Vyrai tokia proga gali pasiimti tik banknotų segtuką arba tik mažą odinį dėkliuką su banko kortele ir nedidelę monetų piniginę.

A.Jasilionytė rekomendavo vyrams įprasti piniginę nešiotis švarko vidinėje, o ne kelnių užpakalinėje kišenėje – tada piniginė ilgai išlaikys formą, o sėdynė nebus negražiai išsipūtusi.

Kelnių kišenėje, geriau priekinėje, galima nešiotis tik mažą monetoms skirtą piniginę.

O moterims, mėgstančioms į savo piniginę prisikimšti visko, ko reikia ir ko nereikia, įvaizdžio konsultantė patarė kas savaitę peržiūrėti ir susitvarkyti piniginės turinį.

Ryški piniginė nepasimeta rankinėje

Eglė Knietėnė

Galanterijos parduotuvių tinklo koordinatorė

„Išsirinkti piniginę iš tiesų paprasta, jei žmogus gerai žino, ko nori.

Tačiau noriu pabrėžti, kad piniginės patvarumas priklauso ne nuo odos kietumo. Svarbiausia yra odos išdirbimas ir kilmė.

Vyriškos piniginės dažniausiai yra dviejų tipų: sulenkiamos vertikaliai arba horizontaliai. Kiti skirtumai – spalva, dydis, užsegimas.

Moteriškos piniginės skirstomos pagal dydį: trumpos (mažos) ir ilgos (didelės).

Kad piniginė nesuplyštų, negalima jos perkrauti. Rekomenduojama į kiekvieną kortelėms skirtą skyrių dėti tik po vieną kortelę, metalinius pinigus kiek įmanoma greičiau išleisti, nekaupti jų piniginėje.

Suprantama, kiekvienas žmogus nori visas reikalingas korteles, kitus daiktus nešioti vienoje vietoje. Tokiu atveju yra keletas galimų sprendimų: arba įsigyti didelę piniginę su daug skyrių, arba specialius atskirus dėklus, skirtus magnetinėms kortelėms, dokumentams, čekiams ar kitiems į piniginę netelpantiems daiktams.

Mūsų įmonė siūlo platų piniginių asortimentą.

Pagal kainą populiariausios apie 100 litų kainuojančios odinės piniginės.

Piniginės spalva svarbi tiek, kiek žmogui ji patinka. Ryškią piniginę visada paprasčiau rasti rankinėje tarp daiktų. Prie ko nors derinti piniginės tikrai nebūtina. Svarbiausia, kad ji patiktų ją pasirinkusiam žmogui.” 

Prietarai – jais galite tikėti, o galite ir netikėti

Kalbama, kad kruopščiai pasirinkta piniginė gali ne tik puikiai saugoti pinigus, bet ir dar daugiau jų pritraukti, pagausinti.

Pigi piniginė niekada nebus pilna, nes ji skleidžia ne turtų, o skurdo energiją. Piniginė turi būti brangi ir iš natūralios odos. Jei neturite pakankamai pinigų tokiai piniginei, įsigykite bent jau vidutinės kainos, o ne pačią pigiausią.

Negalima pirkti tuščios piniginės. Pardavėjas nors centą turėtų į ją įdėti ir būtinai palinkėti, kad ji visada būtų pilna. Centas gali būti popierinis.

Pinigams nepatinka nepagarbus elgesys, jie nemėgsta senų, nudėvėtų ir ankštų piniginių. Kupiūros, net ir stambiausios, turėtų laisvai tilpti, nebūti suglamžytos ar sulankstytos. Monetas reikėtų laikyti atskirame skyriuje.

Manoma, kad pinigus traukia žemės ir metalo spalvos. Tad tinkamiausia spalva piniginei yra juoda, ruda, raudona, visi geltoni atspalviai, taip pat auksinė ar sidabrinė. Reikėtų vengti visų vandens spalvų – mėlynos, žydros ar žalios, mat iš tokių pinigai greitai išplaukia.

Piniginėje verta turėti laimingą monetą, kuri lemtų sėkmę sprendžiant finansinius reikalus. Tai gali būti pirma uždirbta, sėkmingo sandorio, gero žmogaus įteikta ir kt. Šios monetos nereikėtų išleisti.

Galingu pinigų talismanu laikomas ir vieno JAV dolerio banknotas: vienoje jo pusėje pavaizduota viską matanti akis virš egiptietiškos piramidės – savo turtais ir sėkme juos pritraukti garsėjusios masonų ložės ženklas. Šį dolerį reikėtų laikyti slaptame piniginės skyrelyje.

Laimėti, rasti, padovanoti ar nesąžiningai uždirbti pinigai nesuteikia laimės, tad jų piniginėje neturėtų būti. Juos reikėtų kuo greičiau išleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.