Valdžia užsimojo smarkiai pabranginti alų

„Valdžia, pakėlusi alaus kainas, žlugs". Lietuvą valdantys politikai nutarė ignoruoti šią klasika tapusią kareivio Šveiko išmintį ir elgtis priešingai.

Valdančiųjų partijų Politinė taryba spjovė į kareivio Šveiko išmintį ir nusprendė pakelti alaus kainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdančiųjų partijų Politinė taryba spjovė į kareivio Šveiko išmintį ir nusprendė pakelti alaus kainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 5:22 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:30 AM

Valdančiųjų partijų Politinė taryba pritarė siūlymui didinti akcizą alkoholiui, o surinktas papildomas pajamas panaudoti per krizę sumažintų pensijų kompensavimui. Verslininkai pradėjo skaičiuoti kiek dėl akcizo didinimo teks atleisti žmonių. Tokių darbuotojų - tūkstančiai.

„Koalicija pritarė (...) finansų ministro (Rimanto Šadžiaus - BNS) pateiktam įstatymo projektui dėl akcizų“, - penktadienį po valdančiąją koaliciją sudarančių partijų kai kurių vadovų pasitarimo Seime pranešė parlamento vadovė Loreta Graužinienė.

Darbo neteks tūkstančiai

Alkoholio akcizas didėtų nuo 2015 metų pradžios: stipraus alkoholio akcizas būtų didinamas 5 proc., silpno vyno ir fermentuotų gėrimų - 35 proc., alaus - 50 proc., išskyrus mažųjų alaus daryklų produkciją.

Šią savaitę aludariai ėmė skaičiuoti, kiek darbuotojų liks be darbo. Prognozuojama, kad taip stipriai išaugus akcizų mokesčiui alaus pardavimas susitrauktų penktadaliu. Todėl šiai gamybos šakai ir su ja susijusioms sritims nebereikėtų 2,6 tūkst. darbuotojų.

Tokiu atveju į biudžetą, aludarių skaičiavimu, nesumokant gyventojų pajamų ir „Sodros“ mokesčių, būtų nesurenkama 38,3 mln. litų.

„Nukritus pardavimui akcizo būtų surinkta kiek daugiau nei 2013 metais. Tačiau skaičiuokime ir žmonių, miežių laukų praradimo sąnaudas“, – portalui lrytas.lt šią savaitę kalbėjo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Alaus gamybos įmonės „Švyturys–Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas skaičiavo, kad vien jo vadovaujama įmonė žaliavų nuperka už 100 mln. litų. Penktadaliu smukus pardavimui, pridėtinės vertės mokesčio būtų sumokama 21 mln. litų mažiau.

Kiek milijonų pasipildys biudžetas - neaišku

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas BNS sakė, kad stipraus alkoholio akcizo daugiau didinti nesiūloma, nes gali išaugti spirito kontrabanda ir sumažėtų pajamos į biudžetą.

„Jo didinti negali, nes kontrabanda varoma etilo spirito, niekas neveža kontrabandinio alaus“, - teigė parlamentaras. Pasak jo, padidinus akcizus, alus pabrangtų 15-17 centų.

A.Syso duomenimis, padidinus stipraus alkoholio akcizą, į biudžetą papildomai būtų surinkta nedaug - kelios dešimtys milijonų litų.

„Teoriškai pagal šios dienos pardavimus į biudžetą papildomai patektų labai nedidelė suma. Bet gali būti ir atvirkštinis variantas. Viskas priklausys nuo to, kaip bus kontroliuojama įvežtinė rinka“, - teigė A.Sysas.

Anksčiau finansų ministras Rimantas Šadžius sakė, kad iš padidintų akcizų biudžetas gautų apie 100 mln. litų papildomų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.