Po pokalbio su premjeru 50 proc. alaus akcizas sutirpo

Alaus akcizas neturėtų kilti 50 proc., kaip buvo planuojama iki šiol, mat tai yra per daug. Šitaip sutarė premjeras Algirdas Butkevičius ir aludariai per susitikimą Vyriausybėje. Premjeras žada, kad detalės bus nugludintos iki liepos, o Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas neslėpė, kad premjerui siūlė akcizą kelti po 5 proc. penkerius metus.

Alus dažnam lietuviui - gyvybiškai svarbus gėrimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alus dažnam lietuviui - gyvybiškai svarbus gėrimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 27, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:30 PM

Iki šiol planuota, kad alkoholio akcizas didėtų nuo 2015 metų pradžios: stipraus alkoholio akcizas būtų didinamas 5 proc., silpno vyno ir fermentuotų gėrimų - 35 proc., alaus - 50 proc., išskyrus mažųjų alaus daryklų produkciją.

„Vyriausybė kritikavo prieš tai buvusią Vyriausybę, kad šuoliais buvo daromos mokesčių reformos, naktiniai perversmai. Bet šiuo atveju, jei būtų taip, kaip pasiūlė Finansų ministerija, tai būtų mokesčių perversmas. Tai būtų dieninis perversmas. Tačiau panašu, kad jo nebus“, - diskusija su A.Butkevičiumi džiaugėsi S.Galadauskas.

Tęs diskusiją

„Šiandien nutarėme, kad diskusiją tęsime. Mokestinius įstatymus, kurie susieti su akcizo padidinimu, Seimui pateiksime rudenį, kada bus pateiktas ir biudžeto projektas“, - po susitikimo kalbėjo A.Butkevičius.

S.Galadauskas sakė tikintis, kad aludariams pavyks pasiekti savo tikslo, mat diskusija su premjeru pavyko.

„Premjeras mus išgirdo. Tai yra gera žinia Utenos, Biržų, Panevėžio, Utenos, Pakruojo aludariams, sutarėme, kad turi būti leista verslui prognozuoti mokesčius. Kad juos reikėtų didinti, mes nesiginčijame, tačiau juos galima didinti nuosaikiai. Principui, kad reikia didinti nuosaikiai, premjeras pritarė“, - ką apkalbėję su Vyriausybės vadovu, pasakojo S.Galadauskas.

Pasak jo, susitikime dalyvavęs finansų ministras Rimantas Šadžius gynė savo nuomonę dėl didesnių akcizų.

„Tačiau tai nereiškia, kad likome prie savo kategoriškų pozicijų. Manau, pasieksime didesnį pozicijų suartėjimą“, - sakė S.Galadauskas.

Ketina retinti darbuotojų gretas

Didinti alkoholio akcizą, kaip ir įvesti automobilio mokestį, Vyriausybė sumanė ieškodama šaltinių, iš kurių būtų galima kompensuoti per krizę pensininkams sumažintas pensijas. Kompensacijų laukia 450 tūkst. pensininkų. Jiems turi būti grąžinta 443 mln. litų.

Tačiau alkoholio gamintojai jau skaičiuoja, kiek reikės atleisti darbuotojų. Tokiu atveju į biudžetą, aludarių skaičiavimu, nesumokant gyventojų pajamų ir „Sodros“ mokesčių, būtų nesurenkama 38,3 mln. litų.

Aludariai jau suskaičiavo, kiek darbuotojų liktų be darbo, jei būtų akcizas padidintas, kaip ir jau kalbėta, 50 proc.. Prognozuojama, kad taip smarkiai išaugus akcizų mokesčiui alaus pardavimas susitrauktų penktadaliu. Todėl šiai gamybos šakai ir su ja susijusioms sritims nebereikėtų 2,6 tūkst. darbuotojų.

Alaus gamybos įmonės „Švyturys–Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas skaičiavo, kad vien jo vadovaujama įmonė žaliavų nuperka už 100 mln. litų. Penktadaliu smukus pardavimui, pridėtinės vertės mokesčio būtų sumokama 21 mln. litų mažiau.

Alkoholis brangs jau balandį

Šią savaitę į ketinimus pakelti akcizą sureagavo ir didžiausiai Lietuvoje alkoholio gamybos grupei „Alita“ priklausantis „Anykščių vynas“. Ši įmonė neatmeta bankroto galimybės, jei politikai nutars pakelti akcizus.

„Anykščių vynas“ pranešė, jog balansuoja ant bankroto ribos.

„Nuo balandžio 1-osios akcizas didės 35proc. Jei šiemet sulauksime dar vieno akcizų kėlimo, greičiausiai jis bendrovei „Anykščių vynas“ bus ir paskutinis“, - mano „Anykščių vyno“ direktorius Audrius Zuzevičius.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos (LMPS) atstovai teigia, kad pakėlus akcizus, kritinėje situacijoje atsidurtų visi Lietuvos vyno bei spiritinių gėrimų gamintojai, kurie dėl 2008 metais pradėto didinti akcizo jau ir taip kelis kartus sumažino darbuotojų skaičių.

Jau dabar aišku, kad žadamas akcizo kėlimas nebus pirmas. Tabako gaminiai brangs nuo kovo, o alkoholis – nuo balandžio.

Pakeitus akcizus cigarečių pakelis brangs apie 30 centų, puslitris alaus - 3, vyno - 16, degtinės – 58 centais. Alaus akcizas nuo balandžio didėja 10 procentų.

Kai kurie Seimo nariai siūlė akcizą vynui didinti daugiau, nei prašė Vyriausybė, tačiau Seimas tokia iniciatyvą atmetė esą nenorėdamas pakenti šalies vyno gamintojams. Taip pat buvo atmestas siūlymas labiau branginti esą nesveikus, tačiau jaunimo mėgstamus alkoholinius kokteilius.

Padidinus akcizus kitais metais į valstybės biudžetą ketinama surinkti 80 mln. litų daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.