Racionas – dešros kilogramas už 4 litus ir pigiausias alus

Provincijoje žmonės perka pigiausią virtą dešrą ar dešreles, pigiausią augalinį aliejų, tačiau negaili pinigų alkoholiui. Maža to, jie yra išlepę - tingi susipjaustyti duoną, perka ją tik suraikytą, bet irgi pigiausią.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

May 8, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:35 AM

Tokias išvadas padarė Ukmergės vartotojų kooperatyvo (UVK) direktorė Angelė Andrikonienė, atlikusi savo įmonės valdomų 43 parduotuvių dvejų pastarųjų metų veiklos analizę.

UVK parduotuvėse, iš kurių net 31 yra Ukmergės rajono kaimuose, pagrindiniai pirkėjai yra vidutines ir mažas pajamas gaunantys žmonės. Kasmet čia apsiperka apie 18 tūkstančių pirkėjų.

Pernai pirkėjo „krepšelis“ kaimo parduotuvėse siekė 14 litų ir buvo 3 litais didesnis nei 2012 metais, o mieste – 12 litų arba 2 litais didesnis nei užpernai.

Už šią sumą buvo perkami maisto produktai (kaime tam skirta 7,85 Lt, mieste - 6,73 Lt), alkoholis (atitinkamai 3,72 ir 3,19 Lt), tabakas (1,41 ir 1,21 Lt) ir pramoninės prekės (1,02 ir 0,87 Lt).

3,99 lito už kilogramą kainuojanti virta dešra „Mano“ ir „Kasdieninė“ (4,89 Lt/800 g), dešrelės „Hot dog“ ( 5,39 Lt/800 g), pigiausias aliejus (4,49 Lt/ litras), tepus riebalų mišinys (1,49 Lt/175 g), pigiausia suraikyta „Krašto“ duona (1,99 Lt/ 600 g), „Pivonijos“ batonas (1,09 Lt/ 300 g), – tokie buvo perkamiausi maisto produktai praėjusiais metais UVK parduotuvėse.

Pavyzdžiui, „Kasdienės“ dešros pernai buvo parduota beveik 10 tonų, arba 600 kilogramų daugiau nei užpernai, o „Krašto“ duonos – beveik 16 tūkstančių vienetų kepalų arba 5 tūkstančiais daugiau nei užpernai.

Reidų metu perka legalius rūkalus

Iš alkoholinių gėrimų pirmavo alus, po jo sekė degtinė ir brendis bei vynas.

„Lyginant su 2012 metais, alaus parduota daugiau – už 850 tūkstančių, o degtinės ir brendžio – už daugiau 600 tūkstančių litų. Populiariausias yra litro talpos, 7,5 proc. stiprumo ir 3,29 lito kainuojatis alus.

Perkamiausia degtinė, kurios puslitris kainuoja 14,99 lito, o brendis dažniausiai yra perkamas akcijų metu ir jam išleidžiama 16,99 – 19,99 lito už butelį.

Tarp vynų „lyderiauja“ pats pigiausias, kurio kaina nesiekia 4 litų“, - sakė A.Andrikonienė.

Jos vadovaujamas UVK pernai pardavė tabako gaminių už 0,5 milijono litų daugiau nei 2012 metais.

Pačios perkamiausios yra cigarilės ( 6,29 lt/17 vnt dėžutėje) ir tik po to seka cigaretės, kainuojančios nuo 7,6 iki 8,9 lito.

“Cigarilėms, kurios yra gaminamos iš pigesnės žaliavos, taikomas ir mažesnis akcizo mokestis, todėl jos yra pigiausios iš tabako gaminių.

Manau, jog pernai išaugusius tabako pardavimus lėmė rajone suaktyvėjusi kova su kontrabanda.

Pastebėjome, jei tik kokiame kaime ar gyvenvietėje įvyksta koks reidas, mūsų parduotuvėse iškart ženkliai šokteli cigarečių paklausa“, - teigė UVK vadovė.

Iš pramoninių prekių perkamiausios yra tik būtiniausios: indų ploviklis, skalbimo priemonės, muilas, šampūnas, dantų pasta, tualetinis popierius ir kt.

„Jei pas mus dažniau užsuktų pinigų turintys pirkėjai, perkamiausia, galbūt, būtų dešra, kainuojanti 22 - 24 litus už kilogramą ir pirkėjo „krepšelis“ būtų ne 14, o 34 – 44 litai, koks yra didžiuosiuose prekybos tinkluose.

Didžioji dalis mūsų pirkėjų gyvena iš pašalpų arba labai menkų atlyginimų. Tai bedarbiai, pensininkai, vienišos motinos. Jie yra lojalūs pigiausių produktų grupės pirkėjai. Tam, kad išgyventų, jie neturi kito pasirinkimo“, - sakė A.Andrikonienė.

Nuolat medžioja akcijas

Pasak jos, net ir pigiausias prekes besirenkantys pirkėjai yra akcijų „medžiotojai“.

Aliejaus, cukraus, miltų, kavos daugiausiai yra nuperkama būtent akcijų metu, kada prekės kaina sumažinama 15 - 25 procentų.

UVK darbuotojai jau žino, kad didžiausio pirkėjų srauto galima tikėtis po kiekvieno mėnesio 7 - 10 dienos, kada išmokamos socialinės pašalpos ir 25 – 30 dienomis, kada yra gaunamos pensijos.

„Vartojimas nesumažėjo, tik, palyginti su 2012 metais, žmonės pas mus mažiau pirko vaisių, žuvies, duonos, pyrago ir konditerijos gaminių bei pramoninių prekių.

Kaip bebūtų keista, smarkiai  išaugo gyvūnų maisto paklausa. Labai gerai jį perka kaimuose.

Vienišos močiutės sau perka pigesnius maisto produktus, tačiau negaili pinigų savo namų sargams - keturkojams augintiniams ir maišais perka nepigiai kainuojančius sausus pašarus šunims.

Augintiniams perkama ir duona. Jei sau žmogus dažniausiai renkasi suraikytą duoną, tai gyvūnams perka kepalais“, - pastebėjo A.Andrikonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.