Pensininkai Kremliui neberūpi, užtat armija - svarbiausia

Iš ko matyti, kad valstybė kariauja arba ketina tai daryti? Iš biudžeto išlaidų kariuomenei. Rusijoje jos tik didės.

Rusijos generolai gali trinti rankomis iš džiaugsmo: Kremlius nusiteikęs karybai skirti vis daugiau pinigų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Rusijos generolai gali trinti rankomis iš džiaugsmo: Kremlius nusiteikęs karybai skirti vis daugiau pinigų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras PROCENKA

Jul 23, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:24 PM

Rusija akivaizdžiai didins išlaidas gynybai. Apie tai buvo paskelbta po šios šalies vyriausybės posėdžio.

Jau 2017 metais nacionalinei gynybai ir saugumui bus skirta daugiau nei ketvirtis federalinio biudžeto lėšų. Iki šiol pagal išlaidas pirmavęs socialinis sektorius jau nebe toks svarbus.

Kremlius teigė, jog toks sprendimas yra susijęs su JAV paskelbtomis sankcijomis. „Rusijai daromas spaudimas galiausiai atsispindi ir mūsų biudžete.

Teks daugiau dėmesio skirti gynybai ir saugumui. Mes tai mokame daryti“, – gyrėsi šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Tačiau paaiškėjo, kad iš tiesų karinis biudžetas pradėtas rengti dar iki to laiko, kai JAV ir ES paskelbė Maskvai sankcijas.

Pasak šaltinių vyriausybėje, šiuo metu gynybai tenka 17,7 procento biudžeto, o 2017-aisiais šis skaičius turėtų išaugti iki 21 procento. Kremlius planuoja, kad padidinus finansavimą saugumo reikmėms iš viso karinės išlaidos po trejų metų sieks 26,5 proc. biudžeto.

Anot ekspertų, didinti šias išlaidas rusus privertė nutrūkę santykiai su Ukraina.

Dar birželį pastarosios valstybės prezidentas Petro Porošenka nurodė nutraukti karo pramonės įmonių bendradarbiavimą su Rusija.

Įsigaliojo ir daugiau draudimų. Pavyzdžiui, ukrainiečiai nebetiekia rusams sraigtasparnių variklių – šiuos orlaivius galima naudoti taikiais ir kariniais tikslais.

Todėl dabar Rusijos karo pramonei iškelta užduotis per 2–3 metus pasigaminti tai, ką anksčiau pirkdavo iš Ukrainos.

Dūmoje tokie vyriausybės planai buvo sutikti itin palankiai.

Antai Komunistų partijai priklausantis deputatas Viktoras Pautovas aiškino, jog šalis privalo ginkluotis ir apginti savo sienas ir piliečius.

„2020 metais pagal ginkluotės kokybę mes turėsime vieną stipriausių armijų pasaulyje.

Jeigu reikės didinti biudžeto išlaidas gynybai, Dūma palaikys tokį sprendimą“, – karingai buvo nusiteikęs ir valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Aleksejus Žuravliovas.

O kas bus su pensininkais, bedarbiais ir kitais iš valstybės kišenės išlaikomais gyventojais? Jų laukia nekokie laikai.

Kol kas socialinėms reikmėms tenka didžiausia Rusijos federalinio biudžeto dalis – 27,3 proc.

Tačiau kai žvanga ginklai, teks diržus veržtis ir skurdžiausiems: leidinio „Izvestija“ šaltiniai tvirtino, kad jau 2017 metais ši dalis sumenks iki 26,5 proc., o vėliau dar labiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.