JAV ekonomiką pančioja įvairūs sunkumai. Ar jos išsinarplios?

JAV ekonomikos augimas pirmąjį šių metų ketvirtį sulėtėjo iki 1 procento. Koją Jungtinėms Valstijoms kiša sustiprėjęs doleris, sumažinęs pajamas iš eksporto, naftos kainų kritimas ir netgi šalti orai. Nepaisant to, JAV vargu ar užleis lyderės pozicijas kitų  didžiausių pasaulio valstybių ūkiams. 

JAV ekonomikai neigiamą įtaką turi ir augantis dolerio kursas pasaulinėje rinkoje, ir krintančios naftos kainos, ir net šalti orai šalyje.<br>AP nuotr.
JAV ekonomikai neigiamą įtaką turi ir augantis dolerio kursas pasaulinėje rinkoje, ir krintančios naftos kainos, ir net šalti orai šalyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-15 18:10, atnaujinta 2018-01-06 17:57

Anot britų žurnalo „The Economist“, Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomika savo piliečiams ir toliau nekelia pasitikėjimo. Jos augimo tempas pirmąjį šių metų ketvirtį sulėtėjo iki 1 procento.

Šalies ekonomikai neigiamą įtaką turi daugybė  priežasčių. Anot Niujorko federalinio rezervų banko prezidento Williamo C. Dudley, tai ir augantis dolerio kursas pasaulinėje rinkoje, ir krintančios naftos kainos, ir net šalti orai šalyje.

Keturi „banginiai“

JAV bendrojo  vidaus produkto (BVP) augimą sąlygoja keturi pagrindiniai veiksniai: valstybės išlaidos, grynasis eksportas, investicijos ir namų ūkių vartojimo išlaidos.

Pirmasis rodiklis Jungtinėms Valstijoms pastaruosius dešimtmečius problemų nekelia. Išlaidų lygis nors ir yra aukštas, bet ekonomikos ir verslo jis neslegia.

Užtat kiti trys rodikliai rūpesčių sukelia į valias.

Šie metai JAV eksportuotojams gali būti labai sunkūs, rašo „The Economist“. Pasaulinėje rinkoje sustiprėjusi nacionalinė valiuta smarkiai koreguoja Amerikos eksportuojančių bendrovių pelno rodiklius.

Pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu 2014 metais doleris pabrango daugiau kaip 20 proc.  Nuo 2015 metų pradžios JAV valiuta  konkurentų atžvilgiu sustiprėjo 15 procentų. Visa tai šalies viduje didina gamybos sąnaudas ir mažina eksportuotojų pajamas.

Eksportas traukiasi

Konsultavimo bendrovės „Capital Economics“ ekonomisto Paulo Ashwortho nuomone, tikėtina, kad eksporto apimtis vien tik šių metų pirmąjį ketvirtį (perskaičiuota vienerių metų laikotarpiui atsižvelgiant į infliaciją), sumažėjo 14 procentų.

Smarkiai nukentės bendrovės, į kurių rodiklius atsižvelgiant yra apskaičiuojamas “S&P 500“ indeksas („Standard & Poor’s 500“ indeksas yra vienas įtakingiausių JAV akcijų biržos rodiklių, kurį apskaičiuojant vertinamos penkių šimtų pirmaujančių JAV įmonių akcijų kainos – Red.). Trečdalis jų prekių ir paslaugų parduodama užsienio rinkose.

„Bank of America Merrill Lynch“ analitikai prognozuoja, kad šių bendrovių pelnas, tenkantis vienai akcijai, sumažės 1,7 proc. – nuo 119,50 iki 117,50 dolerio. Tai reiškia, kad 2015 metai taps pirmaisiais nuo 2009-ųjų, kai pelno augimas, skaičiuojant vienai akcijai, bus neigiamas.

„The Economist“ duomenimis, praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį Amerikos bendrovių bendrasis metinis pelnas sumažėjo 6,4 procento.

Antrojo svarbaus JAV BVP rodiklio – investicijų dydžio – dinamika irgi nekelia džiaugsmo. Iš dalies jam turėjo įtakos kritusios naftos kainos. 

Sumažėjo investicijų

Injekcijų srautas į JAV energetikos sektorių sumažėjo.

Investuotojai ėmė mažiau investuoti ir į kitus ekonomikos sektorius. Finansų analitikai iš „Mizuho Securities“ konstatuoja, kad bendrosios investicijos mažėja.

Paskutinysis ir svarbiausias rodiklis, darantis didžiausią įtaką JAV BVP formavimui, yra namų ūkių vartojimo išlaidos, sudarančios šalies bendrojo vidaus produkto liūto dalį. Tačiau ir jos pastaruoju metu nepateisina investuotojų lūkesčių.

Nepaisant to, kad vartojimo kreditų teikimas Jungtinėse Valstijose kyla kaip ant mielių (vien tik vasario mėnesį šis rodiklis, paskaičiuotas vieno mėnesio laikotarpiui, padidėjo 43 proc. – iki 15,5 mlrd. dolerių), analogiškos vartotojų išlaidų bangos nebuvo.

Amerikiečiai tik šiek tiek padidino savo išlaidas: 2015 metų vasarį šis rodiklis pirmą kartą padidėjo 0,1 proc. po metus trukusio sąstingio.

Williamo C. Dudley ir kitų ekpsertų nuomone, to priežastis – nepaprastai šalti orai, šių metų pradžioje  įsivyravę daugumoje  valstijų.  Nepalankūs orai privertė amerikiečius atsisakyti ilgų vaikščiojimų po parduotuves.

Bet tai tik iš dalies gali paaiškinti tuos procesus, kurie vyksta JAV ekonomikoje. Darbo užmokestis nebeauga

Gyventojų perkamajai galiai tiesioginės įtakos turi darbo užmokesčio augimas, o šis rodiklis, nepaisant iki 5,5 proc. sumažėjusio nedarbo, pastaruoju metu nerodo užtikrinto augimo.

Valandinis darbo užmokestis, kaip teigiama paskelbtoje mėnesinėje ataskaitoje apie užimtumą Jungtinėse Valstijose, padidėjo 0,3 proc. per mėnesį ir 2,1 proc. - perskaičiavus vienerių metų laikotarpiui.

Vis dėlto, nepaisant šių nerimo gaidelių statistiniuose duomenyse, analitikai yra įsitikinę, kad JAV ekonomika neužleis lyderės pozicijų tarp didžiausių pasaulio ekonomikų.

Laukia virsmo 

Nepaisant blogesnių, negu tikėtasi BVP rodiklių paskutinį 2014-ųjų  ketvirtį, amerikiečių korporacijos demonstruoja užtikrintą vystymąsi sveiko pelningumo zonoje. Tuo neabejoja finansų rinkų specialistas, bendrovės  „Interactive Brokers“ vyriausiasis rinkų analitikas Andrew Wilkinsonas. 

Jam antrina ekspertai iš UBS, kurie pažymi, kad kitus šių metų ketvirčius laukiama geresnių ekonominio augimo rodiklių. 

Jų teigimu, JAV energijos išteklių gavybos rodikliai stabilizuojasi. Žiema – baigėsi, tar ir orų įtaka vartojimui bus mažesnė. Be to, ekonomikos dinamikai teigiamos įtakos turės ir žemos hipotekinių paskolų palūkanų normos.

Nors įmonių pajamos iš eksporto traukiasi dėl to, kad doleris stiprėja kitų pasaulio valiutų atžvilgiu,  JAV, apskritai imant, nėra labai priklausomos nuo užsienio pardavimų.

Prekių ir paslaugų eksporto dalis bendrajame vidaus produkte sudaro tik 14 procentų. Palyginti, euro zonos šalyse šis rodiklis siekia 26 procentus.

Federalinė rezervų sistema prognozuoja, kad 2015 ir 2016 metais BVP augs apie 2,3-2,7 procento.

Nors šie skaičiai ir mažesni už anksčiau prognozuotus, bet vis tiek didesni už Jungtinių Valstijų 2013 metų BVP duomenis (2,2 proc.) ir šiek tiek didesni už galutinius 2014 metų BVP duomenis (2,4 proc.). Tad akivaizdu, kad JAV ekonomikos dinamika yra teigiama. Vadinasi, nepaisant tam tikrų problemų, JAV ekonomika grįžta į normalias vėžes. Taip JAV ekonomikos padėtį apibendrino žurnalas „The Economist“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.