Visą tiesą apie bambalius prievaizdai nutylėjo

Lietuvoje jau pustrečių metų negalima pilstyti alaus į didesnius kaip litro talpos plastiko butelius. Ar tikrai? Pasirodo, ne – draudimas iš tiesų įsigaliojo tik lapkričio 1 dieną.

Nors įstatymas skelbė, kad pilstyti alų į didesnius nei litro bambalius negalima, to laikėsi toli gražu ne visi gamintojai.<br>P.Lileikio nuotr.
Nors įstatymas skelbė, kad pilstyti alų į didesnius nei litro bambalius negalima, to laikėsi toli gražu ne visi gamintojai.<br>P.Lileikio nuotr.
Saulius Galadauskas, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas
Saulius Galadauskas, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Nov 3, 2015, 4:00 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 3:56 AM

Atrodo, jau visi šalies alaus mėgėjai spėjo įprasti, kad didesnio nei litro bambalio niekur nenusipirksi, išskyrus kai kurias šį gėrimą pilstančias parduotuves.

Ar jos pažeidinėja įstatymą? Dabar – jau taip, bet dar praėjusį mėnesį tokia veikla buvo legali, nors beveik niekas apie tai nežinojo.

Pasigedo aiškumo

Dar vasarą Biržų „Rinkuškių“ alaus darykla kreipėsi į Nacionalinį tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD). Biržiečiams užkliuvo tai, kad kitose šio miesto aludėse alus laisvai pilstomas ne tik į litrinius, bet ir į 2 ar 5 litrų plastiko butelius.

„Klientai skųsdavosi, kad kitur jiems pila alų į kokią nori pačių atsineštą tarą.

Kai kurie, supykę, kad mes atsisakome taip elgtis, pasukdavo pas konkurentus.

Kreipėmės į NTAKD, kad mums galiausiai išaiškintų, galima taip elgtis, ar ne. Įstatymas, atrodo, tai draudžia“, – pasakojo „Rinkuškių“ vadovas Sigitas Kalkis.

Pasak jo, rinkos prievaizdai išaiškino, kad pilstyti alų į dvilitres ar penkialitres talpyklas – pažeidimas. „Nusiraminome ir pradėjome aiškinti pirkėjams, kad toks įstatymas“, – sakė S.Kalkis.

Jokių pažeidimų nerado

NTAKD buvo nusiųsta ir medžiaga apie tai, kaip šios Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatos pažeidinėjamos aplinkinėse alaus pilstyklose. Departamento pareigūnai pažadėjo išsiaiškinti, tačiau jų atsakymas nustebino: jokių pažeidimų nenustatyta.

Dėl to buvo kreiptasi ir į vietos policiją, tačiau ji kaip tik nustatė, jog įstatymo nesilaikoma.

„Gavome pranešimą ir prašymą surinkti medžiagą. Surinkome, bet NTAKD nusprendė nutraukti tyrimą. Tiesa, Biržų teismas nubaudė įstatymo pažeidėjus ir šie dabar prekiauja pagal taisykles“, – pasakojo Biržų rajono policijos komisariato viršininkas Marius Jablonskis.

Lietuvos įstatymų nepakako

Kaip galėjo nutikti, kad policininkai ir teisėjai pažeidėjus nustatė, o NTAKD, paprastai puolantis švaistytis baudų vėzdu dėl gerokai menkesnių nusižengimų, į alų anksčiau populiariuose didžiuliuose bambaliuose nusprendė pažvelgti pro pirštus?

Viskas paprasta. Mat rinkos prievaizdai nutarė, kad jiems geriau vadovautis Europos Sąjungos teisės aktų viršenybe prieš Lietuvos įstatymus.

NTAKD teigimu, apie tai, kad Lietuvoje alų draudžiama pilstyti į didesnę nei litro tarą, Europos Komisijai pranešta per vėlai, todėl ši teisės nuostata įsigaliojo ne prieš porą metų, o tik nuo šių metų lapkričio 1-osios.

„Priimdamas sprendimus departamentas vadovavosi ne tik nacionaliniais teisės aktais, bet ir aukštesnę galią turinčia Europos Sąjungos teise ir Europos Sąjungos Teisingumo teismo formuojama praktika“, – teigiama NTAKD atsakyme „Lietuvos rytui“.

Kodėl slapukavo?

Saulius Galadauskas

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas

„Man tai didžiulė staigmena. Nieko nežinojome apie tai, kad tokia įstatymo nuostata galioja tik nuo lapkričio.

Galbūt NTAKD pareigūnai yra teisūs. Gal todėl jie ir elgėsi atsargiai, bijodami, kad tarptautiniuose teismuose nebūtų bylų prieš Lietuvą.

Tačiau tikrai galėjo apie tai informuoti ir kitus rinkos dalyvius ar bent mus, kaip asocijuotą struktūrą. Dabar išėjo taip, kad tie, kurie stengėsi dirbti sąžiningai, liko kvailių vietoje.

Išvis keistoka, kai NTAKD labai rūpinasi, kad būtų įvesta kuo daugiau draudimų, tačiau kai reikia prižiūrėti, kaip jų laikomasi, tokios iniciatyvos nelabai matyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.