V. Vasiliauskas: protekcionizmo politika gali tapti viena rimtų grėsmių pasaulio ekonomikos plėtrai

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas šiandien Vašingtone susitiks su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos JAV vadovu Nigelu Andrew Chalku aptarti JAV viešojoje erdvėje girdimus protekcionistinius siūlymus ir galimas neigiamas jų pasekmes nedidelėms atviroms ekonomikoms.

Tarptautinė prekyba ir jos laisvėjimas didina atlyginimų lygį, leidžia vartotojams turėti didesnę prekių ir paslaugų įvairovę už mažesnę kainą, taip pat veda link didesnio produktyvumo ir šalies konkurencingumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tarptautinė prekyba ir jos laisvėjimas didina atlyginimų lygį, leidžia vartotojams turėti didesnę prekių ir paslaugų įvairovę už mažesnę kainą, taip pat veda link didesnio produktyvumo ir šalies konkurencingumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2017, 1:37 PM, atnaujinta Apr 22, 2017, 1:33 AM

„Taisyklėmis paremta laisva prekyba naudinga pasaulio ūkiui, o ypač – tokioms šalims kaip Lietuva, kurios ekonomika yra nedidelė ir atvira. Todėl geriau nei kas kitas suprantame ir visiškai pritariame TVF išsakomam susirūpinimui, kad protekcionistinės priemonės, jei šalys pradėtų realiai jas taikyti, sukeltų rimtų grėsmių pasaulio ekonomikos plėtrai“ – sakė Vitas Vasiliauskas.

Jo teigimu, TVF, būdama didžiausia pasaulio finansinė organizacija, argumentuotai pateikdama principinę poziciją tuo klausimu, galėtų padėti sumažinti protekcionizmo politikos populistinį patrauklumą“.

Tarptautinė prekyba ir jos laisvėjimas didina atlyginimų lygį, leidžia vartotojams turėti didesnę prekių ir paslaugų įvairovę už mažesnę kainą, taip pat veda link didesnio produktyvumo ir šalies konkurencingumo.

Vis dėlto didesnė konkurencija neigiamai veikia mažiau produktyvias įmones. Todėl TVF susitikimuose vykstančiose diskusijose apie pasaulio ekonomikos raidą dalyvaujantis Lietuvos banko vadovas palaiko siūlymus valstybėms ieškoti priemonių, kurios užtikrintų galimybes darbuotojams įgyti tinkamą kvalifikaciją besikeičiančioje aplinkoje.

Lietuvos Respublikos centrinio banko vadovas yra TVF valdančiosios valdybos narys ir kas pusmetį vyksta į TVF susitikimus, kur pasaulio ekonomikos aktualijas svarsto ir sprendimų ieško daugelio šalių centrinių bankų vadovai ir finansų ministrai.

Šio vizito Vašingtone metu Vitas Vasiliauskas dalyvauja TVF Tarptautinio pinigų ir finansų komiteto posėdžiuose, Šiaurės ir Baltijos šalių bei konsultacinės grupės „G30“ susitikimuose. Taip pat numatyti jo pokalbiai su TVF Europos departamento vadovu Poulu M. Thomsenu, TVF misijų Baltarusijoje bei euro zonoje vadovais, Ukrainos centrinio banko valdybos pirmininke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.