Rusijos valdžiai įgriso degtindariai – ėmėsi veiksmų

Pasigaminti naminės degtinės ar juolab vyno Rusijoje nėra nusikaltimas. Bet valdžiai tokia gyventojų saviveikla pamažu įgriso.

Rusijoje veikia salonai, kuriuose naminės degtinės varymo aparatą galima išsirinkti ir pagal dydį, ir pagal kainą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Rusijoje veikia salonai, kuriuose naminės degtinės varymo aparatą galima išsirinkti ir pagal dydį, ir pagal kainą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Maskva

2018-03-22 10:44

Rusijoje visiškai legaliai galima įsigyti ir didesnių, ir mažesnių naminės degtinės gamybos aparatų.

Nieko nuostabaus, nes įstatymai leidžia išsivaryti tokio gėrimo savo reikmėms.

Tačiau valdžia jau pradėjo riboti šią veiklą, nes dėl to vis labiau mažėja fabrikuose pagamintų gėrimų paklausa, o atitinkamai – ir mokesčių į biudžetą.

Sumažins 20 kartų

Įstatymo, numatančio alkoholinių gėrimų gamybos taisykles, naujos pataisos, įsigaliojusios nuo šių metų, naminukės mėgėjams vargu ar gali patikti.

Ypač tiems, kurie šį produktą pardavinėdavo kaimynams ir pažįstamiems iš po skverno.

Mat iki šiol Rusijoje buvo galima be jokio registravimo įsigyti spirito gamybos įrangą, su kuria per metus galima pagaminti iki 4 tūkst. dekalitrų šio skysčio.

Šiuo metu riba sumažinta net 20 kartų – iki 200 dekalitrų per metus.

Tad dabar namų sąlygomis galima išsivaryti vidutiniškai „tik“ 5,5 litro per dieną.

Prekybininkai dar neskuba

Jeigu gamybos apimtis didesnė, tuomet aparatas jau laikomas gamykliniu, jį reikia registruoti, plombuoti ir mokėti visus numatytus mokesčius.

Nuslėpusiems tokią įrangą eiliniams piliečiams gresia 5 tūkstančių rublių, pareigūnams – 50 tūkst. rublių, o juridiniams asmenims – 150 tūkst. rublių (atitinkamai 71, 713 ir 2140 eurų) baudos.

Aparatų pardavėjai kol kas nespėjo persiorientuoti – jie iki šiol klientams siūlo ne tiktai kompaktišką, bet ir kone gamyklinę įrangą, su kuria galima per parą pasigaminti dešimtis litrų degtinės.

Bet patiems namudininkams jau tenka saugotis. Kaip ir naminukės gabentojams.

Anksčiau jiems niekas negrėsė, o dabar 5 tūkst. rublių (71 eurą) teks sumokėti tuo atveju, jei turimas šio gėrimo kiekis viršys 10 litrų vienam asmeniui.

Nepasikeitė tik visiškas draudimas prekiauti namine degtine – už šią veiklą ir toliau gresia iki penkerių metų nelaisvės.

Įprato dar sovietmečiu

Griežtesnių veiksmų valdžia buvo priversta imtis dėl to, kad naminukės gamyba smarkiai paplito visoje Rusijoje. Net ir sostinėje, kurioje vidutinis atlyginimas bent 3-4 kartus viršija šalies vidurkį, tad gyventojai gali nesunkiai įpirkti ir fabrikuose pagamintų gėrimų.

Nepaisant to, Federalinės ir regioninių alkoholio rinkų tyrimo centro duomenimis, Maskvoje jau kas septintas alkoholio vartotojas nebeperka jo parduotuvėse, o gaminasi namų sąlygomis.

Tai įprasta dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, kai sumanūs piliečiai, nenorėję nuodytis prastos kokybės gėrimais iš parduotuvių, patys pasigamindavo naminukės varyklas.

Šių eilučių autorius puikiai pamena sovietmečio nutikimą viename iš Lenino prospekto daugiabučių. Čia gyvenantis kosmoso technikos inžinierius susikonstravo elektroniniu būdu valdomą aparatą, kuris galėdavo gaminti naminukę be žmonių priežiūros.

Bet ne viskas pavyko, tad ši bute veikusi spirito gamyklėlė vieną dieną susprogo. Suprantama, kilo skandalas, o technikos inžinierių vyriausiasis konstruktorius kaipmat atleido iš darbo už tai, kad jis nesugebėjo tinkamai sumontuoti palyginti nesudėtingos įrangos.

Gaminti tapo madinga

Šiais laikais parduotuvėse siūlomų gėrimų kokybei priekaištų niekas neturi, priešingai nei kainai, kuri kyla sulig kiekvienais metais. Tad ir tapo madinga varyti naminukę patiems.

Viename iš spirito gamybos aparatų salonų besisukiojęs Igoris Kornauchas „Lietuvos rytui“ pasakojo ieškąs tinkamos įrangos, kurią galėtų pastatyti užmiestyje esančiame namelyje.

„Aš mėgstu tai, kas natūralu. Kviečiai, įvairios uogos – pats žinau, iš ko pasigaminsiu tą produktą. Tuo labiau kad viskas automatizuota, aparato prižiūrėti beveik nereikia“, – aiškino maskvietis.

O statistika valdžios, siekiančios surinkti į biudžetą daugiau „girtų rublių“, nelabai guodžia: praėjusiais metais šalyje buvo pagaminta 1,75 milijardo litrų įvairių alkoholinių gėrimų, tiek stipriųjų, tiek silpnųjų, o ne mažiau kaip 250 milijonų litrų sudarė naminė degtinė, vynas arba alus.

250

Tiek milijonų litrų alkoholinių gėrimų rusai kasmet pasigamina namų sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.