Kremlius karštligiškai bando gauti pinigų – ėmė bausti tuos, kuriems sekasi

Jei darbuojiesi pelningai ir efektyviai, tuomet turi sumokėti ne tik valstybės nustatytus mokesčius, bet ir gerokai daugiau. Taip gali nutikti Rusijoje.

Rusijos valdžia pirmiausia ketina apmokestinti stambias metalurgijos kompanijas, tokias kaip Novokuznecke įsikūrusi „Severstal“ gamykla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia pirmiausia ketina apmokestinti stambias metalurgijos kompanijas, tokias kaip Novokuznecke įsikūrusi „Severstal“ gamykla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos valdžia pirmiausia ketina apmokestinti stambias metalurgijos kompanijas, tokias kaip Novokuznecke įsikūrusi „Severstal“ gamykla.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos valdžia pirmiausia ketina apmokestinti stambias metalurgijos kompanijas, tokias kaip Novokuznecke įsikūrusi „Severstal“ gamykla.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2018, 9:44 AM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaimino savo pagalbininko ekonomikos klausimais Andrejaus Belousovo idėją apkrauti papildomais mokesčiais kai kurias įmones.

Tarp jų pirmiausia pateko 14 stambiausių šalies kompanijų – metalurgijos, kalnakasybos ir chemijos koncernai.

A.Belousovo siūlymu jos turės per metus papildomai į biudžetą sumokėti 513 mlrd. rublių (6,76 mlrd. eurų).

Akcijos jau nuvertėjo

Jau kitą dieną, kai buvo paskelbta ši žinia, devynių iš keturiolikos įmonių rinkos kapitalizacija sumažėjo 392 mlrd. rublių (5,17 mlrd. eurų).

Likusių akcijomis biržoje neprekiaujama, tačiau faktas yra tai, kad biudžetas dar negavo nė papildomos kapeikos, o verslas jau nukentėjo.

Didelė dalis šių kompanijų valdoma vadinamųjų oligarchų, kurie lyg ir gerai sutaria su valdžia. Tačiau Kremliaus sprendimas apmokestinti papiktino ir juos.

Antai Novolipecko metalurgijos kombinato savininkas Vladimiras Lisinas aiškino, kad tokios idėjos skatina dirbti neefektyviai ir kelia grėsmę galimoms investicijoms.

Ateis eilė ir kitiems?

O populiari žurnalistė bei rašytoja Julija Latynina tokius Kremliaus planus prilygino 1918 metų bolševikų veiksmams, kai iš vadinamųjų buožių buvo atimamas grūdų perteklius.

Anot jo, tokie sprendimai gali būti įvertinti pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl vagystės.

Rusijos verslininkai baiminasi, kad tai tik pradžia, nes po metalurgijos ar chemijos įmonių gali ateiti eilė aukso gavybos, vario perdirbimo ir kitoms kompanijoms.

Pramonininkų ir verslininkų sąjungos viceprezidentas Igoris Jurgensas ateitį piešė taip: „Šiandien ponas A.Belousovas ir kiti nori atimti pinigus iš metalurgų, rytoj užsigeis paimti iš naftininkų, poryt – iš prekybininkų, o toliau – dar ir pakelti pridėtinės vertės mokestį.“

Iš klaidų nepasimokė

Kremlius jau turi panašios patirties papildomai skalpuoti verslą. Antai nuo 2013 metų buvo smarkiai padidintos socialinės įmokos užsiimantiems individualia veikla, nes Finansų ministerija buvo įsitikinusi, kad šie žmonės per mažai atseikėja pensijoms ir socialiniam draudimui.

Rezultatas buvo katastrofiškas – vos per tris mėnesius užsiimančių individualia veikla gretos sumažėjo 350 tūkstančių ir nepagausėjo iki šiol. Mažai kas abejoja, jog didžiuma jų nuėjo į šešėlį.

Stambioms kompanijoms tai padaryti būtų labai sudėtinga, todėl greičiausiai teks susimokėti. Nors V.Putino patarėjas Dmitrijus Peskovas aiškino, kad prezidentas buvo ne taip suprastas ir jo parašas dar nieko nereiškia.

Neva V.Putinas sutiko tik dėl to, kad vyriausybė imtųsi šios temos, tačiau tik apskaičiavusi, kaip apmokestinimas paveiks įmonių galimybes investuoti. Galbūt, tačiau akcijų vertė biržoje jau krito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.