Lietuvos bankas prognozuoja, kiek dėl koronaviruso susitrauks ekonomika

Siekdamas sumažinti neigiamą koronaviruso (COVID-19) įtaką šalies ekonomikai, Lietuvos bankas kartu su Europos Centriniu Banku (ECB) nuo kovo 16 d. pradeda įgyvendinti papildomas ūkio skatinimo priemones, palengvinančias bankų galimybes kredituoti ekonomiką.

LB ir ECB šiandien pradeda įgyvendinti papildomas ūkio skatinimo priemones.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LB ir ECB šiandien pradeda įgyvendinti papildomas ūkio skatinimo priemones.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LB ir ECB šiandien pradeda įgyvendinti papildomas ūkio skatinimo priemones.<br>T.Bauro nuotr.
LB ir ECB šiandien pradeda įgyvendinti papildomas ūkio skatinimo priemones.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 12:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 12:36 PM

Amortizuoti poveikį ūkiui pirmiausia gali padėti Vyriausybės rankose esančios priemonės, jos bus panaudotos verslo gyvybingumui palaikyti ir darbo vietoms išsaugoti. Nors padėtis kasdien keičiasi, vertinant šios dienos situaciją, Lietuvos banko ekonomistų skaičiavimu, šiais metais dėl koronaviruso poveikio šalies ekonomika susitrauks mažiausiai –1,2 proc.

„Atidžiai stebime ūkio būklę, vertiname galimus raidos scenarijus ir jau šiuo metu matome, kad koronavirusas privers Lietuvos ekonomiką susitraukti. Pirmoji ir veiksmingiausia pagalba – fiskalinės priemonės, dėl kurių pritaikymo bendradarbiaujame su Vyriausybe.

Kaip centrinis bankas, savo rankose turime ir kitų priemonių finansiniam stabilumui ir palankesnėms finansinėms sąlygoms užtikrinti: dalis jų jau pasitelkta dabar, dalis, jeigu prireiks, bus pritaikytos vėliau“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Siekdamas paskatinti kreditavimą verslui ir gyventojams, Lietuvos bankas lanksčiau vertins kai kuriuos bankams taikomus kapitalo ir likvidumo reikalavimus, o kilus būtinybei atlaisvins papildomus kapitalo rezervus (pvz., anticiklinį kapitalo rezervą). Tai leistų bankams papildomai suteikti verslui ir gyventojams apie 2 mlrd. Eur paskolų.

V. Vasiliauskas pabrėžia, jog bankai šiuo metu turi sukaupę pakankamus rezervus, kad galėtų veikti stabiliai. Testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai parodė, kad bankai yra pasirengę atremti ir itin sudėtingus ekonomikos iššūkius.

Net ir tuo atveju, jei nuosmukis būtų panašaus lygio, koks buvo patirtas 2009 m. krizės metu, bankų sektoriaus kapitalo pakankamumo rodiklis tebesiektų apie 12 proc. ir vis dar gerokai viršytų minimalius normatyvus.

Jei kiltų poreikis, Lietuvos bankas kartu su ECB galėtų itin palankiomis sąlygomis teikti bankams pigias likvidumo paskolas už užstatą, kad bankai galėtų toliau palaikyti pakankamą ekonomikos kreditavimą.

Lietuvos banko vertinimu, bankai tokiu būdu turėtų galimybę pasiskolinti daugiau nei 1 mlrd. Eur, juos galėtų suteikti paskolomis verslui ir gyventojams. Lietuvos bankas kartu su ECB papildomai į Lietuvos ekonomiką įlies pinigų, padidindamas antrinėje rinkoje superkamų vyriausybės vertybinių popierių apimtį.

Lietuvos bankas ragina kredito davėjus individualiai tartis su fiziniais asmenimis ir įmonėmis, kurie susiduria su finansiniais sunkumais, atidedant jų kredito įmokų mokėjimus ar pertvarkant paskolos mokėjimų grafiką. Tokiais atvejais palūkanų normos neturėtų būti didinamos.

Lietuvos bankas taip pat atidės planuotus inspektavimus, lanksčiau vertins atskaitomybės terminus ir kitomis priemonėmis mažins reguliacinę naštą finansų įstaigoms šiuo įtemptu laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas