Už Kremliaus kritiką – skaudūs dūriai: privertė pusvelčiui parduoti klestėjusio banko akcijas bei samdytis apsaugą

Vos 3 procentai tikrosios vertės. Už tokią sumą Rusijos turtuolis Olegas Tinkovas buvo priverstas parduoti savo įsteigto ir klestėjusio banko akcijas. Tai – mokestis už neseniai paskelbtą Kremliaus kritiką.

O.Tinkovas (nuotr.) savo įkurto banko akcijas turėjo, kaip pats sakė, pusvelčiui perleisti Kremliui lojaliam oligarchui V.Potaninui, tačiau vis tiek jautėsi jam dėkingas bent už dalį išgelbėto turto.<br>„Scanpix“ nuotr.
O.Tinkovas (nuotr.) savo įkurto banko akcijas turėjo, kaip pats sakė, pusvelčiui perleisti Kremliui lojaliam oligarchui V.Potaninui, tačiau vis tiek jautėsi jam dėkingas bent už dalį išgelbėto turto.<br>„Scanpix“ nuotr.
Vienu metu bankas „Tinkoff“ buvo vertinamas įspūdinga 18 mlrd. eurų suma.<br>„Scanpix“ nuotr.
Vienu metu bankas „Tinkoff“ buvo vertinamas įspūdinga 18 mlrd. eurų suma.<br>„Scanpix“ nuotr.
 O.Tinkovas savo įkurto banko akcijas turėjo, kaip pats sakė, pusvelčiui perleisti Kremliui lojaliam oligarchui V.Potaninui (nuotr.), tačiau vis tiek jautėsi jam dėkingas bent už dalį išgelbėto turto.<br>„Scanpix“ nuotr.
 O.Tinkovas savo įkurto banko akcijas turėjo, kaip pats sakė, pusvelčiui perleisti Kremliui lojaliam oligarchui V.Potaninui (nuotr.), tačiau vis tiek jautėsi jam dėkingas bent už dalį išgelbėto turto.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 9:48 PM

Rusijos kariuomenė vykdo žudynes, todėl beprotiškas karas Ukrainoje, kurio nepalaiko net 90 procentų rusų, turi būti nutrauktas.

„Bet 10 procentų kiekvienos šalies žmonių yra idiotai“, – tokie pasvarstymai prieš kelias dienas atsirado O.Tinkovo (54 m.) instagramo paskyroje.

Kremliaus reakcijos sulaukta netrukus. Į užsienį pasitraukęs milijardierius, kuriam Vakarai ir taip paskelbė sankcijas, buvo priverstas parduoti savo valdomus 35 procentus kompanijos „TCS Group“, kuri savo ruožtu kontroliuoja vieną didžiausių Rusijos internetinių bankų „Tinkoff“.

Kaip pripažino pats O.Tinkovas, už akcijas gauti vos 3 procentai tikrosios jų vertės.

O naujuoju savininku tapo vienas iš Rusijos oligarchų, kalnakasybos sektoriaus magnatas Vladimiras Potaninas (61 m.), kuris anksčiau yra ėjęs ir vicepremjero pareigas.

Teko samdyti apsaugą

Kaip pasakojo O.Tinkovas, jau kitą dieną po įrašo pasirodymo instagrame prezidento Vladimiro Putino administracija susisiekė su banko vadovais ir pagrasino nacionalizuoti patį banką, jei šis nenutrauks ryšių su savininku.

„Tai buvo desperatiškas pardavimas. Negalėjau net aptarti kainos. Aš buvau tarsi įkaitas – imi tai, kas tau siūloma. Tiesiog negalėjau derėtis“, – sakė O.Tinkovas.

Su juo bendravusiems „The New York Times“ žurnalistams jis neatskleidė vietos, kurioje šiuo metu yra.

Turtuolis pasakojo pasisamdęs asmens sargybinius po to, kai draugai, turintys ryšių Rusijos saugumo tarnybose, jam pranešė, kad jis turėtų susirūpinti dėl savo gyvybės.

Ilgai su leukemija kovojęs verslininkas neslėpė, kad Kremlius gali mėginti jį nužudyti.

Iš draugų, turinčių ryšių su saugumo tarnybomis, jis išgirdo apie gresiantį pavojų.

„Jie man sakė: „Sprendimas dėl tavęs jau priimtas.“ Ar tai reiškia, kad, be viso kito, jie ketina mane nužudyti, aš nežinau. Tačiau to neatmetu“, – sakė jis.

Visi bijo ir tyli

Tai buvo staigus ir netikėtas ilgamečio milijardieriaus gyvenimo posūkis – jis daugelį metų vengė užsitraukti V.Putino nemalonę, nors save vaizdavo kaip nepriklausomą nuo Kremliaus.

Jo nuopuolis rodo, kokios pasekmės gresia tiems Rusijos elito nariams, kurie išdrįsta prieštarauti savo prezidentui. Tai padeda paaiškinti, kodėl verslo lyderiai, kurie, pasak O.Tinkovo, nerimauja dėl karo poveikio jų gyvenimo būdui ir piniginei, iki šiol tik tylėjo.

Milijardieriaus teigimu, daugelis jo pažįstamų verslo ir valdžios elito atstovų privačiai sakė sutinkantys su jo pozicija. „Bet jie visi bijo“, – teigė O.Tinkovas

„Supratau, kad Rusijos, kaip šalies, nebėra, – sakė milijardierius prognozuodamas, kad V.Putinas dar ilgai išliks valdžioje. – Tikėjau, kad V.Putino režimas yra blogas, bet, žinoma, neįsivaizdavau, kad jis įgaus tokį katastrofišką mastą.“

Bėdos – ir Vakaruose

2006 metais banką „Tinkoff“ įkūręs O.Tinkovas vis dėlto tvirtino, kad pačiai banko vadovybei niekas negrasino.

Savo ruožtu bankas pats išplatino pranešimą apie tai, kad naujuoju savininku tapo V.Potaninas. „Olegas jau daugelį metų nebuvo Maskvoje, nedalyvavo bendrovės gyvenime ir nebuvo susijęs su jokiais reikalais“, – sakoma „Tinkoff“ pareiškime.

O.Tinkovas taip pat susidūrė su problemomis Vakaruose. Praėjusiais metais jis sutiko sumokėti 507 mln. dolerių (464 mln. eurų), kad sureguliuotų mokestinio sukčiavimo bylą Jungtinėse Valstijose.

Kovo mėnesį Didžioji Britanija įtraukė jį į sankcijų Rusijos verslo elitui sąrašą.

„Šie oligarchai, įmonės ir samdomi banditai prisideda prie nekaltų civilių gyventojų žudymo, todėl teisinga, kad jie už tai sumokėtų“, – tuomet kalbėjo Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Vis dėlto O.Tinkovas laikomas retu Rusijos verslo pirmeiviu, kuris savo drąsų kapitalizmą kūrė pagal Richardo Bransono pavyzdį ir iš aludario tapo vieno technologiniu atžvilgiu sudėtingiausių pasaulyje interneto bankų įkūrėju.

Jis tvirtino, kad niekada nebuvo įkėlęs kojos į Kremlių, todėl kartais nevengiantis kritikos V.Putinui. Tačiau, skirtingai nei Michailas Chodorkovskis ar technologijų verslininkas Pavelas Durovas, O.Tinkovas rado būdą sugyventi su Kremliumi ir uždirbti milijardus.

Gydėsi nuo leukemijos

Bent jau iki balandžio 19 dienos. Tada paskelbtame emocingame įraše jis klausė: „Kaip galime turėti gerą kariuomenę, jei visa kita šalyje yra neveiksnu, visur klesti nepotizmas, padlaižystė ir nuolankumas?“

Karą palaikantys rusai į socialinius tinklus puolė kelti susmulkintų „Tinkoff“ debetinių kortelių nuotraukas.

Žinomas valstybinės televizijos laidų vedėjas ir propagandininkas Vladimiras Solovjovas paskelbė tiradą prieš jį pareikšdamas: „Tavo sąžinė supuvusi.“

Tuo metu O.Tinkovas jau buvo už Rusijos ribų, nes 2019 metais jis išvyko gydytis leukemijos.

Vėliau turtuolis atsistatydino ir perleido „Tinkoff“ kontrolę, tačiau pasiliko 35 procentus akcijų paketą bendrovėje, kuri pernai Londono vertybinių popierių biržoje buvo įvertinta daugiau kaip 20 mlrd. dolerių (per 18 mlrd. eurų).

Praėjus dienai po balandžio 19 d. pranešimo Kremlius susisiekė su banko vyresniaisiais vadovais ir pranešė, kad bet koks ryšys su banko įkūrėju dabar yra didelė problema.

Keis ir pavadinimą

Balandžio 22 d. „Tinkoff“ paskelbė, kad šiais metais pakeis pavadinimą, o tai, jos teigimu, buvo seniai planuota.

Užkulisiuose kalbama, kad O.Tinkovas jau anksčiau stengėsi parduoti savo akcijų paketą, kuris buvo nuvertėjęs dėl Vakarų sankcijų Rusijos finansinei sistemai.

Milijonierius sakė esąs dėkingas kalnakasybos magnatui V.Potaninui už tai, kad jis leido jam išgelbėti bent šiek tiek pinigų iš savo bendrovės.

„Jie privertė mane akcijas perleisti dėl mano pareiškimų. Aš jas pardaviau už kapeikas“, – aiškino jis.

O.Tinkovas tikino nenorintis sieti savo prekės ženklo ir savo vardo su šalimi, kuri be jokios priežasties puola savo kaimynus.

Tačiau jis nerimavo, kad jo įkurtas fondas, skirtas sergantiems kraujo vėžiu gydyti, Rusijoje gali tapti jo finansinių problemų auka.

Anot buvusio banko savininko, rusų verslo elitas irgi priblokštas Kremliaus veiksmų, todėl nemažai jo atstovų skambino jam siūlydami paramą.

„Jie supranta, kad yra susieti su Vakarais, kad yra pasaulinės rinkos dalis. O Rusija labai sparčiai virsta Iranu.

Bet jiems tai nepatinka. Jie nori, kad jų vaikai vasaros atostogas praleistų Sardinijoje“, – sakė O.Tinkovas. („The New York Times“ )

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.