Vėl teks keisti pavadinimą – „Volfas“ pavardė tapo alaus daryklos nuosavybe

Rafailo Volfo 1869 metais Vilijampolėje pastatyto alaus fabriko pastatai nebeturi teisės į savo įkūrėjo pavardę. Naujiesiems jų savininkams uždrausta pavadinime naudoti Volfo pavardę.

Pastatų savininkams teismo sprendimu uždrausta vadintis „Volfo bravoru“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pastatų savininkams teismo sprendimu uždrausta vadintis „Volfo bravoru“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pastatų savininkams teismo sprendimu uždrausta vadintis „Volfo bravoru“.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pastatų savininkams teismo sprendimu uždrausta vadintis „Volfo bravoru“.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-25 11:34

Teisinis ginčas tarp akcinės bendrovės „Volfas Engelman“ ir į naujų savininkų rankas perėjusių buvusio alaus fabriko pastatų plėtotojų pasibaigė pastarųjų nenaudai. Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad bendrovė „Manjana“ negali niekur ir jokia forma vartoti žodžio „Volfas“ bei priteisė didžiules teismo išlaidas. Šį sprendimą paliko galioti ir Lietuvos apeliacinis teismas.

Įmonei atstovavęs advokatas Mindaugas Kazlauskas teigė esąs nustebintas teismo sprendimo.

Atskleidė sumanymo ištakas

Pasak pastatų savininko Donato Genio, objektą Vilijampolėje jis nusipirko prieš porą metų. Iki tol čia veikė salyklo gamybos linija, kuri buvo uždaryta, o pastatai tapo laisvai parduodami.

„Mano veikla susijusi su profesionalios higienos paslaugomis, netoliese įsikūręs mūsų biuras. Kai sužinojau, kad gamykla parduodama, pagalvojau, kad būtų smagu, jog vietoje jos neatsirastų verslo centras ar daugiabutis“, – pasakojo D.Genys.

Šį objektą verslininkas teigė nusipirkęs neturėdamas minčių čia plėtoti su alkoholio gamyba susijusią veiklą.

„Pastatų kompleksą pavadinome „Volfo bravoru“ ir nusprendėme nuomoti. Kadangi teritorija uždara, ją galima naudoti renginiams, koncertams. Turėjome minčių čia įkurti ir restoraną ar barą“, – pasakojo D.Genys.

Jam esą norėjosi įdėti savo indėlį į Kauno istoriją, todėl ir pavadinime nusprendė išsaugoti pramoninkų šeimos atminimą bei panaudoti Volfo pavardę.

Įsigijęs pastatus D.Genys sakė kreipęsis į „Volfas Engelman“ įmonės vadovus, kviesdamas bendradarbiauti. Pasak pašnekovo, iš pradžių bendrų planų lyg ir būta, tačiau po kurio laiko bendrovė „Manjana“ gavo teismo ieškinį – pretenziją dėl Volfo pavardės pavadinime naudojimo.

Veikla nebuvo priimtina

„Volfas Engelman“ yra viena seniausių ne tik Kauno, bet ir Lietuvos įmonių, todėl ir savo paveldą labai vertiname. Vilijampolėje buvo įmonės pradžia“, – teigė bendrovės „Volfas Engelman“ rinkodaros direktorius Mantas Matukaitis. Pasak jo, pasikeitus pastatų Radvilų dvaro gatvėje savininkams, buvo apsidžiaugta, kad jie bus prižiūrimi.

M.Matukaitis neslėpė, kad buvo minčių pagrindiniame pastate įkurti Volfo memorialinį kambarį, buvo ir bendro restorano planų. Pasak jo, bendrovė būtų sutikusi pakabinti ant pastato ir memorialines lenteles ar kitaip išsaugoti atminimą.

„Tačiau naudojimasis „Volfas Engelman“ priklausančio prekės ženklo žinomumu komerciniais tikslais mums buvo nepriimtinas, nes naujieji savininkai sukūrė puslapį „Volfo bravoras“, pateikė patentuoti analogišką pavadinimą, pradėjo organizuoti reginius ir kviesti lankytojus į „Volfo bravorą“, – sakė M.Matukaitis.

Tai esą lėmė ir sprendimą kreiptis dėl Volfo pavadinimo naudojimo uždraudimo.

Pavadinimą teks vėl keisti

„Labai nelauktas ir netikėtas veiksmas įmonės, kuri bando pabrėžti savo istorines sąsajas su Kaunu“, – kalbėjo D.Genys.

Pastatų Vilijampolėje savininkai pavadinimą „Volfo bravoras“ pakeitė į „Radvilų dvaro bravoras“, tačiau paaiškėjo, kad žodis „Radvilų“ taip pat yra registruotas net kelių įmonių.

„Todėl pavadinimas bus dar kartą pakeistas, kai sueis numatytas terminas pakeisti pavadinimą“, – teigė G.Genys.

Istorija – garbinga

1853 metais žydų pirklys Rafailas Volfas Kaune pastatė garinį alaus ir salyklo fabriką, kuriame pradėtas virti bavariškas Volfo alus. Vėliau verslą perėmė jo sūnus Iseras Beras Volfas, o 1928 metais fabrikas susijungė su alaus darykla „Engelman“ ir tapo akcine bendrove „I.B.Volfas-Engelman“.

Sovietmečiu alaus virimo tradicijas tęsė „Ragutis“, o dabartinė įmonės savininkė 2011 metais priėmė sprendimą grąžinti įmonei senąjį pavadinimą „Volfas Engelman“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.