Matas Maldeikis: „Lietuva laimėjo prekybos karą su Kinija“

Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų. Anot Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos nario Mato Maldeikio, tai ir besikeičianti retorika įrodo, kad Lietuva prekybos karą su Kinija laimėjo. Apie tai jis kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>Picture alliance / Scanpix nuotr.
Lietuvos eksportas į pietryčių Azijos valstybes, siekiantis apie 50 mln. eurų, jau viršija prekių srautą į Kiniją, kurio vertė šiuo metu – 45 mln. eurų.<br>Picture alliance / Scanpix nuotr.
M.Maldeikis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Maldeikis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-26 20:00, atnaujinta 2023-09-26 20:01

Lietuva yra pavyzdys pasauliui

„Kinija pradėjo su mumis prekybos karą, kad pademonstruotų likusiai Europai, kas bus, jei neklausysi Kinijos komunistų.

Buvo pradėtas prekybos karas tikintis nuversti vyriausybę, pademonstruoti, jog, jei bus atsistota skersai kelio ir kažkas Kinijos komunistų partijai nepatiks, net jei tai Europos ar NATO šalis, vyriausybė vis tiek bus nuversta.

Jie tikėjosi greitos pergalės, bet tai neįvyko, viskas užsitęsė, o dabar Pasaulio prekybos organizacijoje turime bylą, kurioje Lietuvos pusėje stovi JAV, Europos Sąjunga, Japonija ir kitos šalys, suprantančios, kas vyksta.

O Kinija po truputį nori pamiršti, kad visa tai atsitiko, kad vadino mus šunimis, tarsi nieko neįvyko. Jau galime išgirsti ir jų pasakymus, kad neva iš kur mes sugalvojome, jog Kinijos vyriausybė kažkada ėmėsi veiksmų prieš Lietuvą, neva tai tebuvo atskiri verslininkai, nepatenkinti Lietuvos pozicija ir tai buvo jų pilietiniai sprendimai, o ne vyriausybės“, – kalbėjo M.Maldeikis.

Anot jo, tai, kad Kinija bando sugrąžinti situaciją į ankstesnius laikus, įrodo, jog „Lietuva laimėjo prekybos karą su Kinija“. Taip pat, politiko teigimu, ši situacija parodė ir kitoms šalims, jog Kinija neturi jokių svertų, ji negali tiesiog imti ir paspausti šalies, kad tos valstybės nebeliktų žemėlapiuose, prekyboje, kad iš jos bėgtų gamyklos.

Apskritai būta ne vieno žmogaus, verslo atstovo ar eksperto, teigusio, kad be Kinijos neišgyvensime, Norvegijoje skinsime braškes, tačiau taip neįvyko, Lietuvos ekonomika laikosi neblogai.

„Paimkime skaičius – Lietuvos tarptautinė prekyba smarkiai augo ir tai yra didelis smūgis Kinijai, kuri stengėsi įrodyti, kad šalis bankrutuos. O dabar mūsų ekonomika laikosi gerai, eksportas auga rekordiškai. Tai blogos žinios Kinijai, nes mes taip siunčiame signalą kitoms valstybėms, įrodydami, kad be Kinijos galima gyventi“, – teigė pašnekovas.

Taivanas – ne vienintelis Kiniją dominantis taškas?

Lietuvos verslų, vykdančių prekybą su Kinija, dar yra, tačiau, pasak M.Maldeikio, tai nesuderinama su Lietuvos nacionaliniais interesais. Jo nuomone, su tokiomis šalimis kaip Kinija ryšių palaikyti nereikėtų, mat ji ne itin skiriasi nuo Rusijos.

„Leisiu sau pasakyti tai, ką buvau pasakęs likus mėnesiui iki Rusijos pradėto karo. Tuo metu sakiau, kad Rusija tai padarys, kai dar atrodė, kad gal to nebus. Dėl tų žodžių susilaukiau daug kritikos.

Bet galiu lygiai tą patį pasakyti ir dabar – JAV, Vakarai turės karinį konfliktą su Kinija arba jis bus labai arti karinio. Visų pirma – dėl Taivano, bet yra ir kitų karštų taškų, apie kuriuos ne tiek daug kalbama. Didesnis dėmesys skiriamas Taivanui dėl jo itin svarbios puslaidininkių pramonės, ekonomikos.

Konfliktas dėl Taivano bus arti Šaltojo karo. Matyti paralelės. Šaltasis karas prasidėjo, kai buvo Korėjos konfliktas, o jo kulminacija – Kubos krizė. Dabar matome tą patį – turime konfliktą Ukrainoje, o jo kulminacija bus kova dėl Taivano“, – teigė M.Maldeikis.

Kaip jis aiškino, visa tai reikš, jog Kinijai bus įvedamos sankcijos, o prekybos grandinės trūkinės, verslai apsigręš. Pasak M.Maldeikio, tai imame matyti jau ir dabar: „Meksika neseniai tapo pagrindiniu JAV prekybos partneriu. Štai kaip greitai JAV atsijungia nuo likusio pasaulio.“

Visa tai, jo manymu, turėtų lydėti verslų beldimaisi į valdžios duris bei kompensacijų dėl nutrūkusių prekybos ryšių su Kinija prašymai.

M.Maldeikis paminėjo, jog be Taivano yra ir daugiau karštų taškų. Vienas jų – Havajai, svarbūs ir JAV, ir Kinijai. Politiko teigimu, jei Kinijai pavyktų „susitvarkyti su Taivanu“, kitas jų žingsnis – į Havajus, nes noras plėstis išliks.

„Kinijos tikslas paprastas – visi dokumentai yra atviri ir juose nurodyta, kad 2049 m. Kinijos komunistų partija planuoja tapti pasaulio galybe, kuri nustatinės žaidimo taisykles. Tas taisykles ji nustatinėtų kartu su Rusija ir reikia suprasti, kad tokiame pasaulyje tokioms šalims kaip Lietuva vietos nebūtų“, – rėžė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.