Planuojama apsispręsti dėl naujos kompensacijos: štai, kas ją galėtų gauti

Tėvams ar globėjams, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, ikimokyklinio amžiaus vaiko priežiūros išlaidas siūloma dalinai kompensuoti. Šį klausimą trečiadienį svarstys Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK).

Tėvams ar globėjams, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, vaiko priežiūros išlaidas siūloma dalinai kompensuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tėvams ar globėjams, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, vaiko priežiūros išlaidas siūloma dalinai kompensuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2023-11-22 08:47

Siūloma, kad kompensacija už vaiko priežiūrą galėtų siekti iki 5,2 bazinės socialinės išmokos (BSI) per mėnesį. Šiuo metu, kai BSI – 49 eurai, tai sudarytų 254,8 eurus; kitąmet, kai numatomas BSI – 55 eurai, tai sudarytų 286 eurus.

Išmokos būtų skiriamos vienam iš vaiką auginančių tėvų ar globėjų už kiekvieną ikimokyklinio amžiaus vaiką, prižiūrimą auklės. Jos vaikus prižiūrėti galėtų savo arba tėvų ar globėjų namuose. Numatoma, kad auklės vienu metu galėtų prižiūrėti ne daugiau kaip 5 vaikus.

„Nors vietų skaičius vaikų darželiuose nuolat didėja, vaikų priežiūros paslaugos išlieka ribotai prieinamos. Tėvai ar globėjai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų ar globėjų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką. Valstybė šią finansinę naštą, patiriamą samdant aukles, turėtų dalinai sumažinti ir taip sudaryti tėvams geresnes sąlygas derinti karjerą su vaikų auklėjimu. Taip pat tokios išmokos paskatins šiuo metu nelegaliai dirbančias aukles trauktis „iš šešėlio“ ir užsitikrinti sau socialines garantijas“, – sako Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

Jis pastebi, kad vietų darželiuose trūkumas vis dar juntamas visoje Lietuvoje, ypač žiedinėse savivaldybėse.

Siūloma, kad kompensacinės vaiko priežiūros išmokos galėtų įsigalioti nuo 2025 m. sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.