Jaunam iliuzionistui vienas sakinys „Facebook“ atvėrė duris į pasaulinę sėkmę

Kumštyje užgniaužiu vieną raudoną paraloninį kamuoliuką. Už akimirkos atveriu delną, vietoj vieno kamuoliuko išbyra keturi. „Kaip tai padarei?“ - man spontaniškai išsprūsta. Negaliu patikėti tuo, ką pamačiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 8, 2013, 9:52 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:15 PM

Nuostaba, šypsenomis ar net pykčiu – taip į iliuzionisto Roko Bernatonio triukus reaguoja daugybė praeivių gatvėje ar kavinių lankytojų, kuriems 21-erių vaikinas nei iš šio nei iš to praskaidrina dieną.

Jis kartonines korteles dviejų prancūzų akivaizdoje akimirksniu paverčia pinigais – litais ir eurais, nereikalingą merginos čekį padega ir „išgrynina“ į 50 litų banknotą, o už kavą moka skraidančiais pinigais. Aplinkiniai nesupranta, kaip tai įmanoma.

Savo triukus ir nustebusius žmonių veidus jis filmuoja ir deda į savo paskyrą „Youtube“.

„Pats geriausias triukas yra tada, kai žmonės to visiškai nesitiki“, - savo įrašuose kaskart kartoja jaunuolis iš Lentvario. Jis ir pats šią vasarą buvo gerokai priblokštas. Gyvenimas jam iškrėtė itin malonų pokštą.

„Po įrašu „Facebook“ apie garsiausią iliuzionistų festivalį parašiau komentarą: dėl festivalio pakeisiu savo planus ir jame dalyvausiu. Netrukus gavau kvietimą dalyvauti festivalyje kaip iliuzionistas. Pasirodžiau kartu su aukščiausio lygio iliuzijos meistrais“, - rodydamas festivalio plakatą su keliais žinomais veidais pasakojo Rokas.

Žinoma, neužtenka parašyti socialiniame tinkle, kad atsidurtum scenoje su žvaigždėmis. Roko komentaras „Facebook“ festivalio organizatorius nuvedė į vaikino paskyrą „Youtube“.

Lietuvio sugebėjimai sužavėjo festivalio rengėjus ir jis atsidūrė programoje su iliuzijos meno žvaigždėmis.

Nuo juodo prie magiško

Rokas į Ameriką birželį išvažiavo dirbti juodo darbo. Svajojo pamatyti Las Vegasą ir didžiuosius iliuzionistus – Davidą Copperfieldą, duetą „Penn and Teller“.

Iš pradžių Niujorke jis dirbo kroviku, vėliau – padavėjo asistentu graikų restorane.

Trys mėnesiai darbo ir jis jau turėjo pakankamai pinigų keliauti į azartinių lošimų ir iliuzijos meno sostinę.

Tačiau Roko planai netikėtai pasikeitė. Jis sužinojo apie garsų iliuzionistų festivalį Arkanzase, kuris kaip tik turėjo įvykti. Prie paskelbto „Facebook“ įvykio apie festivalį jis pakomentavo: „Tai – nerealus renginys, keičiu savo planus, kad jį pamatyčiau.“

Organizatoriaus akis užkliuvo už Roko komentaro, surado jo vaizdo įrašus ir pakvietė dalyvauti programoje. „Viskas buvo apmokėta, gavau honorarą, buvau kaip žvaigždė. Mus filmavo televizija, dalyvavom spaudos konferencijoje“, - netikėtu kvietimu džiaugėsi lentvariškis.

Lietuvis pateko į tikrą iliuzionistų žvaigždyną. „Visi šitie dėdės yra labai dideli, dirbo su Tina Turner, Beyonce. Šitas vyrukas kuria triukus Davidui Copperfieldui. Kitas turi savo didžiulį teatrą. Šito knygas skaitau, DVD žiūriu. Jie – kūrėjai“, - rodydamas plakatą krykštavo jaunuolis.

Prieš penkerius metus jis matė savo herojus per televiziją, girdėjo apie jų pasirodymus, o dabar jis jau diskutavo, gėrė vyną kartu su jais.

Tris dienas festivalyje nuo ryto iki vakaro Rokas rodė triukus. Dieną – scenoje gatvėje, vakarais – teatre, naktimis – kavinėse. Jis buvo pirmas lietuvis iliuzionistas, kuris buvo pakviestas pasirodyti Amerikoje.

Kitąmet vėl pasirodys už Atlanto

Po festivalio Arkanzase vaikino nuotykiai nesibaigė. Jis užmezgęs naujas pažintis skrido į Las Vegasą.

Savo namuose jį apgyvendino žinomas iliuzionistas. „Jį samdo tokios žvaigždės kaip Justinas Bieberis“, - juokėsi jaunuolis.

10 dienų Rokas buvo Las Vegase, susipažino su daugybe iliuzionistų, išgirdo jų gyvenimo detalių. „Tarkime, D.Copperfieldas turi 15 pasirodymų per savaitę. 800 žmonių telpa salėje, bilietai visą laiką išpirkti. Bilieto kaina – apie 100 dolerių“, - apie užimtumą ir uždarbį pasakojo iliuzionistas.

Netikėta kelionė baigėsi vienos dienos apsilankymu Holivude, Los Andžele, iliuzionistų labai vertinamoje prestižinėje Magijos pilyje (The Magic Castle).

Ši pilis – pačiame Holivudo centre. Dauguma lankytojų – žinomi aktoriai. Ten pasirodo žinomiausi iliuzionistai. Pilyje griežtai draudžiama fotografuoti. Apsauga nedelsiant prašo ištrinti nuotraukas, jei kas spusteli fotoaparato ar telefono mygtuką.

„Į pilį gali įeiti tik pakviestieji. Mane įsivedė vienas iš klubui priklausančių iliuzionistų“, - gyrėsi lietuvis.

Ir vėl netikėtumas – atsitiktinė pažintis su juodaodžiu Magijos pilies darbuotoju suteikė jam progą kitąmet pasirodyti uždarojoje iliuzionistų pilyje. Rokas su džiaugsmu laukia daug žadančios kelionės už Atlanto.

Triukų mokosi 8 metus

Iliuzijų menu Rokas susidomėjo dar pradinėje mokykloje. Pirmuosius triukus jis pamatė per televiziją. Iliuzionistas paėmė monetą, nukando ją, spjovė, o moneta ir vėl buvo sveika. „Pasiėmiau 20 centų, nubėgau pas mamą ir bandžiau pakartoti triuką. Žinoma, nesėkmingai“, - prisiminė lentvariškis.

Vėliau mokykloje jis matė iliuzionisto Rolando Kančausko pasirodymą. „Jis pasiėmė skarelę ir uždengė žvakę, žvakė dingo. Grįžęs namo padariau rėmus, kad žvakė įslystų į rankovę. Mama labai juokėsi, kai bandžiau tai daryti. Dabar tą triuką atlieku be slaptavietės rankovėje – patobulėjau“, - juokėsi pašnekovas.

Nuo 13 metų Rokas ėmėsi mokytis triukų. Arvydas Stonys tapo pirmuoju vaikino mokytoju.

Pirmieji triukai buvo paprasti – su monetom, kai jos dingsta ir vėl atsiranda, paskui – su kortomis.

Jam labai nesisekė mokykloje, Rokas labai nemėgo monotoniškų pamokų. Dėl to ieškojo, kuo užsiimti. Jaunuolis nemėgdavo išgėrinėjančių bendraamžių kompanijos. Tad vis daugiau jo dėmesio krypo į iliuzijos meną.

„Kad esu iliuzionistas mano mokykla sužinojo tik tada, kai pasirodžiau televizijos projekte „Talentų ringas“, - pasakojo slapukas.

Baigęs mokyklą, jis suprato, kad nenori lįsti į biurą ir sėdėti ten visą dieną. Rokas pradėjo studijuoti vizualinę komunikaciją – mokosi fotografijos, scenarijaus rašymo, vaidybos, režisūros – dalykus, kurie padeda iliuzijos meno reikalams.

Dabar studentas skaičiuoja antrus metus kaip dirba samdomu iliuzionistu. Klientus rasti jam padeda vadybininkė. „Kaip studentas uždirbu daug. Turbūt daugiausia iš grupės. Mane lenkia nebent „Saulės kliošo“ vokalistė“, - šypsojosi šviesiaplaukis.

Rokas uždirba iš pasirodymų privačiuose ir įmonių vakarėliuose, vestuvėse, prekybos centrų, kitų statinių atidarymuose. „Tarkime, gruodžio 7 dieną Kaune trečią kartą pasirodysiu su Selu. Bus 15 tūkst. žmonių ir aš darysiu kortų triukus. Kuriu triuką jau kelis mėnesius ir dar mėnuo liko“, - džiaugėsi laimės kūdikis.

Įkvėpti smagiau nei gąsdinti

Roko pasirodymų tikslas – įkvėpti. Iliuzionistui patinka matyti besikeičiančius žiūrovų veidus. Iš pradžių jie nepatikliai ar net ciniškai žiūri į iliuzionistą. Po valandos jau negali atitraukti nuo jo susižavėjusių žvilgsnių, vėliau prieina, spaudžia dešinę.

„Iliuzijos menas gali išgąsdinti, bet aš to nedarau. Aš linksminu ir motyvuoju. Iliuzionistai dažniausiai yra linksmi žmonės“, - tikino linksmuolis.

Jis tikino, kad iliuzionistui neužtenka gerai rodyti triukus. Šios srities žmogui privaloma būti artistišku, mokėti bendrauti.

Rankos – pagrindinis iliuzionisto įrankis. „Kiekvieną dieną treniruoju rankas, kad jos būtų vikrios. Mankštinu pirštus specialiu aparatu. Visą laiką ką nors darau su kortomis. Rankos kartais tampa kaip guminės“, - pasakojo Rokas.

Paklaustas, kokia jo sėkmės paslaptis, jis trumpai paaiškino: „Meilė tam, ką darau ir kantrybė – reikėjo išlieti daug kraujo, kad viso to išmokčiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.