„Europos burės 2023“ vėl kviečia atrasti reikšmingiausius pokyčius atnešusius projektus

Įsibėgėjus rugsėjui prasideda geriausių Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų Lietuvoje projektų rinkimai „Europos burės 2023“. Šį rudenį jie rengiami jau 15-ąjį kartą. Nėra abejonių, kad geriausių projektų ir šiemet nepristigs. Nuo pat pirmųjų ES investicijų, prasidėjusių prieš du dešimtmečius, Lietuvoje investuota beveik 20 mlrd. eurų. Finansų viceministrė Vaida Markevičienė mini: kartu su ES investicijomis Lietuvoje kuriamos darbo vietos, gerinama švietimo ir medicinos paslaugų kokybė, skatinamas verslas, padedama negalią turintiems žmonėms, gražinama aplinka.

V.Markevičienė.<br> Finansų ministerijos nuotr.
V.Markevičienė.<br> Finansų ministerijos nuotr.
 „Europos burių“ nugalėtojai.<br> Finansų ministerijos nuotr.
 „Europos burių“ nugalėtojai.<br> Finansų ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-22 15:15, atnaujinta 2023-09-29 08:56

Finansų ministerijos inicijuotas konkursas „Europos burės 2023“, kuriuo siekiama visuomenei pristatyti ir įvertinti didžiausią vertę žmogui, kraštui, valstybei duodančius ES fondų lėšomis finansuojamus projektus, prasidės rugsėjo 18 d. Jame gali dalyvauti be išimties visi norintieji ir atitinkantys kriterijus –  https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2023/09/18/news/tradiciniais-tape-apdovanojimai-europos-bures-2023-vel-kviecia-atrasti-reiksmingiausius-pokycius-atnesusius-projektus-28424310

Labiausiai vertus apdovanojimų projektus išrinks įvairių sričių specialistų komisija ir portalo lrytas.lt skaitytojai. Jie įvertins ES fondų lėšomis įgyvendintų projektų vertę žmonėms ir valstybei.

Nuo infrastruktūros – iki inovacijų moksle

Prieš du dešimtmečius Lietuvą pasiekusios ES investicijos daugiausia buvo skirtos baziniams infrastruktūros poreikiams. Tačiau ilgainiui Bendrijos fondų lėšos nukreiptos į visai kitokius tikslus. Šiandien kalbame apie projektus, prisidedančius prie aukštą pridėtinę vertę kuriančios ekonomikos spurto, pokyčių energetikoje, atsinaujinančios energetikos proveržio, skaitmenizacijos ir inovacijų tiek moksle, tiek kasdieniame gyvenime.

„Šiandien ypač aktualios kokybiškos ir visiems lygiai suteikiamos švietimo, socialinės ar medicinos paslaugos, tolimesnis visos Lietuvos augimas. Būtent ES lėšas Lietuvos verslai investuoja į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir naujų technologijų diegimą“, – priduria finansų viceministrė V.Markevičienė.

Finansų viceministrė galėtų išvardinti ne vieną įsiminusį projektą: Palangos botanikos parkas, Užutrakio dvaras, Bernardinų sodas Vilniuje, Pažaislio vienuolyno kompleksas Kaune, septyni parkai, kuriais didžiuojasi Marijampolė, Masčio ežero pakrantė Telšiuose...

Modernesnės, todėl mažiau taršios gamyklos Lietuvoje atsirado taip pat su ES fondų investicijomis. Net ir į švaraus geriamojo vandens sistemos patobulintos pasitelkus ES lėšas.

Primisime, kad Lietuva turi teisę pasinaudoti Europos regioninės plėtros fondo, Sanglaudos fondo ar Socialinio fondo ištekliais.

„Europos burės 2023“ laukia kandidatų

Kad visuomenei svarbiausi projektai būtų dar labiau matomi, šiemet jau 15-ąjį kartą Finansų ministerijos iniciatyva rengiami „Europos burių“ apdovanojimai.

Pažangiausi ir reikšmingiausi projektai bus apdovanoti septyniose kategorijose:

Už investicijas į inovatyvius sprendimus. Šiuo apdovanojimu atkreipiamas dėmesys į įmones, kurios savo veikloje diegia naujas technologijas, investuoja į procesus ir naujų produktų bei paslaugų kūrimą.

Už investicijas į darnią aplinką. Kategorijoje vertinami gyvenimo kokybę gerinantys ir aplinką bei energiją tausojantys sprendimai. Nominacija skirta projektams, kuriuose ES investicijos kreipiamos į tvarų darnios aplinkos kūrimą, infrastruktūros atnaujinimą, taip pat už atsinaujinančios energetikos sprendimus bei pritaikymą šiuolaikinių žmonių poreikiams. Ypač laukiama projektų, kurie jau dabar prisideda prie „Europos Žaliojo kurso“ idėjos.

Už investicijas į šiuolaikinę mokyklą. Vertinami projektai, kurių metu buvo kuriamos naujos ugdymo proceso priemonės, diegiamos šiuolaikinės nuotolinio mokymo sistemos, į mokomuosius dalykus integruojamos STEAM veiklos. Taip pat ir visi kūrybiškumą mokykloje skatinantys sprendimai.

Už investicijas į šiuolaikinę mediciną. Į apdovanojimą pretenduoja projektai, kurie gebėdami greitai keistis krizės metu, pasiūlė tobulesnius technologinius sprendimus medicinai, kompleksines sveikatos priežiūros paslaugas šeimoms bei visuomenei.

Už investicijas į žmogų. Nominuojami projektai, kurie ES investicijas tikslingai ir efektyviai panaudojo socialinėms iniciatyvoms kurti. Viskam, kas didina žmogaus galimybių įvairovę ir gerina jo gyvenimo kokybę.

Už investicijas į bendruomeniškumą. Nominacija skirta projektams, kurie sėkmingai didino gyventojų tarpusavio komunikaciją, įtraukė bendruomenės narius į bendrų tikslų siekimą ir aktyvų socialinį gyvenimą.

Už investicijas į inovacijas versle. Nominacijai ieškoma netradicinių smulkaus verslo projektų, kurie kuria rinkoje dar nematytus produktus, prekės ženklus ar paslaugas. Šioje kategorijoje laimėtoją nulems naujienų portalo lrytas.lt skaitytojai, kurie lapkričio 1 – 14 dienomis internetinio balsavimo būdu vertins pateiktus šios kategorijos projektus.

Savo projektus gali siūlyti visi ES investicijų fondų finansuojamų projektų vykdytojai. Dalyvių anketų laukiama iki 2023 m. spalio 31 d. 23 val. 59 min. Projektų registracijos formą rasite čia https://projektas.lrytas.lt/europos-bures-2023/

Europos burių 2023“ projektus vertins speciali vertinimo komisija, kurią sudarys mokslo, verslo, švietimo, kultūros ir visuomenės atstovai. Finansų ministerija visuomenę taip pat ragina ne likti nuošalyje, o įsitraukti į rinkimus – gyventojai galės atiduoti savo balsą už reikšmingiausius bei reikalingiausius projektus.

„ES investicijos padeda užtikrinti ilgalaikę ekonominę ir socialinę Lietuvos gyventojų gerovę, stiprinti šalies ūkio atsparumą, leidžia skatinti ekonominę, socialinę ir teritorinę sanglaudą, žaliąją ir skaitmeninę pertvarkas ir taip prisideda prie Lietuvos konkurencingo, novatoriško ir tvaraus augimo, kurio centre – piliečių gyvenimo kokybė. Tikimės, kad šių tikslų pavyks pasiekti per 2021–2027 m. ES fondų investicijų laikotarpį“, – sakė V.Markevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.