Cunamis - galingiausia gaivališka jėga

Vienoje Pietryčių Australijos pakrantėje stūkso didžiulių akmenų krūvos. Kaip jie ten atsirado? Juk tokius riedulius sunku būtų pajudinti net pasitelkus šiuolaikinę techniką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 10:44 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:55 AM

Mokslininkai teigia, kad akmenis prie Australijos krantų galėjo atridenti milžiniška banga. Manoma, kad ji kažkada pakėlė šiuos riedulius iš Džarviso įlankos dugno ir suvertė juos kaip domino kauliukus.

Tuo įsitikinęs Australijos Vulongongo universiteto geomorfologijos (mokslas, tyrinėjantis žemės reljefą. – Red.) profesorius Tedas Bryantas. Jis įlankoje, esančioje 160 kilometrų į pietus nuo Sidnėjaus, atliko tyrimus.

Apie tai sukurtas dokumentinis TV serialas „Milžiniški cunamiai”, kurio pirmąją dalį šįvakar pamatys „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovai. Mokslininkai ne tik tyrinėjo gamtos reiškinius, bet ir išklausė vietos gyventojų pasakojamas legendas.

„Didžiulis cunamis šiuos akmenis galėjo atplėšti nuo kalno arba pakelti iš jūros dugno, – įsitikinęs T.Bryantas. – Tai turėjo būti ne paprastos bangos, o milžiniškas cunamis, sukeltas nuošliaužos, kai kalno šlaitas nuslinko į vandenyną.”

Profesorius pasakos ir apie kitus cunamius, kuriuos sukelia panašūs reiškiniai. Taip nutiko 1958-aisiais Litujos įlankoje Aliaskoje. Tuomet per žemės drebėjimą į vandenį nukrito didelis ledyno gabalas ir pakilo cunamio banga, kurios aukštis viršijo 30 metrų. Ji nusirito daugiau kaip 800 metrų ir išrovė daugybę medžių.”

„Lietuvos ryto” TV, 19.35 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.