Miręs aktorius V.Šapranauskas tebevilioja lošti

Prieš metus anapilin išėjusį aktorių Vytautą Šapranauską galima išvysti ne tik kino filmuose. Prekybos centruose iki šiol platinami loterijos „Taip arba ne” bilietai su jo atvaizdu.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Apr 19, 2014, 3:48 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:58 PM

Praėjusių metų balandžio 18-ąją nusižudžiusio V.Šapranausko veidas vis dar padeda privilioti loterijos bilietų pirkėjus.

Tai, kad iki šiol pardavinėjami bilietai su mirusio aktoriaus atvaizdu, iš pradžių šokiravo velionio artimuosius, tačiau loterijos organizatoriai tvirtina, jog nesusipratimų nebėra.

Kur kas daugiau priekaištų jiems turi kitas šios loterijos veidas Marijus Mikutavičius.

Dainininkas piktinasi, kad bilietai su jo atvaizdu tebepardavinėjami prekybos centruose.

Ir V.Šapranauskas, ir M.Mikutavičius prieš kelerius metus vedė šios loterijos televizijos žaidimą „Taip arba ne”.

Bilietai jau baigiasi

Loteriją „Taip arba ne” rengiančios bendrovės „Žalgirio loto” direktorius Šarūnas Dusevičius teigė esąs didelis V.Šapranausko talento gerbėjas ir džiaugiasi galėjęs bendradarbiauti su šiuo aktoriumi.

„Loterijos bilietų su V.Šapranausko atvaizdu yra likę labai nedaug. Galbūt juos dar pardavinėsime kokį mėnesį ar du, tačiau ne visuose prekybos tinkluose, – pasakojo Š.Dusevičius. – Mielai spausdinčiau jo portretą ir toliau, kadangi manau, jog net ir taip galima prisiminti ir pagerbti šį šviesaus atminimo žmogų. Vis dėlto to nebedarysiu dėl įvairių priežasčių.”

Š.Dusevičiaus nuomone, iš loterijos kortelių žvelgiantis V.Šapranauskas pirkėjams kelia tik geras emocijas.

„Jis iki šiol mums šypsosi ne tik iš loterijos bilietų, bet ir iš televizijos, kino ekranų. Tačiau lietuviai – baisi tauta, visuomet ras, ką galėtų supurvinti”, – kažkodėl pridūrė „Žalgirio loto” vadovas.

Artimieji protestavo

Bendrovės direktorius prisiminė, kad su aktoriumi jam teko dirbti kelerius metus.

„Negalėjome atsidžiaugti jo darbštumu ir nuoširdumu. O liga yra liga”, – kalbą nuo loterijos bilietų stengėsi nusukti įmonės vadovas.

V.Šapranausko artimieji iš pradžių buvo nepatenkinti tuo, kad velionio atvaizdas naudojamas vilioti lošėjams.

„Mes viską išsiaiškinome. Juridiškai šie reikalai yra sutvarkyti pagal visus Lietuvos įstatymus, – teigė Š.Dusevičius. – Nejaugi manote, kad loterija – purvinas verslas? Juk mes net kultūrinį paveldą finansuojame.”

Nesilaikė sutarties sąlygų

Prieš kelerius metus TV žaidimą „Taip arba ne” vedęs dainininkas M.Mikutavičius teigia, kad šios loterijos rengėjai jo atvaizdu piktnaudžiavo.

„Buvome sudarę raštišką terminuotąją sutartį, tačiau realiai ji tapo neterminuotoji, – prisiminė M.Mikutavičius. – Buvo sutarta, kad mano atvaizdą jie naudos tol, kol bus rodomos televizijos laidos.

Pasibaigus laidai, po kelių mėnesių bilietų su mano atvaizdu turėjo nelikti prekyboje. Laida baigėsi gal prieš penkerius metus, bet bilietų su savo atvaizdu vis dar aptinku viename ar kitame prekybos centre. Gal jie ten užsilikę iš labai seniai, gal net neparduodami, bet aš jų vis dar matau.

Bandžiau į tai atkreipti loterijos rengėjų dėmesį, tačiau tai loterijai vadovauja toks solidus žilaplaukis senjoras, kuris vadovaujasi jam vienam suprantamu verslo modeliu. Kadangi kovoti su pagyvenusiu žmogumi sunku, į tai tiesiog numojau ranka.”

Nupirko daugybę bilietų

Kartą M.Mikutavičiui, prekybos centre išvydusiam krūvą bilietų su savo atvaizdu, trūko kantrybė, tad juos visus jis nupirko pats.

Prieš tai nustebusioms kasininkėms dainininkas paaiškino, kad šių bilietų čia neturėtų būti.

„Kasininkės tik gūžčiojo pečiais, – prisiminė M.Mikutavičius. – Suprantama, juk jos nieko nežinojo apie kažkokias pasibaigusias sutartis.”

M.Mikutavičius sakė, kad sutartį su „Žalgirio loto” pasirašė pasimokęs iš savo kolegos laidų vedėjo Andriaus Rožicko, kuris taip pat yra vedęs panašų televizijos žaidimą.

Pasibaigus laidai M.Mikutavičius dar ilgai pastebėdavo kolegos nuotraukas ant platinamų loterijos bilietų.

Pats išmokėjo laimėjimą

Koks M.Mikutavičiaus santykis su loterija, ar tiki, kad gali laimėti milijoną?

„Kad loterijoje galima laimėti milijonus, tikiu. Pasaulyje yra daug stambias sumas išlošusių žmonių. Bet netikiu, kad milijoną galėčiau laimėti aš, – juokėsi Marijus. – Vadovaujuosi kažkur skaityta fraze, kad loterijos bilietai skirti nevykėliams, o jei reikia pinigų, tai užsidirbk arba pavok.”

Nors M.Mikutavičiaus atvaizdas buvo spausdinamas ant loterijos bilietų, jis nelaiko savęs sėkmę nešančiu žmogumi.

„Taip arba ne” pirmiausia buvo mano darbas ir žaidimas. Į visa tai ir žiūrėjau tik kaip į žaidimą.

Tačiau kartą banke prie manęs priėjo žmogus ir pradėjo aiškinti, kad šioje loterijoje išlošė 10 litų, bet kioskininkė jam kažkodėl jų neišmoka.

Kad jis ant manęs taip baisiai nerėktų, daviau jam dešimt litų ir susimąsčiau, kas būtų, jei visi, kurie išlošė po dešimt litų, išsirikiuotų prie manęs į eilę”, – juokėsi laidų vedėjas.

Pats atlikėjas loterijos bilietus yra pirkęs labai seniai, dar sovietiniais laikais, kai „Sprint” bilietai būdavo pardavinėjami iš automobilių „Žiguli”.

„Esu laimėjęs gal kokius tris rublius, – prisiminė Marijus, bet pridūrė, kad iki to laimėjimo bilietams jau buvo išleidęs dešimt rublių: – Anuomet tai buvo labai nemaži pinigai.”

Milijonai plaukia ir po mirties

- Ne viena garsenybė ir po mirties paveldėtojams sukrauna nemažą pelną.

- JAV verslo žurnalas „Forbes” sudarė sąrašą įžymybių, kurios po mirties uždirbo daugiausia.

- Sąrašo viršuje – popkaralius Michaelas Jacksonas (nuotr.). 2009-ųjų birželį miręs 50-metis atlikėjas savo turto paveldėtojų sąskaitas nuo 2012 metų spalio iki 2013-ųjų spalio papildė 160 mln. JAV dolerių.

- Tokia pinigų suma gauta pardavus M.Jacksono įrašus, taip pat teises į jo muziką bei renginius Las Vegase.

- Antroje vietoje, toli atsilikęs nuo M.Jacksono, yra Elvis Presley. 1977-aisiais miręs rokenrolo karalius uždirbo 55 mln. JAV dolerių, daugiausia – iš turistų atrakcija tapusios savo vilos „Graceland”.

- Trečią vietą sąraše užima 37 mln. JAV dolerių savo turto paveldėtojams sukrovęs komiksų kūrėjas Charlesas M.Schulzas. Šiuos pinigus atnešė jo komiksų serija apie Čarlį Brauną ir šunelį Snupį.

- Pernai šio sąrašo viršuje karaliavo Elizabeth Taylor. Praėjusiais metais aktorė po mirties uždirbo „tik” 25 mln. JAV dolerių, pirmiausia – iš kvepalų pardavimo. Ji liko ketvirta.

- Į sąrašą taip pat įtraukti regio atlikėjas Bobas Marley, aktorė Marilyn Monroe ir buvęs „bitlas” Johnas Lennonas.

Kelia ir šypseną, ir graudulį

Arnoldas Dilba, Lošimų priežiūros tarnybos teisėkūros ir bendrųjų reikalų vyriausiasis specialistas

„Dėl V.Šapranausko atvaizdo naudojimo ant loterijos bilietų į mūsų tarnybą niekas nesikreipė.

Dėl to sutartį turi pasirašyti tik pats atvaizdo savininkas ir loterijos organizatoriai.

Jei tas žmogus yra miręs, pagal Civilinį kodeksą visos teisės turi būti derinamos su artimaisiais.

Gali būti, kad loterijos organizatoriai naudodami V.Šapranausko atvaizdą tikisi gauti daugiau pelno. O gal taip išreiškia savotišką pagarbą.

Prekybos centre prie kasų išvydęs Šapro atvaizdą, prisimenu tą žmogų, jo puikų humorą, smagius anekdotus. Tai man sukelia ir šypseną, ir graudulį dėl to, kad jo nebėra.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.