Per krūtų šalinimo operaciją A. Jolie jautėsi lyg mokslinės fantastikos filme

„The New York Times“ paskelbtame aktorės Angelinos Jolie straipsnyje „Mano medicininis pasirinkimas“ ji prisipažįsta dėl krūties vėžio atlikusi abiejų krūtų pašalinimo operaciją ir aprašo visas tris jai atliktas procedūras. Nelaikyti viso to paslaptyje A. Jolie nusprendė norėdama padrąsinti moteris, kurios taip pat turi didelę riziką susirgti krūties vėžiu. Pateikiame viso A. Jolie straipsnio vertimą.

A. Jolie su motina, kurią iš jos anksti pasiglemžė vėžys.<br>"Reuters"
A. Jolie su motina, kurią iš jos anksti pasiglemžė vėžys.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2013, 12:31 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:22 PM

„Mano motina kovojo su vėžiu beveik dešimtmetį ir mirė, būdama 56-erių. Ji atsilaikė pakankamai ilgai, kad pamatytų pirmuosius savo anūkus ir palaikytų juos ant savo rankų. Bet kiti mano vaikai niekada neturės galimybės jos pažinti ir patirti, kokia ji buvo mylinti ir maloni.

Mes dažnai kalbame apie „mamytės mamytę“, ir aš bandau aiškinti jiems apie tą ligą, kuri ją pasiglemžė iš mūsų. Jie paklausė, ar tas pats negali nutikti ir man. Aš visada sakau, kad jie nesijaudintų, bet tiesa yra tokia, kad aš nešioju „ydingą“ geną BRCA1, kuris smarkiai padidina riziką, kad man išsivystys krūties vėžys ir kiaušidžių vėžys.

Mano gydytojų vertinimu, man buvo 87 proc. rizika susirgti krūties vėžiu ir 50 proc. rizika susirgti kiaušidžių vėžiu, bet kiekvienai moteriai rizikos laipsnis yra skirtingas.

Tik dalis krūties vėžio atvejų kyla dėl paveldėtų genų mutacijų. Moterys, turinčios BRCA1 defektą, vidutiniškai turi 65 proc. riziką juo susirgti.

Kai sužinojau, kad ir aš jį turiu, nusprendžiau būti iniciatyvi ir sumažinti riziką tiek, kiek įmanoma. Aš apsisprendžiau atlikti prevencinę dvigubą mastektomiją. Pradėjau nuo krūtų, nes man krūties vėžio rizika didesnė, nei kiaušidžių vėžio, ir ta operacija gerokai sudėtingesnė.

Balandžio 27 d. aš pabaigiau trijų mėnesių medicininių procedūrų kursą, priklausantį masektomijai. Visą tą laiką man pavyko išlaikyti privatumą ir suderinti tai su savo darbu.

Bet aš rašau apie tai, nes tikiuosi, kad mano patirtis gali būti naudinga kitoms moterims. Vėžys vis dar yra žodis, kuris žmonių širdyse sukelia baimę, sukelia gilų bejėgiškumo jausmą. Bet šiandien įmanoma iš kraujo tyrimo sužinoti, ar tau yra didelė rizika susirgti krūties ir kiaušidžių vėžiu, ir imtis veiksmų.

Mano pačios procesas prasidėjo vasario 2 d. procedūra, vadinama „spenelių išlaikymu“, kuri pašalina galimybę, kad liga krūtyje išplistų už spenelio ir toje srityje sukurtų papildomą kraujo cirkuliaciją. Tai šiek tiek skausminga ir palieka daug mėlynių, bet padidina šansus išsaugoti spenelį.

Po dviejų savaičių man buvo atlikta sudėtingesnė operacija, per kurią buvo pašalintas krūties audinys ir į tą vietą įdėti laikini užpildai. Tokia operacija trunka aštuonias valandas. Tu pabundi su drenažo vamzdeliais ir plėstuvais savo krūtyse. Jausmas toks, kaip scenoje iš mokslinės fantastikos filmo. Bet po operacijos tu gali grįžti į normalų gyvenimą.

Po devynių savaičių atlikta paskutinė operacija, rekonstruojant krūtis implantais. Per pastaruosius keletą metų ši operacija labai pažengė į priekį, ir rezultatai gali būti labai puikūs.

Aš norėjau tai parašyti ir pasakyti kitoms moterims, kad sprendimas atlikti masektomiją nebuvo lengvas. Bet aš jaučiuosi labai laiminga, kad tai padariau. Mano šansai susirgti krūties vėžiu nuo 87 proc. nukrito iki 5 proc. Aš galiu pasakyti savo vaikams, kad jiems nebereikia bijoti, jog praras mane dėl krūties vėžio.

Galiu nuraminti, kad jie nemato nieko, kas verstų juos jaustis nesmagiai. Jie gali matyti nedidelius mano randus, ir tai viskas. Visa kita yra tiesiog Mamytė, ta pati, kokia visada buvo. Ir jie žino, kad aš myliu juos ir padarysiu viską, kad būčiau su jais tiek, kiek tik galėsiu. Asmeniškai, aš nesijaučiu mažiau moteriška. Didžiuojuosi, kad tvirtai pasirinkau kelią, kuris jokiu būdu nesumažina mano moteriškumo.

Man pasisekė, kad turiu gyvenimo draugą Bradą Pittą, kuris mane labai myli ir palaiko. Kiekvienam, kurio žmonai ar merginai teks tai patirti, galiu pasakyti – tu esi labai svarbi šio proceso dalis. Bradas buvo „Pink Lotus Breast Center“ klinikoje, kur aš buvau gydoma, kiekvieną operacijų minutę. Mums pavyko rasti akimirkų, kad galėtume kartu pasijuokti. Mes žinojome, kad tai teisingas žingsnis, kurį reikia padaryti dėl mūsų šeimos, ir kad tai mus suartins. Ir suartino.

Kiekvienai moteriai, kuri tai skaito, noriu pasakyti, kad tikiuosi, jog tai padės jums sužinoti, jog turite pasirinkimo galimybę. Aš noriu padrąsinti kiekvieną moterį, ypač, jeigu jūsų šeimos istorijoje yra buvę krūties ar kiaušidžių vėžio atvejų, ieškoti informacijos ir medicinos ekspertų, kurie gali padėti šiuo jūsų gyvenimo klausimu, ir padaryti pagrįstus savo pačių sprendimus.

Aš suprantu, kad yra daug puikių holistinių gydytojų, dirbančių alternatyviais gydymo metodais. Mano gydymas netrukus bus aprašytas „Pink Lotus Breast Center“ klinikos interneto svetainėje. Aš tikiuosi, kad tai padės kitoms moterims.

Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis, krūties vėžys kasmet nusineša apie 458 tūkst. žmonių gyvybių, daugiausiai skurdžiose ir vidutinio turtingumo šalyse. Turėtų būti prioritetas užtikrinti, kad kuo daugiau moterų turėtų galimybę pasidaryti genų tyrimą ir atlikti prevencinį gyvybę išsaugantį gydymą, nepriklausomai nuo to, kokios jų pajamos ir kur jos gyvena. BRCA1 ir BRCA2 testas JAV kainuoja daugiau kaip 3 tūkst. dolerių – daugeliui moterų tai yra kliūtis.

Aš pasirinkau neslėpti savo istorijos, nes yra daug moterų, kurios nežino, kad jos gali gyventi vėžio šešėlyje. Tikiuosi, kad jos taip pat galės išsitirti genus, ir, jeigu išaiškės, kad rizika didelė, jos taip pat žinos, kad turi dideles galimybes kovoti.

Gyvenimas pateikia daug iššūkių. Ir tokių, kurie neturėtų mūsų bauginti, ir tokių, kuriuos turime priimti ir juos kontroliuoti.“

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.