„Žvaigždžių dieta“: I. Starošaitė laikėsi japoniškos dietos

Scenos veteranė Irena Starošaitė dainuoja jau virš 20 metų. Charizmatiško balso savininkė – taip ją apibūdina daugelis žurnalų ir TV laidų. Cirko profesionalų šeimoje užaugusi atlikėja nuo pat mažų dienų matė kaip reikia bendrauti su žiūrovais, juos prisijaukinti ir jiems patikti. Šį sėkmingą receptą Irena pritaikė ir savo dainininkės karjeroje.

Atlikėja I. Starošaitė.<br>M. Patašius
Atlikėja I. Starošaitė.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

May 2, 2013, 2:03 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:42 AM

1988 m. I. Starošaitė įsiliejo į grupės „Panorama“ sudėtį. Su grupe ji aplankė visą Tarybų Sąjungą, o taip pat koncertavo Vokietijoje, Islandijoje, Arabų Emyratuose. Tačiau sėkmingiausia jos karjera su grupe buvo 1992 – 1997 m., kuomet ji priklausė kolektyvui „Studija“. Nuo 1998 m. ji koncertuoja kaip solo atlikėja ir iki šiol džiaugiasi didele sėkme.

Be scenos I. Starošaitė neįsivaizduoja savo gyvenimo. „Koncertai man suteikia tik laimę. Yra jaudulys, bet tai atsakingumo jausmas, kad viskas pasisektų gerai. Kuo pilnesnė salė, tuo sunkiau suvaldyti jaudulį. Bet jei koncertuojame kavinėje ar įmonės šventėje, tada būnu labai atsipalaidavusi. Manau, jei esi scenoje, tai estetinis žmogaus vaizdas privalo būti geras“, – sako I. Starošaitė.

Nuolatinis žiniasklaidos ir gerbėjų dėmesys Ireną visada vertė atrodyti pasitempusia ir demonstruoti tobulą kūną. Tačiau moteris visada buvo linkusi į antsvorį, todėl ji išbandė ne vieną drastišką būdą sulieknėti.

Visgi, dainininkė pripažįsta, kad nė viena jos išbandyta dieta nebuvo sėkminga. Dėl to ji dietų nepataria laikytis ypač jauniems žmonėms, nes tai gali atsiliepti jų sveikatai. „Aš visada buvau linkusi į papildomus kilogramus. Mane „valdžia“ net nubaudė finansiškai. Tada pagalvojau, kad reikia susitvarkyti savo kūno linijas. Tuomet pradėjau nieko nevalgyti, išskyrus riekelę juodos duonos. Gėriau tik vandenį. Taip pat sučiulpdavau dvi vitamino C tabletes. Iškenčiau 8 dienas“, – apie drastiškiausią dietą kalba Irena.

„Dabar, prisiminus šią dietą, man pasidaro labai juokinga. Atsibudus paskutinę dietos dieną man drebėjo rankos, kojos. Negalėjau net pasikelti iš lovos. Mama, išeidama į parduotuvę, paklausė, ko man nupirkti valgyti. Aš atsakiau, kad geriau ji niekur neitų, nes gal manęs jau nesuras gyvos. Kažkiek numečiau svorio, bet nepasakyčiau, kad daug. Po to viskas grįžo. Aišku, ne taip greitai, nes mano darbas aktyvus – repeticijos, koncertai, šokiai. Tai buvo tie laikai, kai visi laikėsi dietos pagal Polį Bregą. Daugiau tokių kvailų žingsnių nedarau“.

Su grupe „Studija“ keliaudama po Europą I. Starošaitė valgė tikrai nesveikai. Prisiminus Bulgariją apie 1990-uosius, kuomet ten daugelis žmonių neturėjo ką valgyti, dainininkė sako, kad jie dažnai valgydavo batoną su majonezu. „Dabar aš tokių dalykų niekada nesugalvočiau valgyti. Jei Bulgarijoje kas pakviesdavo vakarienės, tai duodavo bulvių, neskanios avienos. Vakarais mieste nusipirkdavome kokį blyną ar kukurūzo burbuolę. Valgėme bet ką. Gerdavome pigų saldų vyną. O dabar geriu tik raudoną sausą vyną. Stengiuosi pirkti subrandintą vyną, ne jaunesnį nei ketverių metų“, – prisimena dainininkė.

Du kartus Irena laikėsi japoniškos dietos. Ji pasakoja: „Reikėjo kiekvieną dieną valgyti skirtingą maistą. Po savaitės viską kartojau. Ši dieta man padėjo – numečiau apie 6 kg. Bet šios dietos reikia laikytis vieną kartą per metus. Ne dažniau. O aš padariau klaidą“.

Ta klaida Irenai kainavo brangiai. „Pamačius, kad grįžo 1 kg, nutariau po mėnesio laikytis šios dietos dar kartą. Tada ir prasidėjo nemalonumai – pradėjo kilti votys. Į tuometinį “Metamorfozių“ koncertą važiavau tiesiai iš chirurgo. Pažastyse iškilo didžiulės votys. Taip atsitiko dėl to, kad šios baltyminės dietos laikiausi ne taip, kaip buvo reikalaujama – vieną kartą per metus. Bet po to vistiek numesti kilogramai sugrįžo. Todėl nusprendžiau, kad dietos padeda tik laikinai. Po paskutinės dietos aš pagalvojau, o kas bus paskui? Ką aš turėsiu valgyti kitą dieną pasibaigus dietai?“, – pridūrė ji.

„Dar laikiausi dietos, kai reikėjo ruoštis atsakingam filmavimui televizijoje. Tris dienas valgiau vien tik ryžius, kitas tris – vištieną, o dar tris – keptus obuolius. Visai patiko ši dieta. Numečiau 3 kg per savaitę. Bet vėliau svoris grįžo“, – tvirtina dainininkė.

2010 m. žiemą grįžusi iš atostogų Irena svėrė 64 kg. Neaukštai moteriai antsvoris itin išryškėjo. „Išmečiau visas nuotraukas iš kelionės. Visi drabužiai buvo nemieli. Norėjosi rengtis kaip Alai Pugačiovai – su maišais“, – nemalonius laikus prisimena I. Starošaitė. Tada ji ir nutarė valgyti dažniau, bet po mažiau, pakoregavo maisto racioną

„Paprasčiausiai reikia pažinti savo organizmą, sutvarkyti savo mitybą, mitybos laikymosi tvarką ir jos laikytis. Rekomenduoju valgyti visada panašiu metu. Kad organizmas priprastų. Reikia valgyti nedideliais kiekiais, bet dažnai. Man daugiausiai kilogramų nukrito, kai pradėjau valgyti penkis kartus per dieną. Kai valgai dažniau, tai įprastos porcijos kartais gali pasirodyti net per daug“, – apie sėkmingą būdą sulieknėti kalba atlikėja.

I. Starošaitė kardinaliai pakeitė mitybos įpročius. Pradėjo sportuoti. Įžymybių treneris Karolis Šarkauskas jai patarė valgyti penkis kartus per dieną. Surašė ką valgyti, ką po ko ir kiek. Pradėjo to laikytis. „Kasdien ateina vis naujos žinios. Anksčiau galvojau, kad vaisius galiu valgyti visą dieną. O pasirodo, link vakaro ir vakare nepatartina jų visai valgyti. Kai sužinai vis daugiau panašių dalykų, tai koreguoji savo įpročius ir bandai jų laikytis“, – teigia Irena.

Ne visada jai išeina valgyti penkis kartus per dieną. Kai būna koncertai sunku laikytis tokio režimo, todėl dažniausiai tada Irena valgo tik tris kartus. Jei atlikėja dainuoja naktį, tai stengiasi kažką įsimesti į burną ir vėliau nei 19 val. Žinoma, ne anksčiau nei vieną valandą prieš išėjimą į sceną – dainininkai su pilnu skrandžiu gali ir neišdainuoti tam tikrų natų, sunku judėti. „Jei išeina, tai geriau ir dvi valandas nevalgyti prieš koncertą. Kai dainavau „Studijoje“, tai Stepas Januška koncerto dieną stengėsi visai nevalgyti ir negerti“, – užkulisius atskleidžia I. Starošaitė.

„Tačiau tinkamai maitinantis nereikia pamiršti judėti. Geriausią rezultatą atneša judesys. Aš sportuoju sporto salėje. Būna ir lieknų žmonių, tačiau jie negražūs savo lieknumu. Taip atsitinka, kai žmonės nesportuoja, nes suglemba oda, pradingsta raumenukai. O jei antsvorį turintis žmogus pradės tik tinkamai maitintis, o aktyviai nejudės, tai vėliau kūnas bus lieknas, bet labai negražus. Šiek tiek raumeningos masės tikrai reikia. Labai padeda šokiai. Aš net manau, kad gražiausias figūras turi šokėjai ir šokėjos“, – neslepia judėjimo reikšmės Irena.

„Judėti galima ir kitais būdais. Jei važiuojate į darbą autobusu, juk galima išlipti viena stotele anksčiau ir paeiti. Vėliau norėsis išlipti trimis stotelėmis anksčiau. Tai tarsi valios ugdymas. Šiuolaikinis žmogaus gyvenimas yra labai pasyvus – mašina, liftas. Visa tai gadina mūsų sveikatą“.

Irena atsisakė kiaulienos, bulvių, batono gaminių. Tačiau ji pridūrė: „Bet nėra taip lyg kirviu nukirsta. Jei kažkas svečiuose pasiūlo patiekalų su tokiais produktais, tai nepradedu rankioti iš lėkštės. Vieną, kitą kartą galima to suvalgyti, bet tai nėra kasdienis maistas. Nevalgau ir rūkytų dešrų. Tiesiog jų atsisakiau ir dabar manęs tai netraukia“.

Jei neužpuola tingulys, Irena pusryčiams mėgsta sukirsti košę. O jei patingi – varškę su medumi. Pietums dažniausiai renkasi sriubą: „Mane mama užaugino sakydama, kad sriuba yra pagrindinis dienos patiekalas. Antro patiekalo gali ir nebūti. Verdu sriubą pati arba nueinu į jau atsirinktas kavines. Kartais tose kavinėse sriubą išverda skaniau nei pati būčiau tai padariusi namuose“.

„Taip pat išmokau prieš pusvalandį išgerti vandens stiklinę prieš maistą. Dar seniau atsisakiau kramtomosios gumos. Nes kramtant gumą išsiskiria skrandžio sultys, pradedamas jausti alkis“, – pridūrė Irena.

I. Starošaitė stebisi, kuomet žmonės gula ant operacijų stalo, dedasi skrandžio žiedus, o po to kaltina gydytojus, kad nepadeda. „Jei normalų svorį viršija 5 kg, tai tada jau reikia pradėti mąstyti, ką daryti, o ne tada, kai antsvoris pasiekia 50 ar 100 kg. Reikia laiku susiimti. Aš žinau, kad esu linkusi storėti. Todėl ant svarstyklių lipu kas antrą dieną. Jei pamatau, kad priaugau kilogramą, tai žinau – tą vakarą praleisiu vakarienę, pasistengsiu daugiau vandens išgerti, kažką pamažinsiu. Reaguoju tą pačią dieną. Bet nelaukiu, kol priaugs 10 kg. Save turi stebėti, jei tai įdomu. Jei žmogui visiškai neįdomu, tai tegul jis ir nekreipia į tai dėmesio“, – atvirauja artistė.

Dainininkė neypatingai mėgsta saldumynus. Kartais suvalgo kažką saldaus prie kavos. Ji teigia, kad nėra linkusi savęs kankinti visko atsisakant. „Tikrai nekramtysiu vien ryžių ir grikių Man kietos juodos duonos riekelė yra kaip šokoladas. Labai skanu. Mėgstu džiovintą duoną“, – tvirtina moteris.

Be vandens – nė per žingsnį. Vasarą su ja visada yra buteliukas vandens. „O štai kavos labai nemėgstu, bet ją būtinai geriu. Neatsibundu be jos. Ekstra atveju išgeriu energetinių gėrimų. Bet tai būna labai retai, tiesiog, kai pamatau, jog lūžtu prie vairo“, – sako I. Starošaitė.

Irena didelė kulinarė nėra, bet dėl savęs, savo vyro ir vaikų sveikatos stengiasi gaminti maistą namuose. Ji sako: „Tiesiog taip apsaugau, kad jie nevalgytų bet ko. Aišku, ne kiekvieną dieną. O kai būna vakarienė su svečiais, tai mano šeima puola man pagelbėti“.

„Labai mėgstu jautieną, avieną ir kalakutieną. Vištienos ne itin valgau, galbūt kažkada atsivalgiau. Kai nuvažiuoju į Ameriką ir pamatau stambias moteriškes, tai pasidaro nejauku. Jos sako, kad beveik nieko nevalgo. O juk toje vištienoje yra privaryta hormonų. Viščiukai užauga per tris dienas. Nuo hormonų ir storėjama. Parduotuvėje neperku lašišos. Mėgstu tik šviežią, ką tik pagautą žuvį“, – apie pasirinkimą nevalgyti vištienos kalba I. Starošaitė.

Žinoma, Irena renkasi ir daržoves bei vaisius. Bet žiemą jų valgo rečiau: „Kol į Lietuvą atkeliauja daugelis vaisių ir daržovių, tai pasikeičia ne tik jų išvaizda, bet ir skonis. Geriausia žmogui valgyti tas daržoves ir vaisius, kurie auga jo šalyje“.

Irena labiausiai mėgsta ką tik nuo obels nuskintus obuolius. „Žiemą aš net nežiūriu į obuolius parduotuvėse. O vasarą nuperku juos iš kokių senučių turguje, bet skaniausi man yra nuo obels, kai nusiskinu pati“.

„Mano vyro močiutės sodyboje, amžiną jai atilsį, auga trys obelys. Nuvažiuojame ten prisiskinti obuolių. Bet būna kuriozų, kai net važiuodami iš koncertų sustojame prisiskinti laukinių obuolių. Žinoma, ne prie kokios autostrados. Važiuodama naktį iš koncertų tiesiog akimis ieškau tų obelų. Pastatau mašiną, kad jos šviesos apšviestų obelį ir einam su kitom dainininkėm jų skinti. Paragaujam, ar skanūs ir prisirenkam didžiulį glėbį obuolių. Po to nuvažiuojam prie kitos obels ir vėl skinam“, – šypsosi Irena.

Bet dainininkė prisipažįsta, kad jos ir jos vyro Žilvino Žvagulio mityba labai skiriasi. Moteris sako, kad iš pradžių dėl to buvo kilę bėdų. Tačiau vėliau Irena priprato, jog ji valgo sau, o vyras su sūnum Vakariu – sau. „Žilvinas visiškai negali be bulvių. Jis mielai pats gamina valgį. Tačiau kartais būna, kad su Vakariu paprašo iškepti bulvių, nes aš jas jiems labai skaniai kepu, tai ir iškepu, bet pati nevalgau. O būna ir taip, kad paruošiu vakarienę šeimai, bet pati jos nevalgau. Žilvinas prieš miegą mėgsta atsinešti daug užkandžių ir kramsnoti lovoje“, – šeimos virtuvės paslaptis išduoda Irena.

Dainininkės mama, buvusi cirko artistė moteris – gyvatė, mėgsta eksperimentuoti su maistu. Dažnai ji gamina vis kitokius patiekalus. Tačiau tik iš sveikų, kokybiškų maisto produktų. Irenos mama mėgsta ką nors iškepti ar išvirti ir pasidalinti su dukros šeima. Atlikėja pasakoja: „Ji nuolat mums ką nors atneša. Mama visai netoliese gyvena. Ji galėtų būti gera dietologė, nes apie maistą daug išmano. Kai ką esu perėmusi iš jos“.

Bet ne viską Irena valgo, ką paruošia mama. Skaniuosius mamos koldūnus iš plonos tešlos ji skanauja gal tik kartą per du mėnesius. O Žilvinas su sūnum labai tai mėgsta.

I. Starošaitei nėra sunku stebėti iš šalies, kai jos sūnus ir vyras smaguriauja jos mamos paruoštu maistu. Atlikėja tiesiog išmoko maisto nevertinti skanumais. „Man maistas – reikalinga arba nereikalinga. Juk valgome tik tam, kad gyventume, o ne atvirkščiai“, – tvirtina Irena.

O lietuviškos virtuvės patiekalus Irena valgo labai retai. Ji net neatsimena, kada paskutinį kartą valgė cepelinus. „Jei keptą duoną galime pavadinti lietuviškos virtuvės patiekalu, tai ją tikrai valgau. Be to, yra daug skanių lietuviškų sriubų, kurias su malonumu renkuosi. Šaltibarščiai mūsų namuose būna ruošiami taip pat labai dažnai – ne tik vasarą, bet ir žiemą. Tai turbūt vienas iš mėgstamiausių Žilvino patiekalų. Jis puikiai juos pasidaro pats. O jei grįžtame iš tolimos kelionės, tai mano mama žino, kad pasitinkant mus šaltibarščiai tiesiog būtini. Lietuvių virtuvėje šaltibarščiai turbūt pats dietiškiausias maistas“, – apie sunkų lietuvišką maistą kalba I. Starošaitė.

Jai taip pat patinka ispanų, arabų, japonų virtuvės. O grįžus iš Japonijos, kur I. Starošaitė dirbo pusę metų, suprato, kad ryžius skaniai gali išvirti tik japonai. „Kai laikiausi ryžių, vištienos ir keptų obuolių dietos, ryžius užsakinėdavau japoniškame restorane Vilniuje. Parsiveždavau juos namo ir valgydavau. Buvo labai skanu. Galbūt dėl neskanių ryžių kiti ir neiškenčia „ryžių“ etapo šioje dietoje. Beje, iš Japonijos grįžau netekus 10 kg. Ten bėgiojau krosą, plaukiojau baseine, daug vaikščiojau ir valgiau kitokį, sveikesnį maistą“, – įspūdžius prisimena atlikėja.

„Kuo toliau, tuo labiau reikia prižiūrėti savo kūną, nes tai tiesiogiai susiję su sveikata. Kuo vyresnis žmogus, tuo daugiau jam viršsvoris atneš bėdų. Aš suderinau mitybą, daugiau judu, todėl noriu taip gyventi ir likusį savo gyvenimą. Ir labai linkiu sau, kad taip būtų ir ateity. Nes nežinia kaip gali viskas pasikeisti. Juk, kartais žmonės, kai praranda darbą ar nutinka kita nelaimė, atsiranda daug streso, tada jie pradeda valgyti ir storėti“.

„Man kartais sako, kad anksčiau, pilnesnė atrodžiau geriau. Tačiau aš sau patinku tokia, kokia esu dabar. Man tiesiog lengviau. Žinau, kad seni žmonės, kurie neturi antsvorio daug lengviau gyvena. O storulis puškuoja, jam sunku atsisėst, atsikelt. Antsvoris atsiliepia sąnariams, širdžiai. Anksčiau prasideda ligos“.

Anot Irenos, norint sveikai gyventi, labai svarbu vartoti maisto papildus. „Su maisto papildais gauname medžiagų, kurių negauname su įprasta mityba. Manau, kad Lietuvoje pardavinėjamos daržovės ir vaisiai su pesticidais negali mums suteikti visų reikalingų vitaminų ir mineralų. Omega 3 riebalų rūgštis žmogui būtina. Bet jei jis dažnai valgo gerą, švariuose vandenyse pagautą žuvį, tai gali ir negerti Omegos 3“.

„Mes galvojame, kad savo organizmą šiukšlinsime ilgai ir viskas mums praeis. Bet iš tikrųjų niekas nepraeis, viskas atsilieps vėliau. Bet jei geri maisto papildus nuolat, tai organizmas labai daug ir neužsiteršia, jautiesi darbingas, nepuola ligos“, – tikina I. Starošaitė.

- SKAITYTOJAMS REKOMENDUOČIAU ŠĮ RECEPTĄ:

 - Supjaustome triušieną gabalėliais. Ištriname mėsą garstyčiomis ir medumi. Nereikia vandens, padažų. Viską sudedame į kepimo indą ir uždengiame. Orkaitėje kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 1 val. Tol, kol mėsa iškeps. Valgome su „Iceberg“ salotomis.

- SU KOKIA PASAULIO ĮŽYMYBE LABIAUSIAI NORĖTUMĖT PAPIETAUTI?

- Sting. Jis man atrodo dvasiškas, sveikas ir protingas žmogus. Labai patinka jo muzika, pažiūros į gyvenimą, gyvenseną, šeimą.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsaonaitės komentaras:

Laikantis sveikos mitybos plano ypatingai svarbu maistą gaminti namuose. Naudosime kokybiškus ingredientus, žinosime kiek ir ko įdedame į patiekalą. Didelė klaida pirkti paruoštą maistą prekybos centruose. Atidžiau patyrinėjus parduotuvių lentynas liksite nustebę. Paruoštos mišrainės indelyje gali slėptis 800 kcal. ir daugiau. Jeigu pridėsime pietums duonos riekę ir desertą gausime beveik visos dienos normos kalorijų skaičių.

Restoranuose gaminamas maistas irgi nėra šventas. Verslui reikia, kad jūs grįžtumėt ir kitą kartą, todėl imamasi priemonių patiekalams skaninti. Į patiekalus negailima riebalų, padažų, dažnai viskas skrudinama. Tai žaidimas su ugnimi, o gyvenant greitą gyvenimo būdą papildomų kilogramų galima ir nepastebėti. Tik priaugus penketą kilogramų nustebsite -  iš kur?

Automobilis, vienas didžiausių lieknos figūros priešų. Daugelis skuba į sporto salę šia transporto priemone. Vasarą galima sumažinti kelionių skaičių ir rinktis dviratį ar ėjimą pėstute. Irenai patarčiau nepasikliauti maisto papildais. Farmacijos pramonės, dirbtinai sukurti preparatai organizmui gali atnešti ne tik naudos bet ir neigiamų pasekmių. Bet kokiu atveju geriau išgerti šviežiai spaustų sulčių ar suvalgyti dar vieną salotų porciją, nei rinktis spalvotą piliulę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.