Virtuvės žinovus apsvaigino meilę priviliojančios pupelės

Stebuklingos pupelės – taip garsūs pasaulio virtuvių meistrai kartais pavadina iš pirmo žvilgsnio neįspūdingai atrodančias tongapupes. Jos ne tik pasižymi spalvinga aromatų palete, bet ir virpina širdis.

Tongapupių mada pasiekė Lietuvą – desertų su jomis galite aptikti ne vienoje madingoje kavinėje ir restorane.<br>123rf nuotr.
Tongapupių mada pasiekė Lietuvą – desertų su jomis galite aptikti ne vienoje madingoje kavinėje ir restorane.<br>123rf nuotr.
A.Ivanausko teigimu, Lietuvoje tongapupės vis dar menkai žinomos, nes taip paprastai jų neįmanoma įsigyti.
A.Ivanausko teigimu, Lietuvoje tongapupės vis dar menkai žinomos, nes taip paprastai jų neįmanoma įsigyti.
Tongapupių mada pasiekė Lietuvą – desertų su jomis galite aptikti ne vienoje madingoje kavinėje ir restorane.<br>„123rf.com“ nuotr.
Tongapupių mada pasiekė Lietuvą – desertų su jomis galite aptikti ne vienoje madingoje kavinėje ir restorane.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė, „Lietuvos rytas“

2016-02-14 17:20, atnaujinta 2017-06-08 02:41

Kasdien kišenėje nešiokis į raudoną flanelinį maišelį įmestas kelias tongapupes, ir netrukus tau ims sektis meilėje.

Prieš šimtmečius Pietų Amerikoje žmonės tikėjo, kad kelios juodos susiraukšlėjusios pupelės gali padėti surasti mylimąjį ir vienišose širdyse įžiebti romantiškus jausmus.

Ir visai nenuostabu, kad giliai kišenėje paslėptos tongapupės galėjo traukti priešingą lytį: jų stiprus saldus ir paslaptingas aromatas veikia kaip afrodiziakas.

Šios pupelės buvo ne juokais apsukusios galvą ir geriausiems pasaulio virtuvių meistrams: netgi juokauta, kad Prancūzijos konditerininkai persirgo „tongamanija“.

O dabar tongapupių mada pasiekė Lietuvą – desertų su jomis galite aptikti ne vienoje madingoje kavinėje ir restorane.

Tad kas tos pupelės, kurios gali ne tik suteikti įspūdingą aromatą patiekalui, bet ir iš meilės apsvaiginti jo valgytoją?

„Tongapupės seniai buvo siejamos su aukštąja prancūzų virtuve, o kai jas pristatė britų kulinaras Jamie Oliveris, tongapupių atsirado ir namų virtuvėse, – pasakojo geriausiu pasaulyje pripažinto VMG kulinarinio žurnalo redaktorius Alfas Ivanauskas. – Lietuvoje jos vis dar menkai žinomos, nes jų taip paprastai neįsigysi. Turbūt lengviausia būtų atsisiųsti arba paprašyti, kad kas nors atvežtų iš kitų šalių.“

Nors šis ingredientas naujas žmonių virtuvėse, kvepalų gamyboje dėl savo aromato tongapupės naudojamos jau seniai.

„Jos plačiai naudojamos parfumerijoje, todėl neabejoju – galime nustebti atidžiau perskaitę savo kvepalų sudėtį“, – sakė A.Ivanauskas.

Tiesa, kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, JAV, tongapupės yra uždraustos, nes jose yra kumarino – medžiagos, kurios didelis kiekis gali pakenkti kepenims.

Tačiau virtuvių vadovai – ypač tongapupes pamėgę prancūzai – tokį amerikiečių draudimą vadina absurdišku: reikėtų vienu sykiu suvalgyti bent 30 tongapupių, kad į organizmą patektų kenksmingas kumarino kiekis.

Tongapupės noksta ant braziliškų tikmedžių, kurie paplitę Venesueloje ir Brazilijoje. Tinkamu metu nuskintos ir sudžiovintos šios neišvaizdžios pupelės atskleidžia didžiulę aromatų ir skonių puokštę.

„Iš išorės tongapupė yra susiraukšlėjusi, o jos vidus panašus į medžio gabaliuką. Kulinarijoje naudojamos šių sėklų drožlės, – aiškino A.Ivanauskas. – Tongapupės vertinamos dėl savo aromato. Labiausiai dominuoja vanilės kvapas, galima užuosti ir vyšnias, migdolus, gvazdikėlius, net šiek tiek cinamono ir santalų.“

Dėl tongapupių aromato panašumo į vanilę galima rasti ne vieną receptą, kur šiuos prieskonius siūloma naudoti pakaitomis. Bet, kaip yra pastebėjęs A.Ivanauskas, tongapupių kvapas gerokai išraiškingesnis nei vanilės.

Tongapupių puikiosios savybės geriausiai atsiskleidžia gaminant saldžius patiekalus.

„Dažniausiai jos naudojamos konditerijoje: ruošiant ledus, desertus su pieno produktais, grietinėle. Taip pat jų gali būti beriama į kavą“, – pasakojo A.Ivanauskas.

Tongapupės taip pat gali pakeisti vanilę gaminant krembriulė, jų drožles galima maišyti į migdolinių orinukų tešlą, kremus.

Netarkuotos pupelės naudojamos suteikiant skonį cukraus sirupui ar likeriui.

Įdomu ir tai, kad Prancūzijoje, kur tongapupės naudojamos ir ruošiant nesaldžius patiekalus, ne vienas kulinarijos genijus išbandė jas gamindamas tradicinius troškinius, derino tongapupes su salų žuvimis.

Šiuo prieskoniu paįvairinti nesaldžius patiekalus siūlo ir A.Ivanauskas.

„Tongapupių drožlių galima užtarkuoti ir ant apkeptų šukučių, berti į žuvies patiekalus, mėsos pagrindu paruoštus padažus, net naminį majonezą.

O švieži pomidorai su jomis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus – iš tiesų netikėtas, bet puikus derinys“, – tikino kulinarinio žurnalo redaktorius.

Tiesa, pats A.Ivanauskas prisipažįsta, kad tongapupės jo virtuvėje – retos viešnios: „Jų tikrai nerasite prie dažniausiai mano naudojamų prieskonių.“

Vis dėlto jei šis prieskonis rastų kelią į jūsų namus, pasigaminkite netikėto skonio desertą. Arba įsidėkite kelias pupeles į kišenę – juk sakoma, kad jos pritraukia meilę.

A.Ivanausko naminiai ledai su tongapupe

Reikės:

200 g šaldytų aviečių

200 g šaldytų vyšnių

3 šaukštų maskarponės

6 šaukštų cukraus miltelių

sutarkuotos tongapupės sėklos (arba vanilės ankšties)

Visus išvardintus produktus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Į masę suberkite tongapupės drožles ir supilstykite į pasirinktus indelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.