Ant veganų stalo – ir cepelinai, ir šakotis

Kiaušinių dėklas šaldytuvo durelėse pilnas citrinų, kartonines pakuotes vietoje karvės kailį primenančių dėmių puošia riešutai ir pupelės, o sūriams ir mėsos gaminiams skirti stalčiai sunkiai užsidaro – per kraštus „lipa“ salotų gūžės, agurkai, paprikos ir kitos daržovės. Tai – vegano šaldytuvas.

Azijos virtuvėje nuo seno naudojami mėsos pakaitalai.<br>Organizatorių nuotr.
Azijos virtuvėje nuo seno naudojami mėsos pakaitalai.<br>Organizatorių nuotr.
Trintos sriubos – idealus veganiškas patiekalas rudeniui.<br>Organizatorių nuotr.
Trintos sriubos – idealus veganiškas patiekalas rudeniui.<br>Organizatorių nuotr.
Veganiškas desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Veganiškas desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Veganiškas suvožtinis jau nieko nebestebina.<br>Organizatorių nuotr.
Veganiškas suvožtinis jau nieko nebestebina.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jurga Talaikytė

Sep 5, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:10 AM

Jame tikrai nerasite tradicinės dešros ar lašinių, kiaušinių ar karvės pieno gaminių, bet maisto čia daugiau nei užtektinai.

Veganai neprivalo atsisakyti visų įprastinių produktų, juos tereikia pakeisti augaliniais. Beveik kiekviename prekybos centre galima rasti visų pieno produktų alternatyvų – augalinio sūrio, varškės, grietinės, jogurto, įvairių grūdų ar riešutų pieno, kiaušinio pakaitalų, į mėsos gaminius panašių produktų.

Apie veganišką gyvenimo būdą kalbamės su kavinės „Chaika“ Vilniuje įkūrėja Ona Dzedulionė ir pirmosios Lietuvoje veganų mugės „VegfestLT“ rengėja Vente Viteikaite. 

Valgiaraštis pasipildė įdomiais ir skaniais patiekalais

„Manau svarbiausia yra atrasti, ką mėgstu, – sako O. Dzedulionė. – Nebūsi laimingas valgydamas sveikai, bet ne tai, ko norisi. O atrasti visai nesunku – internete gausu augalinių receptų, o parduotuvėse daug sveikų ir žadinančių fantaziją maisto produktų.“

Jos teigimu, visi šiuo keliu pasukę žmonės kaip susitarę tvirtina, kad augalinė mityba leido iš naujo atrasti save kulinarijoje, o valgiaraštis pasipildė kaip niekada įdomiais ir skaniais patiekalais.

Ar taip nutiko ir Onai? „Chaikos“ įkūrėja patikina, jog ne tik jai: „Mano babytė gamina skaniausius šašlykus ir kotletus iš sojos! Sesė domisi sveika mityba, turi augalinio maisto receptų tinklaraštį“.

Vis dėlto pati pašnekovė mėgsta paprastumą – jai nėra ką valgyti, kai namuose nėra bananų ir avokadų.

„O labiausiai mėgstu  karštas salotas. Apkepu cukinijų griežinėlius ir tofu sūrio kubelius su česnakais, apverdu brokolius ir dedu ant krūvos įvairių salotų lapų su alyvuogėmis, šviežiais žalumynais, pomidoriukais ir avokadais“, – pasakojo Ona. 

Kavinėje, tiesa, viskas rimčiau. Neseniai joje įrengtame konditerijos ceche gimsta nuostabūs veganiški keksiukai, pyragai ir kiti skanėstai.

Mėsos pakaitalai – tik maža vegano valgiaraščio dalis

Prakalbus apie augalines dešreles ir kumpius dažnam kyla klausimas, kodėl veganai nuolatos stengiasi imituoti taip nemėgstamus gyvūninius produktus. Vis dėlto veidmainyste čia nekvepia – didelė dalis veganų tokį gyvenimo būdą pasirenka dėl etinių priežasčių, o poreikis jausti mėsos ar sūrio skonį niekur nedingsta.

„Augaliniai mėsos ir pieno produktų pakaitalai – labiausiai pereinamojo laikotarpio maistas bei maistas, skirtas visavalgiams privilioti – parodyti, kad galima valgyti skoniu ir tekstūra identišką produktą neišnaudojant gyvūnų“ – aiškina Ventė.

Ji pati jais susigundė tik pačioje veganizmo pradžioje, dabar šiems produktams nebejaučia jokio poreikio.

Ona tokius skanėstus sako perkanti, kai užsigeidžia greitojo maisto, tačiau nepiktnaudžiauja – gryni produktai, pasak jos, yra ir skaniau ir sveikiau.

Atsisakyti pamėgtų patiekalų – nebūtina

Nors beveik niekas nenori prisidėti prie gyvūnų išnaudojimo, veganais tampa tik nedidelė visuomenės dalis. Dėlto iš dalies kaltas klaidingas manymas, jog veganizmas – tai sudėtinga ir daug laiko bei planavimo reikalaujanti mityba.

Ventė pripažįsta kartais pasiilgstanti patogumo bet kuriame prekybos centre į krepšelį įsidėti bet ką, tačiau čia pat džiaugiasi, kad veganų skaičiui sparčiai augant į tai dėmesį atkreipia ir prekybininkai – naujų augalinės kilmės produktų lentynose atsiranda daug ir dažnai.

Be to nereikėtų pamiršti, kad sveikiausi ir vertingiausi maisto produktai – vaisiai, daržovės, riešutai ir grūdai – šimtu procentų veganiški, o ir gauti jų tikrai nesunku.

„Dabar nebėra jokių kliūčių bet kurį patiekalą pagaminti veganiškai. Vienas pavyzdžių – „Chaikos“ desertai. Gaminame sūrio pyragą iš sojų sūrio, keksiukus su kokosų grietinėle. Jei nežinotum, net nepajaustum skirtumo“ – džiaugiasi Ona.

Ventės teigimu, „Vegfest LT“ mugėje bus galima paragauti veganiškų cepelinų, balandėlių, virtinukų bei sumuštinių su augaliniu kumpiu ir sūriu, veganiško tinginio, „Napoleono“ torto ir net šakočio!

Gerai dienos pradžiai – veganiški sprendimai

Laiko pasiruošti gardžią vakarienę ar papietauti restorane mieste turi beveik kiekvienas. O štai pusryčiai tampa tikru išbandymu keičiantiems savo mitybos įpročius, juk pavalgyti reikia sočiai ir dažniausiai labai greitai, laisvos valandėlės improvizacijoms dažniausiai neturime.

„Rytą dažniausiai pradedu daigintų grikių, lapinių kopūstų ir obuolių glotnučiu, pasidarau košę iš mirkytų avižų dribsnių, ispaninio šalavijo sėklų (čija) ir kapotų lazdyno riešutų“, – pasakojo Ventė.

Ona ryto maisto taip pat nelinkusi komplikuoti: „Neturiu ypatingų pusryčių ritualų, mano idealūs pusryčiai – keli prinokę bananai, riešutų sviesto šaukštas, džiovintos datulės ar figos. Arba gali būti tik bananai, daug bananų.“ Kad paprasčiausi gryni vaisiai idealiai tinka dienai pradėti sutinka abi.

Augalinė mityba – madinga

Ona prisimena, kiek klausimų ir replikų sulaukdavo anksčiau, kai jos pasirinktas vegetariškas gyvenimo būdas Lietuvoje tebebuvo egzotika.

„Esu vegetarė maždaug nuo šešiolikos metų. Per tokį ilgą laiką teko visko ir išgirsti, ir atsakyti į daugybę kvailų klausimų, ir nesmagiai jaustis vakarėlyje. Atsimenu, dar mokiausi mokykloje, kai į rankas pateko pirmasis PETA žurnaliukas „Vegetarian starter kit“ (liet. – vegetaro pradžiamokslis), viskas apsivertė aukštyn kojom, atsirado bendraminčių, gimė savotiškas protestas prieš nusistovėjusias gyvūnų išnaudojimo normas.

Teko dalyvauti protestuose prieš kailių salonus, cirką. Tada buvau 11 klasėje. Dabar madinga sveikai gyventi ir kovoti už gyvūnų teises, o  tada jos nebuvo. Buvome tarsi ufonautai.“

Mergina džiaugiasi kad šiandien žmonės tampa sąmoningesni, judėjimai už gyvūnų teises – madingi.

„Daugybė žmonių domisi augaline mityba, ieško alternatyvų“, – Ona džiaugiasi augančia augalinių produktų paklausa ir sako dedanti visas pastangas ją patenkinti.

Šiandien nei vegetarai, nei veganai jau nieko nebestebina, vieną ar kitą gyvenimo būdą išmėgina vis daugiau žmonių.

Kai kurie veganais tampa savaitei, kiti priima vegetariško pirmadienio tradiciją – tai nuosaikūs būdai prisijaukinti augalinę mitybą.

Ventė mano, jog dažniausiai net ir to nereikia: „Aš siūlau pereiti prie veganiško maisto ne savaitei, o neribotam laikui. Man labiausiai padėjo nusiteikimas maitintis veganiškai, bet labai norint ko nors mėsiško ar pieniško – nesikankinti.

Tai nebuvo tvirtas įsipareigojimas, jis nesukėlė įtampos, ir štai – beveik per penkerius metus tų produktų taip niekuomet ir neužsinorėjau!“

Merginos linki visiems plėsti akiratį, domėtis tuo, kas vyksta pasaulyje ir kviečia į „VegfestLT“ mugę, vyksiančią Vilniuje rugsėjo 10-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.