Išaušo „Euro 2020” diena: svarbiausi faktai, kuriuos turi žinoti kiekvienas sirgalius Pasiruoškite nustebinti ir draugus

Penktadienį vakare Romos Olimpiniame stadione olandas teisėjas Danny Makkelie duos ženklą Italijos ir Turkijos futbolininkams pradėti 16-ąsias Europos pirmenybes. Šios futbolo šventės Senojo žemyno sirgaliai laukė neįprastai ilgai – turnyras dėl pandemijos buvo nukeltas iš 2020 į 2021 metus.

 Romos olimpinis stadionas.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Romos olimpinis stadionas.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
M.Depay.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Depay.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Eriksenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Eriksenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Dziuba.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Dziuba.<br>AP/Scanpix nuotr.
Be K.de Bruyne Belgijos rinktinė gali atrodyti visi<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Be K.de Bruyne Belgijos rinktinė gali atrodyti visi<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
M.Verratti.<br>Scanpix nuotr.
M.Verratti.<br>Scanpix nuotr.
M.Ham<br>Scanpix nuotr.
M.Ham<br>Scanpix nuotr.
R.Lewandowskis.<br>ImagoImages/Scanpix nuotr.
R.Lewandowskis.<br>ImagoImages/Scanpix nuotr.
R.Olsenas.<br>Scanpix nuotr.
R.Olsenas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 3:44 PM

Europos pirmenybės pirmą kartą vyks net vienuolikoje šalių, bet dauguma stadionų dėl sveikatos saugumo taisyklių nebus pilni.

Karčiausias „Euro 2020“ naujienas galite sekti lrytas.lt polapyje.

Pandemija

16-osios Europos futbolo pirmenybės turėjo vykti 2020 metų birželio 12 – liepos 12 dienomis. Tačiau praėjusiais metais kilus COVID-19 pandemijai, Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) nukėlė turnyrą į 2021 metus. Jo oficialus pavadinimas „UEFA Euro 2020“ nebuvo pakeistas.

Šeimininkai

Pažymint Europos futbolo čempionatų 60 metų sukaktį, UEFA nusprendė turnyrą rengti daugelyje šalių. Iš pradžių planuota, kad futbolininkai žais 13 stadionų, kurie yra 13 šalių, tačiau vėliau iš šeimininkų sąrašo buvo išbraukti Briuselis ir Dublinas. Briuselis atšaukė planus statyti naują stadioną, o Dublinas negalėjo užtikrinti, kad per pandemiją į rungtynes bus leidžiami žiūrovai.

Grupių varžybos vyks vienuolikoje miestų: Amsterdame, Baku, Bukarešte, Budapešte, Glazge, Kopenhagoje, Londone, Miunchene, Romoje, Sankt Peterburge ir Sevilijoje. Visi vienuolika miestų taip pat priims bent vienerias aštuntfinalio ir ketvirtfinalio rungtynes, o pusfinalio ir finalo rungtynės bus žaidžiamos Londono „Wembley“ stadione.

Turnyro atidarymo rungtynės birželio 11 dieną vyks Romos Olimpiniame stadione. Jame susitiks Italijos ir Turkijos rinktinės.

Rinkdamasi turnyro šeimininkus, UEFA atmetė Jeruzalės, Kardifo, Minsko, Skopjės, Sofijos ir Stokholmo paraiškas.

Komandos

Į Europos čempionatą nepateko dvi šalys, kurios yra turnyro šeimininkės – Azerbaidžanas ir Rumunija.

Palyginti su praėjusiu turnyru, pasikeitė penkios komandos. 2016 metais Europos pirmenybėse žaidusios Airija, Albanija, Islandija, Rumunija ir Šiaurės Airija nepateko į šių metų čempionatą, o jas pakeitė Danija, Nyderlandai, Suomija, Šiaurės Makedonija ir Škotija. Suomija ir Šiaurės Makedonija yra Europos pirmenybių debiutantės.

Nė viena komanda nežaidė visose Europos pirmenybėse. Turnyro rekordininkė yra Vokietija, kuri į Europos pirmenybes pateko 13-ąjį kartą. 11-ąjį kartą žemyno čempionate žais Ispanija, 10-ąjį – Anglija, Italija, Nyderlandai ir Prancūzija.

Per 15 praėjusių žemyno pirmenybių aukso medalius laimėjo dešimt komandų: po tris kartus – Vokietija ir Ispanija, du kartus – Prancūzija, po vieną kartą – SSRS, Italija, Čekoslovakija, Nyderlandai, Danija, Graikija ir Portugalija.

2016 metų Europos pirmenybių finale Portugalija nugalėjo Prancūziją 1:0 (po pratęsimo). Prieš tai dviejuose iš eilės čempionatuose (2008 ir 2012 m.) aukso medalius iškovojo Ispanija.

Graikija yra vienintelė buvusi Europos čempionė, kuriai nepavyko patekti į šių metų Europos pirmenybes (neskaičiuojant iširusių SSRS ir Čekoslovakijos).

Žiūrovai

Per pandemiją visose Europos šalyse galioja sveikatos saugumo apribojimai, todėl dauguma stadionų per Europos pirmenybių rungtynes nebus užpildyti.

Tik sparčiai skiepijimo procesą vykdančios Vengrijos vyriausybė neriboja žiūrovų skaičiaus F.Puskaso stadione (67,2 tūkst. vietų). Į kitus stadionus planuojama leisti nuo 20 iki 50 proc. žiūrovų.

Čempionato išvakarėse griežčiausios taisyklės galiojo Miunchene, kur buvo planuojama užpildyti 20 proc. stadiono (jame yra 70 tūkst. vietų). 50 proc. vietų numatyta užpildyti Baku ir Maskvos stadionuose, 40 proc. vietų – Kopenhagos stadione.

Tiesa, tikimasi, kad vasarą epideminei padėčiai gerėjant, per kelias savaites, kurias truks čempionatas, apribojimai bus sušvelninti ir atkrintamųjų etapų rungtynes galės stebėti daugiau žiūrovų.

Ypatingos taisyklės

Kadangi Europos pirmenybės vyksta ypatingomis aplinkybėmis (per COVID-19 pandemiją), UEFA priėmė keletą ypatingų taisyklių. Komandoms šiame čempionate leidžiama registruoti ne 23 futbolininkus, kaip anksčiau, bet 26 futbolininkus. Tiesa, į rungtynių paraišką galima įtraukti tik 23 žaidėjus.

Jei kurios nors komandos žaidėjams dėl užsikrėtimų koronavirusu reikės izoliuotis, rungtynės bus rengiamos pagal tvarkaraštį, jei komandoje liks bent 13 žaisti galinčių futbolininkų. Jei komanda neturės tiek futbolininkų, jos rungtynės gali būti nukeltos iki dviejų parų. Jei per dvi paras rungtynės nebus sužaistos, žaisti negalėsiančiai komandai bus įskatytas techninis pralaimėjimas.

Sistema

Europos pirmenybėse antrą kartą dalyvauja 24 komandos. Jos pirmajame etape suskirstytos į šešias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateks 16 komandų: po dvi stipriausias visų grupių komandas ir keturios geriausios trečiąsias vietas užimsiančios komandos. Grupių varžybos baigsis birželio 23 dieną.

Aštuntfinalio rungtynės bus žaidžiamos birželio 26-29 dienomis, ketvirtfinalio – liepos 2 ir 3 dienomis, pusfinalio – liepos 6 ir 7 dienomis, finalo – liepos 11 dieną. Rungtynės dėl trečiosios vietos per Europos pirmenybes nerengiamos.

Pirmojo etapo grupės

A grupė (Roma ir Baku): Turkija, Italija, Velsas, Šveicarija.

B grupė (Kopenhaga ir Sankt Peterburgas): Danija, Suomija, Belgija, Rusija.

C grupė (Bukareštas ir Amsterdamas): Nyderlandai, Ukraina, Austrija, Šiaurės Makedonija.

D grupė (Londonas ir Glazgas): Anglija, Kroatija, Škotija, Čekija.

E grupė (Sevilija ir Sankt Peterburgas): Ispanija, Švedija, Lenkija, Slovakija.

F grupė (Budapeštas ir Miunchenas): Vengrija, Portugalija, Prancūzija, Vokietija.

Žvaigždės

Žaisti Europos pirmenybėse ketina dauguma ryškiausių žemyno futbolo žvaigždžių.

Vesti į pergales čempionės vardą ginančią Portugalijos rinktinę bandys Cristiano Ronaldo (Turino „Juventus“), vyriausias turnyro žaidėjas 38-erių Pepe („Porto“) ir Andre Silva (Frankfurto „Eintracht“),

Prancūzijos – Kylianas Mbappe (Paryžiaus PSG), Antoine‘as Griezmannas („Barcelona“), Hugo Lloris (Londono „Tottenham Hotspur“) ir Karimas Benzema (Madrido „Real“),

Vokietijos – Thomasas Mulleris, Joshua Kimmichas, Manuelis Neueris (visi Miuncheno „Bayern“) ir Toni Kroosas (Madrido „Real“),

Ispanijos – Thiago Alcantara („Liverpool“), Alvaro Morata („Juventus“) ir Sergio Busquetsas („Barcelona“),

Belgijos – Kevinas De Bruyne („Manchester City“), Edenas Hazard‘as (Madrido „Real“), Thibaut Courtois (Madrido „Real“), Axelis Witselis (Dortmundo „Borussia“) ir Romelu Lukaku (Milano „Inter“),

Nyderlandų – Memphisas Depay (Liono „Olympique“), Matthijsas de Ligtas („Juventus“) ir Frenkie de Jongas („Barcelona“),

Anglijos – Harry Kane‘as („Tottenham Hotspur“) ir Raheemas Sterlingas („Manchester City“),

Italijos – Ciro Immobile (Romos „Lazio“) ir Giorgio Chiellini ( „Juventus“),

Kroatijos – Luka Modričius (Madrido „Real“),

Šveicarijos – Xherdanas Shaqiri („Liverpool“),

Velso – Garethas Bale‘as („Tottenham Hotspur“),

Austrijos – Davidas Alaba („Bayern“),

Lenkijos – Robertas Lewandowski („Bayern“).

Įdomu, kad turnyro išvakarėse rinktinių sąrašuose buvo po 15 futbolininkų iš šių metų Čempionų lygos finalininkų Londono „Chelsea“ ir „Manchester City“ klubų. 14 žaidėjų į rinktines delegavo praėjusių metų Čempionų lygos nugalėtojas „Bayern“, 12 – „Juventus“, 11 – Kijevo „Dynamo“, po 10 – „Manchester United“, Dortmundo „Borussia“ ir Mionchengladbacho „Borussia“.

Europos pirmenybių aukso medalius laimėjusių futbolininkų turi tik 2016 metų čempionė Portugalija ir Ispanija, kurios garbę gins du 2012 metų čempionai Sergio Busquetsas bei Jordi Alba.

Nuostoliai

Kelių futbolo garsenybių sirgaliai pasiges. Didžiausi turnyro praradimai – olandas Virgilas van Dijkas („Liverpool“), švedas Zlatanas Ibrahimovičius („Milan“), ispanas Sergio Ramosas (Madrido „Real“) ir anglas Trentas Alexanderis-Arnoldas („Liverpool“).

2019 metais UEFA apklausoje geriausiu Europos futbolininku išrinktas ir geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose antrąją vietą užėmęs V.van Dijkas negali žaisti dėl sunkios kelio traumos, kurią patyrė praėjusių metų spalio mėnesį. 39-erių Z.Ibrahimovičius šių metų pavasarį paskelbė, kad ketina po penkerių metų pertraukos grįžti į Švedijos rinktinę, bet Europos pirmenybėse nežais dėl kelio traumos. Ilgamečio „Real“ ir Ispanijos rinktinės kapitono S.Ramoso viltis iškovoti dar vieną medalį irgi sužlugdė traumos, dėl kurių jis pastarąjį sezoną žaidė tik 21 rungtynes.

Apmaudžiausiai iš rikiuotės iškrito Anglijos rinktinės gynėjas T.Alexanderis-Arnoldas. Jis birželio pradžioje susižeidė šlaunį per pasirengimo rungtynes su Austrijos rinktine.

Prizinis fondas

Prieš trejus metus UEFA paskelbė, kad šio Europos čempionato prizinis fondas bus 371 mln. eurų.

Visos 24 komandos už tai, kad pateko į baigiamąjį turnyrą, gaus po 9,25 mln. eurų. Per grupių varžybas už kiekvieną pergalę bus mokama 1,5 mln. eurų, už lygiąsias – 750 tūkst. eurų.

Į aštuntfinalį patekusios komandos papildomai gaus 2 mln. eurų, į ketvirtfinalį patekusios komandos – 3,25 mln. eurų, į pusfinalį patekusios komandos – 5 mln. eurų. Europos čempionų lauks 10 mln. eurų priemija, vicečempionų – 7 mln. eurų premija.

Jei komanda, kuri taps Europos čempione, laimės visas rungtynes, ji uždirbs 34 mln. eurų.

Per praėjusias Europos pirmenybes UEFA nacionalinėms federacijoms sumokėjo 301 mln. eurų.

Lietuva

Lietuvos rinktinė nė karto nežaidė Europos pirmenybėse. Šių pirmenybių atrankos turnyre lietuviai per 8 rungtynes iškovojo vos 1 tašką ir B grupėje užėmė paskutinę penktąją vietą.

2019 metais vykusiose varžybose Lietuvos futbolininkai vienintelį tašką iškovojo namie sužaidę lygiosiomis su Liuksemburgu. B grupėje dvi pirmąsias vietas užėmė ir du kelialapius iškovojo Ukraina (20 taškų) ir Portugalija (17), trečiąją vietą užėmė Serbija (14), ketvirtąją – Liuksemburgas (4), kuris taškus rinko tik žaisdamas su lietuviais.

Čia galite skaityti A grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti B grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti C grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti D grupės apžvalgą. 

Čia galite skaityti E grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti F grupės apžvalgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.