A. Duginas. V. Putinas.Karas Ukrainoje. Rusija.

V. Putino ideologu pramintą propagandistą lygina su Rasputinu: svajojo apie imperiją nuo Dublino iki Vladivostoko

Antradienį amerikiečių žurnalistas Tuckeris Carlsonas, kuris dar vasario mėnesį surengė interviu su Rusijos diktatoriaus Vladimiru Putinu, išleido interviu su dar viena Kremliaus režimo pažiba. Trumpame 20 minučių trukmės pokalbyje Rusijos ultranacionalistas Aleksandras Duginas, dar vadinamas „dvasiniu V. Putino vedliu“, negailėjo kritikos strėlių liberaliajai Vakarų santvarkai ir bandė pateisinti Rusijos lyderio veiksmus. Filosofas kritikavo „anglosaksiškąjį“ individualizmą ir perspėjo, neva dėl Vakarų liberalių idėjų bus prarasta „žmogiškoji tapatybė“ – anot jo, liberalizmas išlaisvina žmones nuo „bet kokios kolektyvinės tapatybės“. A. Duginas bandė ginti ir V. Putiną. Jis tikino, neva Rusijos lyderis yra kaip „tradicinis lyderis“, kuris „prieštarauja pasaulinei progresyvistų darbotvarkei“ ir gina tradicines vertybes, kurias neva bando sunaikinti Vakarai. „Pažangiosios Vakarų stovyklos stebėtojai tai teisingai suprato nuo pat jo valdymo pradžios, todėl ši neapykanta (red. past. – V. Putinui) nėra atsitiktinė“, – diktatorių teisino filosofas. – Kai kažkas, kas turi branduolinį ginklą ir tvirtai gina tradicines vertybes, kurias ketinama panaikinti, manau, kad jie (red. past. – Vakarai) turi tam tikrą pagrindą šiai „rusofobijai“ ir neapykantai V. Putinui.“ Antradienį išleistame interviu išsakytos propagandinės idėjos atsispindi ir pagrindininėse jo knygose „Ketvirtoji Politinė Teorija“ ir „Geopolitikos Pagrindai“. Pastaroji knyga yra naudojama kaip esminė Rusijos pajėgų Generalinio štabo akademijos mokymo programos dalis, o „The Guardian“ teigimu ji yra A. Dugino idėjų pamatas. Ruso idėjos jau ilgą laiką veržėsi į pagrindinę Rusijos politinio mąstymo srovę, rašo „The New York Times“. Dar 2015 metais, po Krymo aneksijos Jungtinės Amerikos Valstijos įvedė sankcijas asmenims, susijusiems su Rusijos invazija – tarp jų buvo ir A. Duginas.

NEPRALEISK
Daugiau
Ketvirtadienio vakarą, likus vos daugiau nei savaitei iki prezidento rinkimų starto, rinkėjai prie televizijos ekranų antrą kartą susėdo stebėti kandidatų į šalies vadovo kėdę debatų.

Po antrųjų debatų – nemaloni staigmena: atsakymai į vieną klausimą pasakė viską

Ketvirtadienio vakarą, likus vos daugiau nei savaitei iki prezidento rinkimų starto, rinkėjai prie televizijos ekranų antrą kartą susėdo stebėti kandidatų į šalies vadovo kėdę debatų. Nors šalies gynybos ir krašto apsaugos tema šįkart pasisakyti turėję kandidatai į prezidentus turėjo įtilpti į griežtus debatams skirtus laiko rėmus, naujienų portalo  lrytas.lt  kalbinti politikos ir karybos ekspertai pastebėjo, kad dalis kandidatų net nebesistengia ištransliuoti naujų žinučių ir minčių. Ekspertams užkliuvo ir atskirų kandidatų retorika vienu svarbiausių Lietuvai klausimu, o ypač nemaloniai nustebino jų pačių pasiruošimas ekstremalioms situacijoms – mat tik keli šalies vadovo postą užimti norintys asmenys šiandien apsirūpinę vadinamuoju „išvykimo krepšiu“. Kultūros dar trūksta? Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docento, politologo Igno Kalpoko antrieji LRT televiziniai debatai per daug nenustebino – pasak jo, bene visi kandidatai kartojo tas pačias jau girdėtas savo tezes. „Man atrodo, jas net mintinai jau kai kurie yra išmokę. Kas krenta į akis, kad nemažai kandidatų turi pasiruošę kokius du-tris pavyzdžius, teiginius arba vaizdingus palyginimus, ir tada kiekvienuose debatuose, kuriuose dalyvauja, kartoja lygiai tą patį, nepriklausomai nuo to, ką reikia įrodyti. Tai galbūt toks fantazijos trūkumas šiek tiek krenta į akis – čia ir E.Vaitkų, ir I.Vėgėlę, ir R.Žemaitaitį, ir G.Jeglinską būtų galima paminėti šiame kontekste“, – portalui  lrytas.lt  komentavo I.Kalpokas. Politologas atkreipė dėmesį ir į tai, kad civilizuotos debatų kultūros Lietuvoje vis dar stinga – tą esą rodo ir nuolatiniai kandidatų vienas kito pertraukinėjimai, ir netgi absurdiški apsižodžiavimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.