E. Raisi laidotuvės.

Vakarams pataikaujant Iranui po E. Raisi žūties – eksperto įspėjimas: „Tai kelias į susinaikinimą“ Palygino su užuojauta A. Hitleriui

Pasaulį apskriejus žiniai, kad Irano prezidentas Ebrahimas Raisi, kartu su šalies užsienio reikalų ministru ir kitais pareigūnais tragiškai žuvo sraigtasparnio katastrofoje, užuojautą suskubo reikšti ne tik Teherano režimo sąjungininkai, bet ir aukščiausi ES pareigūnai, tokie kaip Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis ir ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis, oficialią užuojauta pareiškė ir JAV. Tai sukėlė kai kurių Europos politikų pasipiktinimą, analitikas Marius Laurinavičius vertina šiuos politinius Vakarų pareiškimus kaip „kelią į susinaikinimą“. „Tai vertinu labai blogai net iš kelių perspektyvų, – portalui  lrytas.lt  sakė M.Laurinavičius. – Pirmas dalykas, tai yra kelias į susinaikinimą, nes tokiu būdu mes demonstruojame mūsų priešams, kurie yra teroristai, šitas žmogus, kuris žuvo toje sraigtasparnio katastrofoje yra asmeniškai atsakingas už šimtų ar net tūkstančių žmonių nužudymą, ir reikšdami tokias užuojautas, nes tai yra politinė pozicija, jeigu tai būtų kažkieno privati nuomone, tai būtų visai kitaip, bet tai yra politinė pozicija ir mes reiškiame politinę poziciją, kad viskas čia yra gerai, čia nieko tokio.“ Politinius procesus nagrinėjantis ir savo „Substack“ kanale „Mariaus Laurinavičiaus analitika“ analizes skelbiantis ekspertas teigė, kad užuojautos žinutės E.Raisi yra tas pats, kas reikšti užuojautą dėl žydų genocidą Antrojo pasaulinio karo metu vykdžiusio ir pasaulį užkariautį bandžiusio Adolfo Hitlerio ar įvairių teroristinių organizacijų lyderių mirties. „Ta vadinamoji „realpolitik“ (diplomatinė ar politinė veikla vykdoma pirmiausia atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes ir veiksnius, o ne griežtai laikantis ideologinių, moralinių ar etinių nuostatų – red. past.) arba dabar mėgstamas politinis korektiškumas privers Vakarus elgtis su tais žudikais, teroristais ir kitais nusikaltėliais kaip su sau lygiais, normaliais partneriais“, – aiškino M.Laurinavičius. Kitaip čia negalima to vertinti, – pridūrė jis, – nes kam yra reiškiamos užuojautos? Mažų mažiausiai ne genocido vykdytojui, ne žudikui, ne teroristui. Aš nepamenu, kad Jungtinės Valstijos būtų reiškusios užuojautą dėl Osamos bin Ladeno, kurį patys nužudė, ir teisingai padarė, niekur istorijoje neskaičiau, kad kas nors būtų reiškęs užuojautą dėl Hitlerio mirties karo pabaigoje. Čia yra ta pati situacija, čia yra mūsų postmodernios visuomenės tam tikro nuslydimo į kažkokias lankas požymiai ir tai daro didelę įtaką politikai.“ Panašų politinį elgesį analitikas įžvelgia ir Vakarų santykiuose su jų (ne iki galo) remiama Ukraina.

Twinsbet Twinsbet
NEPRALEISK
Daugiau
Vaikus auginantys tėvai juokauja, jog nauji įkainiai pasirodė kur kas grėsmingesni ir už zoologijos sode laukiančius liūtus.

Net liūtai tokie nebaisūs kaip apsilankymo Lietuvos zoologijos sode kaina: daugeliui šeimų žiūrėti į gyvūnus beliks tik per tvorą

Vasariški orai daugeliui vaikus auginančių šeimų tapo paskata apsilankyti atsinaujinusiame Lietuvos zoologijos sode (LZS). Vieni tėvai jau spėjo įvertinti pokyčius ir vaikus supažindinti su dar nematytais gyvūnais. Tuo metu kiti juokauja, jog nauji įstaigos įkainiai pasirodė kur kas grėsmingesni ir už zoologijos sode laukiančius liūtus, todėl teko atsisakyti minties ten nuvykti. Dar praėjusių metų pabaigoje Kaune esantis LZS po kapitalinės rekonstrukcijos, trukusios daugiau nei dvejus metus, pagaliau atvėrė duris lankytojams. Smalsių akių čia laukė 3 tūkst. gyvūnų, tarp kurių – ne tik saugomos, bet ir iki renovacijos dar nematytos rūšys. Kaip skelbė pati įstaiga, 24 mln. eurų vertės projekto metu buvo rekonstruota 80 proc. zoologijos sodo – pagerintos gyvūnų laikymo sąlygos, atliktas remontas ne tik senuose įstaigos pastatuose, bet ir pastatyti nauji septyni, atnaujinti ir gyvūnų voljerai, naujos erdvės įkurtos darbuotojams bei lankytojams, pasirūpinta vaikų žaidimų aikštelėmis, takais, duris atvėrė egzotariumas su edukaciniu centru, iškilo ir apžvalgos bokštas. Visa tai finansuota valstybės ir Europos Sąjungos (ES) lėšomis. Buvo galima tikėtis, jog po tokių pokyčių brangs ir pats apsilankymas zoologijos sode. Klausimas tik vienas – koks pabrangimas būtų toleruotinas vaikus auginančių šeimų kišenėms? Stebina gobšumas Su redakcija susisiekęs vilnietis Vidmantas neslėpė nuostabos dėl įstaigos gobšumo nustatant įkainius. Aiškėja, jog apsilankymas suaugusiam dabar kainuoja 15 eurų, o vaikams nuo 3 iki 18 metų, studentams, neįgaliesiems, taip pat ir pensininkams – 7,5 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.