Ekspertai pastebi, kad kai kurie Rusijos gyventojai gauna gerokai didesnes pajamas nei prieš karą, o valdžios „dosnumas“ greit nesibaigs.

Pralietas kraujas gerokai papildė gyventojų pinigines: niekas nesitikėjo to, kas dabar vyksta Rusijoje

Daugiau nei dvejus metus vykstant Rusijos pradėtam plataus masto karui Ukrainoje, agresorė jau gyvena karo ekonomikos sąlygomis, kurios paliečia kiekvieną pilietį. Ekspertai pastebi, kad kai kurie Rusijos gyventojai šiuo metu gauna gerokai didesnes pajamas nei prieš karą, o toks valdžios „dosnumas“ dar greitai nesibaigs. Uždirba daugiau nei prieš karą Analizuojant karo ekonomikos reiškinį, pirmiausi svarbu suprasti, jog tai – ne tas pats, kas karo pramonė, pasireiškianti per ginkluotės, amunicijos ir kitų karo reikmėms reikalingų priemonių gamybą. Karo ekonomikos fone, kaip pastebi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, karybos ekspertas Deividas Šlekys, visi valstybės sektoriai, nesvarbu, ar tai yra statybos, ar paslaugos, veikia karo sąlygomis ir savo veikla palaiko jo vystymąsi. „Jei kalbant apie tai, kas įvyko Rusijoje – ne tankų ar dronų pamonę, o visą valstybės ekonomiką – ji buvo pastatyta į karinio meto būklę ir daug kas, kas yra daroma, daroma karo reikmėms. Nesvarbu, ar statai viešbutį, ar dirbi metalurgijos gamykloje – galbūt dirbi prie metalo, kurio reikės tanko gamyboje ir panašiai“, – pavyzdžius įvardija D.Šlekys. Manoma, kad Rusija jau įgyvendino tokį virsmą, o šis pokytis stebina ne tik dėl to, jog buvo įvykdytas per trumpą laikotarpį – pasak eksperto, nuostabą kelia ir pakankamai sėkmingas karo ekonomikos modelio veikimas. „Daugelį žmonių – paprastų piliečių, kariškių, politikų, analitikų – nemaloniai stebina tai, kad bent jau trumpuoju laikotarpiu buvo rastas būdas, kaip šalyje suvaldyti ekonominius šokus ir gyventojų aistras, atskyrus ją nuo tarptautinės sistemos.

Twinsbet Twinsbet
NEPRALEISK
Daugiau

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.