NEPRALEISK
Daugiau
Apsaugos pareigūnai R. Fico pasikėsinimo į gyvybę akimirkomis.

Po šūvių į R. Fico – saugumo profesionalų sujudimas visame pasaulyje: ekspertas iš Lietuvos įvardijo didžiausias klaidas

Trečiadienį 71 metų užpuolikui kelis kartus pašovus ir sunkiai sužalojus Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico šalies žiniasklaidoje prasidėjo kaltųjų paieškos ir pasipylė kritika politiką saugojusiems pareigūnams. Pasikėsinimo vaizdo įrašus analizuojantys Lietuvos saugos ekspertai teigia, kad šaulio neutralizavimas buvo įvykdytas greitai, tačiau tai, kaip pareigūnai elgėsi iškart po šūvių buvo panašu į tikrą sumaištį ir galėjo kainuoti politiko gyvybę. Po trečiadienio pasikėsinimo nužudyti R.Fico pirmieji saugumo priemones politikui apsaugoti sukritikavo Slovakijos ekspertai. „Pats R.Fico prieš kelias savaites kalbėjo apie pavojų, kad politikai gali būti nušauti“, – ketvirtadienį laikraščiui „Dennik N“ priminė buvęs Slovakijos policijos vadovas Štefanas Hamranas. Jis stebėjosi, ar kas nors tai išanalizavo ir įvertino grėsmę. Taip pat jis kritikavo apsaugos darbuotojų reakciją po šūvių. „Ten kilo chaosas, tai akivaizdu ir tai yra nesėkmė“, – sakė jis. Buvęs Slovakijos asmens apsaugos padalinio vadovas Jurajus Zabojnikas taip pat peikė premjero asmens sargybinius. „Jei galima iššauti keturis ar penkis šūvius, kažkas dėl to kaltas“, – sakė jis naujienų kanalui TA3. Jis sakė nematęs nė vieno asmens sargybinio, kuris būtų stovėjęs prieš vyriausybės vadovą. R.Fico buvo pašautas trečiadienį, kai po ministrų kabineto posėdžio Handlovos mieste spaudė rankas visuomenės nariams. VAT analizuoja ir mokosi Lietuvos vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) Artimos apsaugos valdybos (AAV) direktorius Linas Uleckas portalui  lrytas.lt  sakė, kad VAT kruopščiai analizuoja pasikėsinimo į Slovakijos premjerą vaizdo įrašus ir mokosi iš gerosios ir blogosios kolegų Slovakijoje praktikos. „Tikrai analizuojame, stebime, matome, vertiname situaciją, iš tos praktikos mokomės ir sau prisitaikome daug dalykų“, – tvirtino pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.