NEPRALEISK
Daugiau
Investavimas į Ispanijoje esantį NT turi rizikų.

Svarstantiems investuoti į NT Ispanijoje – specialistų patarimai: štai ko galite ir nežinoti, ir net nenuspėti

Augant lietuvių norui įsigyti nekilnojamąjį turtą (NT) Ispanijoje, ekspertai atkreipia dėmesį, kad kartais saugesnė investicija yra ten, kur žinai – Lietuvos rinkoje. Tuo metu toje pačioje Ispanijoje gali būti daugybė nežinomųjų, kuriems pasiruošti ne taip ir lengva. Ekonomistas ir „Žinių radijo“ laidos „Ekonominiai pietūs“ vedėjas Marius Dubnikovas apie tai diskutavo su sutelktinio finansavimo investavimo platformos „Röntgen“ vadovu Martynu Stankevičiumi. M.Stankevičius, pritardamas minčiai, kad investuoti į Ispanijos NT yra rizikinga, patikino, kad susidomėjimas NT Ispanijoje išties yra, tačiau dažnai būna taip, kad pradeda domėtis ir supranta, kiek daug dar nežino, o tada šio žingsnio ir nežengia. Kokios rizikos yra pirkti NT Ispanijoje? Net laidos dalyviai negalėjo įvardinti konkrečias rizikas. Tuo ši rinka ir išsiskiria – nežinomybe. Tačiau, kaip atkreipia dėmesį laidos dalyvis, yra dviejų tipų nežinomybės. Pirmiausia, reikia labai gerai žinoti, kokie yra sandorių mokesčiai. Jei Lietuvoje už sandorį nemoki nė procento, Ispanijoje NT mokestis siekti ir 5 proc., ir 10 proc. Nors šį niuansą kitą kartą jau žinosi, yra ir tokių, kurių gali nesužinoti ir kitą kartą, įsigydamas NT. Pavyzdžiui, istoriškai susiklostė taip, kad Tenerifėje senamiesčio nėra, nes jis buvo užlietas lava po šalia esančio ugnikalnio išsiveržimo. „Kai galvoji apie tą salą, tu neatsimeni, kada būtų įsiveržęs ugnikalnis, negalvoji, kad jis kažkada ruseno. Mūsų atmintyje – tai yra saugi vieta ir nematome jokios rizikos“, – dėstė jis. Pašnekovas teigė net domėjęsis, kokia tikimybė, kad ugnikalnis vėl išsiverš – manoma, kad yra 50 proc. tikimybė, kad jis gali išsiveržti per artimiausius penkiasdešimt metų. M.Dubnikovas pridūrė, kad tokiose situacijose veikia ir propaganda, informacinis karas, kuris verčia žmones bijoti ir daryti nelogiškus sprendimus. „Maža to, tai yra lyg  mini  karas. Jei tu priverti žmogų kapitalą išnešti iš Lietuvos, tu Lietuvą padarai silpnesnę, nes tie pinigai į Lietuvą jau nebegrįš, nebent tas nekilnojamasis turtas bus parduotas ir pinigai bus sugrąžinti“, – pabrėžė ekonomistas. Kad ir kaip bebūtų, NT lietuviams yra patraukli investicija tuo, kad jį galima paliesti, o NT, kaip investicijų klasė, turi dar dvi svarbias savybes paprastam investuojančiam žmogui, kuriam tai yra lyg taupymo būdas. Visų pirma, NT yra labai nuspėjamas, turi aiškią vertės kreivę ir yra suvokiama, kad pats objektas nedings, išskyrus gamtinių stichijų atvejais. Be to, nekilnojamasis turtas, pasak M.Stankevičiaus, reiškia stabilų srautą pinigų, jei jį nuomoji. „Tai, kad Lietuvoje žmonės nori turėti savo, manau, yra gera investavimo pradžia“, – kalbėjo jis. Jei žmogus prieš dešimtemtį būstą pirko už 100 tūkst. eurų, tai jam tuo metu reikėjo įnešti 15–20 tūkst. eurų, bet jis šiuo metu turbūt turi 200 tūkst. eurų vertės turtą.

Oksana Pikul atvėrė naują etapą.

Oksana Pikul prabilo apie Simo Jasaičio bendravimą su sūnumi: „Nulis. Aš vienintelė išlaikau“

Vizažo meistrės, verslininkės, dainininkės Oksanos Pikul (40 m.) vardas Lietuvoje žinomas ne vieną dešimtmetį, tačiau jos gyvenimas per tuos metus keitėsi ne kartą. Seksualios „Olialia“ mergaitės įvaizdį pakeitė mamos pareigos ir kuriamo grožio verslo reikalai, o meilės fronte – niekaip nesibaigiančios skyrybos su krepšininku Simu Jasaičiu (42 m.) ir nauji jausmai širdies draugui, verslininkui Vaidui Akramavičiui. Šių metų pradžioje jubiliejų pasitikusi O.Pikul neslepia – ši sukaktis ją smarkiai pakeitė. „Pasikeitė mąstymas. Pasidariau atsargesnė, tingesnė, galbūt labiau gilinuosi į vidinius dalykus, išgyvenimus. Man įdomiau skaityti psichologines knygas, taikyti jas asmeniniame gyvenime. Man svarbu pasiimti laisvų dienų, kai anksčiau  varydavau, kaip arklys .  Po keturiasdešimties labiau pradedi atsisukti į save: atsirado noras gyventi kokybiškiau ir ramiau“, – naujienų portalo  lrytas.lt  laidoje „Jokių filtrų su Saugirdu Vaitulioniu“ kalbėjo O.Pikul. Jai gyvenimo kokybė susideda iš dviejų dalykų: savęs tausojimo ir daugiau laiko praleidimo su sūnumi Dominyku. „Čia atradau prasmę ir kokybę. Dabar toks momentas, kai noriu daugiau duoti, daugiau vaikui parodyti ir, galų gale, pati turėti ramybę. Iki keturiasdešimties savęs netausodavau, dirbdavau visus darbus. Miegas buvo tik silpniems. Būdavo, kad 24 valandas ant kojų būdavau, o grįžusi namo negalėdavau užmigti – atsirasdavo antras kvėpavimas“, – kalbėjo Oksana. Dabar, atrodo, dainininkė atvertė naują etapą. Laidoje ji prasitarė, kokie neseniai išgirsti psichologo žodžiai jai įstrigo. „Išgirdau, kaip jis pasakė, kad tos sėkmingos ir verslios moterys, kurioms,  būkim dbiedni, bet teisingi , nenusiseka santuokoje, ieško atradimo ir stiprybės darbe. Tikriausiai, aš buvau prie tų moterų, kurios taip save ramino“, – atviravo Oksana.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.