KGB archyve esanti J.Grigulevičiaus agentūrinė byla – beveik tuščia.

Praeities demonai: iš Lietuvos kilęs sovietų teroristas išmaišė visą pasaulį, bet vengė grįžti į Kauną Atsukam laiką

Prezidento Valdo Adamkaus vizito į Maskvą, vykusio 2001-ųjų kovo pabaigoje, metu visi Rusijos didžiausi dienraščiai spėliojo, kodėl per iškilmingą ceremoniją Kremliuje Vladimiras Putinas tiek daug dėmesio skyrė vienam Lietuvos delegacijos narių – aktoriui Donatui Banioniui. Tada Kremliuje šalia pagarbos aktoriaus talentui buvo apsireiškęs ir iš Lietuvos kilusio sovietinio teroristo Juozo (Josifo) Grigulevičiaus (1913–1988) bei apskritai slaptųjų tarnybų šešėlis. Tas apsireiškimas – dvejopas. Viena, kad Maskvos Dono vienuolyno kapinėse J.Grigulevičiaus kūnas neatsitiktinai atgulė greta kito sovietų šnipinėjimo aso Rudolfo Abelio, kurio tikroji pavardė Viljamas Fišeris (1903–1971), palaikų. 1948 metų lapkritį R.Abelis su lietuvių emigranto Andriaus Kajoko dokumentais buvo permestas į amerikiečių zoną Vokietijoje ir keliaudamas per perkeltųjų asmenų stovyklas galop atsidūrė Niujorke. „Grand Central“ geležinkelio stoties bagažo saugojimo kameroje jis paliko savo daiktus, o po kelių valandų juos atsiėmęs aptiko kitus dokumentus, išduotus JAV piliečiui, fotografui Emiliui Robertui Goldfusui. Šiuos padirbtus dokumentus įdėjo ne kas kitas kaip J.Grigulevičius, tomis dienomis vykdęs priedangos misiją – kaip Kosta Rikos diplomatas dalyvavęs Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje Niujorke.

MMA kėlimas.

Susiginčijo dėl minimalios mėnesinės algos: tam, jog verslai klestėtų, turime aukoti darbuotojų orumą?

Minimaliai mėnesinei algai šovus aukštyn, nesutariama, kas dėl išlošia, o kas pralaimi. Profsąjungų atstovai tikina, jog žmonės turi teisę gyventi oriai, o verslo atstovai skundžiasi, jog taip tik dar labiau apsunkinama sunkiai besiverčiančių įmonių dalia. Lietuvoje įsiteisėjus Europos Sąjungos minimalios algos direktyvai svarstoma keisti minimalios mėnesinės algos apskaičiavimo formulę, į ją įtraukiant darbo našumo ir kitus ekonominius rodiklius. „Jie patys nežino, kokia forma, kas tas našumas ir kaip jis skaičiuojamas. Čia tokia juokingiausia šios istorijos dalis, bet Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pagalba išrado tam tikrą formulę ir ją pasiūlė mums“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“aiškino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė. Anot jos, darbdaviai nori, kad minimali alga Lietuvoje didėtų lėčiau, nei tai vyksta dabar. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija su tuo nesutinka – minimali mėnesinė alga Lietuvoje turėjo kilti jau seniai. „Lietuvos bankas, pristatydamas savo įžvalgas, sukritikavo formulės keitimą ir pateikė labai rimtus argumentus, kad iš tikrųjų minimalios algos augimas ženkliai prisideda prie pajamų nelygybės mažinimo, ir yra visiškai nesusijęs su konkurencingumu. Šis verslo naudojamas argumentas buvo sutriuškintas. Lietuvos bankas pasakė, kad turime didinti minimalią algą ir didinti pastebimai“, – priminė I.Ruginienė.

NEPRALEISK
Daugiau

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.